CCR a admis sesizarea Guvernului Dăncilă cu privire la constituirea Completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ

8 nov. 2018
Vizualizari: 949

Curtea Constituțională a decis că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema constituirii Completurilor de 5 judecători.

„Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema constituirii Completurilor de 5 judecători”, notează Agerpres.

 „Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul ședinței că Instanța supremă a dat mai multe hotărâri începând cu anul 2014, potrivit cărora erau desemnați prin tragere la sorți doar patru membri ai completelor de 5. Urmează ca Înalta Curte să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorți a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu. Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanța supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecați, printre alții, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiță și fostul judecător de la CCR, Toni Greblă”, mai scrie Agerpres.

Presa i-a cerut fostului judecător la CCR, Toni Greblă, în prezent șef al Secretariatului General al Guvernului, mai multe informații în legătură cu efectele imediate ale acestei decizii CCR.

„Toate dosarele rămase definitive care au fost judecate de completurile de 5 judecători vor putea fi atacate fie prin revizuire, fie prin anulare. Procesele aflate pe rol vor fi judecate conform legii, așa cum spune CCR”, a spus Toni Greblă, relatează Cotidianul.

Pe aceeași temă, s-a pronunțat și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.

„Președintele Comisiei speciale privind legile justiției, Florin Iordache, afirmă că Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să respecte legea în ceea ce privește completele de cinci judecători. El spune că se așteaptă motivarea deciziei CCR, dar că, din comunicatul dat, reiese că se aplică de îndată, deci completele din dosarele pe rol trebuie refăcute, «iar dosarele care au fost soluționate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulțumiți să solicite în instanță faptul că acel complet a fost nelegal constituit»”, mai scrie News.ro.

CSM a pus în dezbatere publică marți trei proiecte de hotărâre pentru modificarea și completarea regulamentului său de organizare și funcționare, pentru numirea, continuarea activității și revocarea procurorilor cu funcții de execuție din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru numirea șefului Inspecției Judiciare.

„În baza prevederilor art. 7 alin. (13) din lege se va aplica procedura de urgență, justificată de calendarul strâns de realizare a procedurilor și interesul public de punere în acord de îndată a prevederilor privind organizarea și funcționarea CSM raportat la intrarea în vigoare a modificărilor legii organice a CSM nr. 317/2004”, se arată pe site-ul CSM, scrie Agerpres.

„Procedura de transparență se va derula până pe 12 noiembrie, ora 16.00. Până la această dată pot fi trimise în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre de modificare și completare a HCSM nr. 326/2005. Pe 14 noiembrie urmează să se elaboreze raportul de centralizare a propunerilor și recomandărilor primite. Data estimată a ședinței de adoptare a proiectului de hotărâre în cadrul comisiei de specialitate, conform prevederilor art. 531 din Legea 317/2004, este 16 noiembrie”, mai notează Agerpres.

 „Direcția Națională Anticorupție a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii vor să-l pună sub acuzare pentru luare de mită. DNA a cerut Parlamentului avizarea urmăririi penale pe numele lui președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Solicitarea ar fi fost înaintată Ministerului Justiției. Călin Popescu Tăriceanu ar fi suspectat de luare de mită, iar fapta ar fi comis-o pe vremea când era prim-ministru, în perioada 2004-2008. Potrivit publicației G4Media, el ar fi primit un comision de 10% din valoarea unui contract pentru licențe software Microsoft. În dosar au fost puși deja sub învinuire doi intermediari”, scrie azi Adevărul.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a făcut o primă declarație după ce a apărut această informație.

„Nici nu știam și nici nu știu pentru că până la acest moment nu am primit nicio astfel de solicitare. Am văzut informațiile care s-au vehiculat în ultimele două ore și pot să vă fac câteva precizări. Prima: Hotărârea de Guvern care a aprobat contractul de furnizare de licențe Microsoft a fost adoptat în 2004 înainte ca eu să devin prim-ministru. Pe timpul mandatului meu, Guvernul a dat hotărârea în baza căreia să se facă inventarierea licențelor Microsoft având în vedere că licențele erau utilizate, nu se plătise contravaloarea lor și noi eram într-o situație de ilegalitate practic pentru că nu plătisem folosirea acestor licențe. Este un produs pe care trebuie să îl plătești dacă îl folosești. Și acum cel mai important lucru. Pe perioada mandatului meu, nu s-a făcut nicio plată către Microsoft. Prima plată, din ce am aflat în spațiul public, nu am stat să urmăresc hotărârile de Guvern, dar această chestiune a mai apărut în public în 2015 și am văzut atunci că s-a furnizat informația conform căreia prima plată a fost făcută în perioada guvernului care a urmat, adică cel condus de domnul Boc”., a declarat Călin Popescu Tăriceanu, arată DC News.

Seară frumoasă!

CCR a admis sesizarea Guvernului Dăncilă cu privire la constituirea Completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ was last modified: noiembrie 8th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: