CCIR. Importanța Actului legislativ privind serviciile digitale și a Actului legislativ privind piețele digitale pentru întreprinderi și consumatori

21 ian. 2021
Vizualizari: 347

Potrivit paginii oficiale (ccir.ro), Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a publicat un comunicat privind  setul de noi norme pentru mediul online cuprinse în Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale și importanța acestora vizând piețele digitale pentru întreprinderi și consumatori.

Actul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA) se bazează pe normele prevăzute în Directiva privind comerțul electronic și abordează aspectele specifice care apar în legătură cu toți intermediarii online care își oferă serviciile pe piața unică.

Astfel, DSA urmărește să ofere o mai bună protecție pentru consumatori și drepturile lor fundamentale online, instituind un cadru solid pentru transparența și responsabilitatea platformelor online.

De asemenea, aceste norme prevăd:

1. măsuri de combatere a conținutului, produselor sau serviciilor ilegale online;

2. noi norme privind trasabilitatea utilizatorilor comerciali pe piețele online, pentru a identifica vânzătorii de bunuri sau de servicii ilegale;

3. garanții eficace pentru utilizatorii al căror conținut a fost eliminat în mod eronat de către platforme;

4. măsuri de transparență pentru platformele online;

5. obligații pentru platformele online foarte mari de a preveni utilizarea abuzivă a sistemelor lor;

6. facilitarea accesului cercetătorilor la datele platformelor-cheie;

7. un proces inovator de cooperare între autoritățile publice, pentru a asigura o aplicare eficace a legislației în întreaga piață unică.

Actul legislativ privind piețele digitale (Digital Markets Act – DMA) introduce norme referitoare la platformele care funcționează drept controlori ai fluxului de informații în sectorul digital.

Astfel, DMA urmărește să-i împiedice pe acești controlori ai fluxului de informații să impună condiții inechitabile întreprinderilor și consumatorilor și să garanteze caracterul deschis al serviciilor digitale importante.

Totodată, printre condițiile inechitabile pe care controlorii fluxului de informație le impun uneori se numără interzicerea accesului întreprinderilor la propriile date atunci când operează pe aceste platforme sau situațiile în care utilizatorii ajung să fie prizonierii unui anumit serviciu și au opțiuni limitate dacă vor să renunțe la acesta în favoarea unui serviciu alternativ.

Nu în ultimul rând , nerespectarea obligațiilor prevăzute în DMA se va solda cu sancționarea controlorilor fluxului de informație cu amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a întreprinderii, dar și prin alte tipuri de sancțiuni.

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, reales în funcția de membru în Comitetul Director al EUROCHAMBRES

CCIR. Importanța Actului legislativ privind serviciile digitale și a Actului legislativ privind piețele digitale pentru întreprinderi și consumatori was last modified: ianuarie 21st, 2021 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: