Caracterul definitiv şi irevocabil al hotărârilor judecătoreşti pronunțate de instanțele de recurs (NCPC)

26 nov. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 222
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 113/2021

NCPC: art. 281, art. 281^1, art. 281^2, art. 281^3, art. 299 alin. (1) , art. 312 alin. (1), art. 377 alin. (2)

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Analizând actele și lucrările dosarului, Înalta Curte de Casație și Justiție va analiza cu prioritate inadmisibilitatea recursului.

Potrivit art. 299 alin. (1) din C. proc. civ., pot constitui obiect al recursului, „hotărârile date fără drept de apel, cele date în apel precum și, în condițiile prevăzute de lege, hotărârile altor organe cu activitate jurisdicțională”.

Totodată, dispozițiile art. 377 alin. (2) C. proc. civ., enumeră categoriile de hotărâri irevocabile, ca fiind hotărârile date în recurs (pct. 5). Împotriva acestora nu se mai poate exercita încă o dată apel sau recurs, potrivit principiului unicității căii de atac.

Prin instituirea de către legiuitor a unor prevederi cu privire la caracterul definitiv și irevocabil al hotărârilor judecătorești nu se încalcă dreptul de acces liber la justiție prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici nu creează vreo discriminare, în sensul dispozițiilor art. 16 din Constituția României.

În cauza de față prin încheierea recurată s-a lămurit înțelesul și întinderea dispozitivului decizie nr. 171 din 28 martie 2008 a Curții de Apel Iași, astfel cum a fost lămurit prin deciziile civile nr. 6 din 17 ianuarie 2017, nr. 14 din 4 septembrie 2018 și nr. 35 din 20 iunie 2017 ale Curții de Apel Iași, în sensul că indexările de 2%, 5% și 11% prevăzute de O.G. nr. 10/2007 acordate prin titlul executoriu s-au aplicat asupra valorii de referință sectorială și au făcut parte din indemnizația brută de încadrare a reclamanților, inclusiv la „data încetării discriminării”, stabilită ca data de 31 decembrie 2009, indemnizație ce trebuie păstrată succesiv, în continuare, în punerea în aplicare a legilor de salarizare.

Este de menționat că decizia nr. 171 din 28 martie 2008 pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale este irevocabilă.

Potrivit dispozițiilor art. 281^3 C. proc. civ., încheierile pronunțate în temeiul art. 281 și art. 281^1 C. proc. civ., precum și hotărârea pronunțată în temeiul art. 281^2 C. proc. civ. sunt supuse acelorași căi de atac ca și hotărârile în legătură cu care s-a solicitat, după caz, îndreptarea, lămurirea sau înlăturarea dispozițiilor potrivnice ori completarea.

Față de faptul că încheierea recurată pronunțată la 25 februarie 2020 de Curtea de Apel Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale este o încheiere irevocabilă pronunțată de o instanță de recurs reiese că aceasta nu este susceptibilă de a fi atacată cu calea de atac extraordinară a recursului potrivit dispozițiilor art. 377 alin. (2) pct. 5 C. proc. civ.

Având în vedere considerentele arătate, în baza art. 312 alin. (1) coroborat cu art. 299 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge ca inadmisibil recursul declarat de Ministerul Justiției împotriva încheierii din 25 februarie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția litigii de muncă și asigurări sociale.

Sursa informației: www.scj.ro.

Caracterul definitiv și irevocabil al hotărârilor judecătorești pronunțate de instanțele de recurs (NCPC) was last modified: noiembrie 26th, 2021 by Redacția ProLege
Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter