Capitalul american intră în România

18 iul. 2018
Vizualizari: 810

Modificarea legilor justiției rămâne subiect de discuții în cancelariile străine.

„Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, l-a asigurat pe ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Germaniei, Michael Roth, cu privire la respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar în România, conform unui comunicat al Camerei Deputaților. Instituția arată că Liviu Dragnea s-a întâlnit marți cu ministrul german, iar printre subiectele abordate s-au regăsit și modificările legislative din domeniul justiției”, scrie azi News.ro.

Ambasadorul SUA a avut ieri întâlnire cu noul șef DNA.

„«Ambasadorul Hans Klemm și atașatul FBI David Varner, recent sosit la post, s-au întâlnit astăzi cu doamna Anca Jurma, procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la sediul instituției și au asigurat-o de continuarea sprijinului Ambasadei. Ambasadorul Hans Klemm și doamna Anca Jurma au discutat și despre modalitățile de întărire a cooperării dintre Statele Unite și România în domeniul aplicării legii», a anunțat, pe Facebook, Ambasada SUA la București”, notează News.ro.

Curtea Constituțională a României s-a întrunit ieri, în ședință, pentru a dezbate o serie de sesizări de neconstituționalitate depuse de președinte și partidele politice.

Sesizarea PNL și USR asupra modificărilor Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost respinsă de către Curtea Constituțională.

„CCR a discutat marți obiecția de neconstituționalitate formulată de 90 de deputați ai PNL și USR și de deputați neafiliați asupra legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii și a decis respingerea acesteia ca neîntemeiată”, scrie News.ro.

Legea privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice a fost declarată neconstituțională, în ansamblul ei, de către CCR.

„În ceea ce privește critica de neconstituționalitate formulată, Curtea constată că autorul sesizării a contestat Legea privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, în ansamblul său, întrucât, în cadrul procedurii legislative, nu s-a solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, se precizează în motivarea CCR”, notează Agerpres.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, ieri, sesizarea PNL și PMP în legătură cu unele modificări aduse Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, care prevedeau ca mandatul consilierilor, primarilor și președinților de consilii județene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu un alt partid.

„Curtea a dezbătut obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, formulată de 80 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale PNL și PMP și unor deputați neafiliați. Președintele PMP, Eugen Tomac, preciza, după votul din Senat asupra actului normativ, că adoptarea unei legi care să le asigure mandatul primarilor, consilierilor și președinților consiliilor județene, chiar și în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleși fuzionează cu o altă formațiune politică, este abuzivă, inspirată din ideologia totalitară și are o singură țintă – PMP”, mai scrie Agerpres.

Procurorul Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, a fost chemat ieri la Parchetul General.

„Fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, s-a prezentat marți la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat în dosarul în care este urmărit penal pentru participație improprie, sub forma complicității, la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare. Lucian Onea a venit însoțit de un avocat. În luna mai, Parchetul General i-a pus sub urmărire penală pe Lucian Onea și pe fostul procuror Mircea Negulescu, aceștia fiind acuzați că au constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare și documente care au fost folosite drept probe în două dosare, precum și în susținerea/motivarea unei cereri de extrădare”, scrie Agerpres.

Una dintre cele mai mari bănci din România a fost cumpărată de un american.

„Miliardarul american James Christopher Flowers, care controlează fondul de investiții J.C. Flowers & Co., a finalizat achiziționarea a 76,1% din sucursala românească a Piraeus Bank. 19% dintre acțiuni au fost luate de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, iar 4,9% vor merge la conducerea băncii. Vânzătorii sunt grecii de la Piraeus. […] În România, Piraeus Bank este una dintre băncile importante de retail, oferind servicii financiare pentru mai mult de 300.000 de clienți, printr-o rețea de 100 de sucursale și agenții, cu peste 1.200 de angajați”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Capitalul american intră în România was last modified: iulie 18th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: