Căsătoria copilului. “Sweet 16”. O privire comparativă

19 feb. 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 1487
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Căsătoria copiilor afectează în primul rând fetele, dar are un impact negativ major și asupra băieților. Există însă studii, e adevărat că foarte puține, care tratează această practică a căsătoriei din perspectiva tinerilor soți[19]. Căsătoria timpurie a băieților este mai puțin obișnuită și nu prezintă aceleași riscuri ca în cazul fetelor (de exemplu, probleme de sănătate cauzate de nașteri)[20], dar este o încălcare a drepturilor omului. Aceștia își vor asuma responsabilități pentru care nu sunt pregătiți: paternitate timpurie, restricționarea dreptului la educație, munca pentru a asigura hrana familiei. Statele cu cea mai mare prevalență a căsă­toriilor timpurii realizate de băieți sunt: Republica Centrafricană, Nicaragua, Madagascar, Nauru și Honduras. De obicei, în top sunt țări cu venituri medii sau mici, dar nu sunt excluse nici statele unde veniturile sunt mai mari.

 

II. Căsătoria copilului în statele cu tradiție

Deși ne aflăm în epoca în care vorbim despre familii moderne, monopa­rentale, despre parteneriate înregistrate, pe continente ca Africa, Asia, America latină sau Europa, căsătoria timpurie și exploatarea copiilor prin acest tip de uniune ne redă un tablou al discrepanței și al neputinței chiar. Vom vedea în continuare câteva exemple în acest sens.

1. Africa

În general, există o voință politică de a pune în aplicare legile din domeniul căsătoriei. Aproximativ 90% dintre țările din Africa Sub‑sahariană (37 din 41 de țări) au legiferat o vârstă minimă de 18 ani pentru femei, însă căsătoria timpurie continuă să fie foarte răspândită în Africa, unde aproape 40% dintre fete sunt căsătorite înainte de vârsta de 18 ani. Unele state permit căsătoria sub vârsta de 18 ani, cu acordul părinților, acordând acestora dreptul să își căsătorească fiicele înainte de a împlini vârsta adultă. Unele legi conțin prevederi care permit căsă­toria fetelor dacă acestea rămân însărcinate, indiferent de vârsta lor[21].

Studiile arată discrepanțe destul de mari privind prevalența căsătoriilor timpurii în țările africane sub‑sahariene, între 16,5 (Rwanda) și 81,7% (Niger). Alte state în care procentele se mențin încă destul de ridicate sunt Ciad (77,9%), Guineea (72,8%), Mali (69,0%), Nigeria (64,0%)[22].

În Etiopia[23], conform tradiției, fetele trebuie să se căsătorească cât mai devreme, chiar înainte de 15 ani, fiind singura opțiune pe care o au în cadrul comu­nității. Dacă nu o fac, este posibil să nu se mai căsătorească[24]. Etiopia este țara care are peste 15 milioane de mirese‑copil. Dintre acestea, 6 milioane s‑au măritat înainte de 15 ani. Prevalența căsătoriei minorului în Etiopia (40%) este mai mare decât cea regională (media pentru Africa de Est și de Sud este de 35%) și aproximativ de două ori media globală (21%)[25]. 36,7% dintre femeile cu vârsta între 18 și 22 de ani s‑au căsătorit înainte de 18 ani[26].

Căsătoria minorilor, ca practică, a scăzut considerabil în ultima vreme în această țară. Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre fete sunt deja căsătorite până împlinesc vârsta de 18 ani, iar un procent de 17,4% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani au primul copil înainte de vârsta de 18 ani (36,7% dintre femeile cu vârsta între 18 și 22 de ani s‑au căsătorit înainte de vârsta de 18 ani, 64,9% fiind procentul celor cu vârste cuprinse între 41 și 49 de ani care s‑au căsătorit la o vârstă fragedă). Pentru a putea înțelege evoluția pozi­tivă, studiile arată că 80,6% dintre femei și 25,5% dintre bărbații care s‑au căsă­torit înainte de 1991 nu aveau încă 18 ani. Mai mult, în cadrul aceluiași eșantion, 51,6% dintre femei și 3,2% dintre bărbați s‑au căsătorit înainte de vârsta de 15 ani[27]. Până în anii ’90 vârsta medie de căsătorie a femeilor a fost constant sub 15 ani.

Vârsta avută la prima căsătorie s‑a schimbat dramatic pentru fete. Peste 30% dintre femeile născute în anii ’70 s‑au căsătorit înainte de vârsta de 15 ani, în timp ce pentru cele născute în anii ’90 acest indicator este de aproximativ 10%. În 2011, vârsta medie la căsătorie era de 16,5 ani, mai mică decât cea anterioară, de 17,1 ani (raportat la grupa de 25‑49 de ani). În anul 2016, 16,8% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15‑19 ani erau deja căsătorite[28].

În ceea ce privește poligamia, procentul de femei care se raportează la o uniune poligamică a scăzut ușor în timp, de la 14% în 2000 și 12% în 2005 la 11% atât în 2011, cât și în 2016[29]. Femeile care trăiesc în zonele rurale se căsă­toresc mai devreme decât cele din zonele urbane (9,3 ani versus 16,7 ani). Vârsta medie la căsătorie crește de asemenea odată cu creșterea gradului de educație[30]. Procentul de mortalitate în rândul mamelor care dau naștere înainte de vârsta de 18 ani este ridicat, Nigeria depășind Etiopia la acest capitol.

Potrivit unui studiu DHS din 2016[31], ponderea femeilor care au primul copil înainte de 18 ani din căsătoria timpurie este foarte mare. De asemenea, se esti­mează că 4 din 5 nașteri provin din căsătoriile timpurii[32]. Procentul adolescen­telor care au născut a scăzut din 2000, de la 16% la 13%. În 2016, în Etiopia, 13% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15‑19 ani aveau copii.

Un alt aspect care trebuie menționat este acela legat de faptul că, de multe ori, femeile nu își cunosc niciodată soțul înainte de ziua nunții (într‑un studiu etiopian, se arată că 71% dintre femeile care s‑au căsătorit înainte de vârsta de 15 ani nu și‑au întâlnit niciodată soțul înainte de ziua nunții[33]).

În Etiopia a fost elaborată în 2013 o strategie națională împotriva practicii tradiționale a căsătoriei copiilor. Din păcate, căsătoria copiilor este văzută încă drept un mod de întărire a legăturilor dintre familii, o metodă de îmbunătățire a statutului economic al familiei (zestrea, care constă în bani, pământ sau vite). O fiică necăsătorită este considerată o rușine pentru familia sa, determinând respingerea în cadrul comunității, ceea ce familia nu poate risca. Este o practică ce pare că, pentru o mare parte din populație, trebuie transmisă generațiilor următoare. Deși există prevederi legale în domeniu[34], punerea în aplicare necores­punzătoare a acestor prevederi poate fi unul dintre motivele pentru care practica se menține în continuare. În regiunea Amhara, de exemplu, progresul ar trebui să fie de cinci ori mai rapid pentru a elimina căsătoria copiilor până în 2030[35]. Se arată în unele studii că, dacă s‑ar respecta angajamentul de a stopa căsătoria copiilor și nașterile timpurii (începând din 2014), rata creșterii populației ar putea fi redusă cu 0,04 puncte procentuale în 2030. În alte țări, cum ar fi Niger, Mali, Congo, Mozambic, reducerea ar fi chiar mai mare[36].

În Etiopia, studiile și lucrările de specialitate demonstrează consecințele negative ale căsătoriei copiilor. Problemele psihologice, fiziologice, socio‑econo­mice sunt complexe.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În Sudan, 12% dintre femei au fost pentru prima oară căsătorite înainte de 15 ani, iar 34% dintre femei se căsătoresc pentru prima oară înainte de 18 ani. În zonele rurale procentul este însă mare față de cele urbane. 21,7% dintre femeile cu vârsta între 15‑49 de ani trăiesc în poligamie.

Potrivit UNICEF, Sudanul are 640.000 mirese‑copil, din acest punct de vedere fiind pe locul 16 în lume. Căsătoria copiilor este cea mai răspândită în Darfurul de Sud și cel de Est.

Nivelul de educație este scăzut, iar căsătoriile la vârste fragede nu se regăsesc decât în procent mic la fetele care primesc o educație (2,4% pentru cele care ajung să facă studii superioare).

7,9% dintre fetele cu vârsta între 15 și 19 ani sunt căsătorite cu soți care sunt cu cel puțin 10 ani mai în vârstă decât acestea. Acest procent este invers pro­porțional cu nivelul de educație[37]. Îngrijorător este faptul că 34% dintre femeile cu vârsta între 14 și 49 de ani declară că este justificat ca soțul să își lovească soția dacă aceasta iese fără să îi spună, dacă își neglijează copiii, dacă se ceartă cu el, dacă refuză să facă sex[38].

Nigerul are cea mai mare prevalență a căsătoriilor copiilor. În Niger, 61% dintre fetele cu vârsta între 15 și 19 ani sunt căsătorite, iar 23,7% s‑au căsătorit prima oară până la 15 ani[39]. Aici, procentul femeilor care trăiesc în poligamie crește odată cu vârsta.

În unele regiuni, chiar fetele de până la 10 ani sunt căsătorite.

Conform Sondajului pentru Niger Demografic și pentru Sănătate (DHS) din 2012, femeile nigeriene intră într‑o uniune la o vârstă foarte fragedă: printre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani la momentul sondajului, puțin sub una din trei (30%) era deja în uniune până la vârsta de 15 ani. Peste trei din patru femei (77%) erau deja într‑o uniune când au împlinit vârsta de 18 ani și aproape toate (97%) până la 25 de ani. Vârsta medie de intrare în prima căsătorie pentru femeile între 25 și 49 de ani este estimată la 15,7 ani. Această vârstă mediană s‑a schimbat cu greu de la o generație la alta, variind de la 15,6 ani la 16 ani.

Potrivit UNICEF, Nigerul are cea mai mare rată de prevalență a căsătoriei cu copii din lume și este pe locul 14, cu cel mai mare număr de mirese‑copil – 676.000. Căsătoria timpurie este cea mai răspândită în regiunile Maradi, Tahoua și Zinder.

Cercetările recente sugerează următoarele: căsătoria timpurie presupune pentru femei un risc crescut de violență domestică, o comunicare redusă cu soțul, lipsa cunoștințelor referitoare la fertilitate, putere de decizie limitată și acces mai redus la resurse, în comparație cu femeile care se căsătoresc arunci când sunt adulți[40]. Depresia și anxietatea sunt, de asemenea, în directă legătură cu căsătoria timpurie.


[19] Datele studiului analizează 82 de țări între anii 2002‑2017, cca 50% din populația masculină. Astfel, în medie, 4,5% dintre bărbații tineri cu vârste între 20 și 24 de ani s‑au căsătorit pentru prima dată înainte de vârsta de 18 ani (procentul variază de la 1% la aproape 30%). Între țările cu cea mai mare prevalență pentru căsătoriile timpurii ale băieților se numără Republica Centrafricană – (27,9%), Malawi și Sierra Leone (ambele – 6,5%). Există 11 țări în care prevalența este mai mare de 10%. În cazul fetelor din Niger (76,3%), Sao Tome și Principe (35,4%); există 8 țări în care prevalența este peste 50% – C.M. Gastón, C. Misunas, C. Cappa, „Child marriage among boys: A global overview of available data”, (2019) 3 Vulnerable Children and Youth Studies 219,
pp. 221‑223.

[20] D. Godha, D.R. Hotchkiss, A.J. Gage, „Association between child marriage and reproductive health outcomes and service utilization: A multi‑country study from South Asia”, (2013) 5 Journal of Adolescent Health 555, pp. 552‑558.

[21] S. Yaya, E.K. Odusina, G. Bishwajit, „Prevalence of child marriage and its impact on fertility outcomes in 34 sub‑Saharan African countries”, (2019) 19 BMC International Health and Human Rights 33, p. 2, disponibil [Online] la adresa https://doi.org/10.1186/s12914‑019‑0219‑1, accesat la data de 16 august 2020.

[22] Ibidem, p. 7.

[23] Q. Wodon et al, „Economic impacts of child marriage in Ethiopia: Synthesis report”, op. cit.,
pp. 1‑100.

[24] Save the Children Norway, op. cit., p. 47.

[25] UNICEF, „Ending Child Marriage: A profile of progress in Ethiopia”, p. 5, disponibil [Online] la adresa http://data.unicef.org, accesat la data de 14 august 2020.

[26] Q. Wodon et al, „Economic impacts of child marriage in Ethiopia: Synthesis report”, op. cit., p. 25.

[27] Save the Children Norway, op. cit., p. 52.

[28] Ethiopia Demographic and Health Survey, 2016, p. 70, disponibil [Online] la adresa https://dhsprogram.com/pubs/pdf/FR328/FR328.pdf, accesat la data de 16 iulie 2020.

[29] Ibidem, p. 64.

[30] Se arată că fenomenul căsătoriei copiilor este cel care nu permite fetelor să treacă la învă­țământul secundar – Bahir Dar University, Situational analysis of SRGBV and its impact on learning in Amhara Region, 2018, p. 81.

[31] Ethiopia Demographic and Health Survey, 2016, op. cit., p. 71.

[32] Egipt, Nepal, India, Chad sau Etiopia sunt statele cu cel mai mare procent de copii născuți din căsătoriile încheiate timpuriu – Q. Wodon, C. Male, A. Onagoruwa, op. cit., pp. 166‑179.

[33] A. Erulkar, „Early marriage, marital relations and intimate partner violence in Ethiopia”, (2013) 1 International Perspectives on Sexual and Reproductive Health 6, p. 10.

[34] Convenția privind drepturile copilului subliniază necesitatea acordului deplin și informat pentru încheierea căsătoriei și arată că un copil nu are capacitatea de a oferi consimțământ com­plet și informat. Acesta este unul dintre motivele pentru care vârsta de 18 ani este recomandată ca vârstă minimă pentru căsătorie. În Etiopia, Codul familiei din 2000 stabilește vârsta minimă pentru a se căsători atât pentru bărbați, cât și pentru femei, la 18 ani. Cu toate acestea, ministrul justiției poate acorda o dispensă de cel mult 2 ani viitorilor soți sau părinți, pentru a se căsători mai devreme.

[35] UNICEF, „Ending Child Marriage: A profile of progress in Ethiopia”, p. 10, disponibil [Online] la adresa http://data.unicef.org, accesat la data de 17 august 2020.

[36] Q. Wodon et al, „Economic impacts of child marriage in Ethiopia: Synthesis report”, op. cit., p. 43.

[37] Central Bureau of Statistics (CBS), UNICEF Sudan, „Multiple Indicator Cluster Survey 2014 of Sudan, Final Report”, p. 212, disponibil [Online] la adresa https://mics.unicef.org/files?job= W1siZiIsIjIwMTYvMDUvMTgvMjEvNTkvNTEvODg3L1N1ZGFuXzIwMTRfTUlDU19Fbm dsaXNoLnBkZiJdXQ&sha=32907fc39e6e2e6e, accesat la data de 18 august 2020.

[38] Ibidem, p. 219.

[39] Institut National de la Statistique (INS) et ICF International, „Enquête Démographique et de Santé et à Indicateurs Multiples du Niger, 2012”, pp. 85‑86, disponibil [Online] la adresa https://www. dhsprogram.com/pubs/pdf/FR277/FR277.pdf, accesat la data de 15 august 2020.

[40] N.A. John, J. Edmeades, L. Murithi, „Child marriage and psychological well‑being in Niger and Ethiopia”, (2019) 19 BMC Public Health 10, disponibil [Online] la adresa https://doi.org/ 10.1186/s12889‑019‑7314‑z, accesat la data de 15 august 2020.

Căsătoria copilului. “Sweet 16”. O privire comparativă was last modified: februarie 19th, 2021 by Carmen Oana Mihăilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Carmen Oana Mihăilă

Carmen Oana Mihăilă

Este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Drept, Departamentul de Drept şi Ştiinţe Administrative, Universitatea din Oradea, Oradea.
A mai scris: