Caruselul

27 apr. 2017
Vizualizari: 1466

A fost o zi plină de evenimente. Dar știrea zilei pare să fie că o navă militară de recunoștere rusească a fost scufundată de un cargou sub pavilionul statului Togo. Incidentul s-a produs pe Marea Neagră în condiții de ceață deasă.

„Incidentul maritim a avut loc în sud-vestul Mării Negre, la circa 40 de kilometri de Strâmtoarea Bosfor. Nava rusă de recunoaștere Liman, aparținând Flotei militare ruse din Marea Neagră, a intrat în coliziune cu un vas sub pavilion Togo, care transporta animale, informează site-ul agenției de știri Sputnik. Vasul-cargo a fost identificat de armatorul GAC drept Youzarsif H”, scrie Mediafax.

Mediafax mai scrie că nu au fost victime.

Revenind la actualitatea internă ar trebui să amintim că România a transmis documentele necesare extrădării lui Sebastian Ghiță.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat că întreaga documentație pentru extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiță a fost trimisă miercuri la Ministerul Justiției din Serbia, iar autoritățile române au aplicat o procedură prevăzută în tratatul cu această țară de prelungire a termenului de transmitere a documentelor necesare”, notează Agerpres.

Un alt politician, de această data din PNL, intră în atenția DNA. Este vorba despre Mihai Voicu, unul dintre vechii lideri ai PNL.

Cotidianul notează: „Mai mulți membri PNL au fost chemați la DNA Craiova pentru campania din 2012. Liderul partidului, Mihai Voicu, se numără printre aceștia. Petre Pantalia, care în 2012 era membru PNL, a declarat că dosarul este deschis pe numele lui Mihai Voicu, fost președinte al PNL Dolj și vizează campania electorală din 2012”.

Un alt fost lider de partid, Daniel Constantin, fost președinte PC și copreședinte ALDE a fost exclus din ALDE.

Mediafax scrie: „Biroul Politic Executiv al ALDE a votat, joi, excluderea din partid a fostului copreședinte Daniel Constantin, a declarat, noul lider al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmând că propunerea va fi transmisă Delegației Permanente”.

Dar nu numai campania electorală din 2012 e în atenția procurorilor, ci și cea din 2009.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a precizat miercuri că faptele pentru care s-a început urmărirea penală în dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009 se prescriu în opt ani, conform noului Cod penal”, scrie Agerpres.

Ziariștii de la Agerpres mai arată că: „Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu prevăzut de articolul 297 alineatul (1), cu aplicarea articolului 5 din Codul penal și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, faptă prevăzută de articolul 391, alineatele (3) și (4) din Codul penal, cu aplicarea articolului 5 Cod penal (fost articol 62 alineatele (3) și (4) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, modificată și republicată)”.

Un alt dosar, cel al Referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu, s-a finalizat cu condamnarea la 2 ani de închisoare, cu suspendare, a liderului PSD, Liviu Dragnea, sentință la care acesta din urmă a făcut contestație la ÎCCJ.

Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, luni, ca nefondată, contestația la executare formulată de președintele PSD, Liviu Dragnea, decizia fiind definitivă.

Mediafax prezintă care sunt urmările acestei sentințe: „Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat joi că respingerea contestației pe care a formulat-o la executarea primită în dosarul Referendumului l-a „repus” în situația de a face două demersuri, respectiv la CEDO și la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg”.

O condamnare care i-a schimbat destinul politic lui Liviu Dragnea.

Agerpres scrie despre o amânare de la Curtea Constituțională: „Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat joi pentru 4 mai pronunțarea în cazul sesizării Avocatului Poporului cu privire la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre motivele amânării pronunțării ar fi fost lipsa cvorumului de ședință”.

Și tot Agerpres amintește: „Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În finalul Revistei aflăm că venitul minim garantat s-ar putea… evapora.

Și culmea declarația vine exact, acum, înaintea Zilei internaționale a muncii.

„Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că trebuie să se renunțe „complet” la acordarea venitului minim garantat, care, în opinia sa, este „o invitație la nemuncă”, scrie Agerpres.

Evident, ziariștii nu s-au putut abține să-l întrebe pe președintele ALDE ce spune și PSD-ul despre această idee.

„A ținut în trecut și eu cred că în actualele condiții este o propunere pe care noi o avansăm și sunt convins că și colegii de la PSD vor analiza cu toată obiectivitatea. În economie avem nevoie de forță de muncă”, a precizat președintele ALDE, potrivit Agerpres.

Pare să fie săptămâna hărniciei și a muncii.

„Proiectul legii salarizării unitare a fost înregistrat luni la Senat, el fiind semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE”, nota zilele trecute Agerpres, iar acum președintele Tăriceanu dă o veste aproape istorică legată de viitorul venitului minim garantat. România rurală este chemată la muncă. Să vedem unde va lucra și cu ce.

Seară frumoasă!

Caruselul was last modified: aprilie 27th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: