Candidatura doamnei Claudia-Elena Mardare la demnitatea de Consilier al Baroului București

Av. Claudia-Elena Mardare
Despre mine
Numele meu este Claudia-Elena Mardare, sunt absolventă a Facultății de Drept a Universității București, promoția 1998. Candidez, pentru prima dată, la demnitatea de Consilier al Baroului București.
Sunt avocat din iunie 1999, deci de 24 de ani. Profesia de avocat a fost unica mea opțiune de profesie juridică. Anterior am fost cadru medical (1987-1999).
Sunt avocat pledant, atât în cauze civile, cât și penale. Activez în instanțele bucureștene, dar și în țară. Dedic timp cauzelor pe care le preiau pentru o muncă de calitate, atât în faza de birou, cât și aceea de parchete, instanțe, după caz. Mă informez, documentez constant despre modificările care apar în cele două domenii ale dreptului, atât prin cursuri de perfecționare, conferințe, mese rotunde etc, cât și prin studiu individual, pentru a mă prezenta onorabil în fața clienților, a instanțelor, a parchetelor smd. Legislația în continuă schimbare impune această conduită unui avocat care își iubește profesia și dorește să o practice cu profesionalism și demnitate.
Am și o amplă experiență și în avocatura din oficiu care mă ajută să cunosc care sunt problemele curente ale colegilor care fac oficii și curatelă specială. M-am implicat frecvent în găsirea unor soluții la aceste probleme, atât la nivelul Baroului București, prin memorii, propuneri, sesizări ale disfuncționalităților identificate de mine sau de colegi, cât și prin negocieri cu Ministerul Public și Ministerul Justiției. Chiar în această perioadă fac parte din echipa care lucrează la propunerile de completare și revizuire a Protocolului privind oficiile și curatela, care sper să fie transpuse în practică în termenul cel mai scurt posibil, prin renegociere cu ministerele de resort.
Am avut responsabilitatea comisiilor de votare de la Baroul București din ultimii cinci ani, fiind propusă și aleasă de colegii mei ca președinte, îmi place să cred că, datorită modului organizat, tenace, perfecționist, implicat în care am lucrat, dar și al spiritului de echipă și al colegialității cu care am condus aceste comisii. Am cunoscut și mai mulți colegi, cu aceste prilejuri, am perceput preocupările și revendicările multora dintre ei.
Cunosc și organizarea administrativă a Baroului București, cu plusurile și minusurile acestuia. În cei 24 de ani, am urmărit schimbările ce au avut loc, unele bune, altele mai neinspirate. De aceea nu îmi este greu să identific unde este nevoie de schimbare, modernizare, în acord cu vremurile și nevoile actuale ale avocaților bucureșteni.
Fiind avocat activ, litigant, intru în contact direct cu instanțele și parchetele, cu secțiile de poliție și alte instituții ale statului. Am perceput direct diversele probleme care vin din aceste direcții, atât pe cele cu care m-am confruntat eu, cât și alți colegi. Nu în ultimul rând, preiau toate sesizările pe care colegii le fac prin intermediul platformelor de socializare pe care activez. Chiar și până acum, din postura de simplu avocat, am încercat să transmit mai departe, spre soluționare, către organele noastre de conducere, ceea ce eu am identificat și preluat ca fiind neconforme cu ceea ce ar trebui să se întâmple, în mod corect.
Din iunie 2023 sunt consilier UNBR. Nu am încă experiență și activitate relevantă în această calitate. Am participat la prima ședință din noua compunere, în 1-2 septembrie, fiind ședința la care am înțeles modul de lucru și funcționare al Consiliului UNBR.
Despre ceea ce vreau pentru viitorul nostru, al avocaților
Așa cum am spus frecvent, în dialogurile cu colegii mei, nu îmi place să fac promisiuni electorale și nu cred în promisiunile electorale care sunt făcute doar pentru că dau bine în fața colegilor, dar sunt utopice și irealizabile, în mod real. Rezonez cu acelea care au suport în trecut și prezent, pe care le percep ca fiind posibile și făcute cu bună-credință și bune intenții. Voi expune mai jos câteva dintre problemele pe care le cunosc și la a căror schimbare pot contribui, dacă voi primi încrederea colegilor mei.
Mai întâi, având în vedere caracterul de organ colegial al Consiliului Baroului București, consider că în acest consiliu trebuie o muncă în echipă, indiferent de orientarea pe care o are față de ceilalți colegi ai consiliului – opoziție sau nu. Dezbateri, implicare, rațiune (nu dezbinare și certuri), care să conducă la soluții optime pentru toate problemele dezbătute. O muncă de echipă în care toți să aibă aceleași țeluri: reașezarea profesiei pe scara ei valorică de odinioară, progresul real al profesiei, modernizarea ei continuă care să conducă la o bunăstare individuală a avocaților, a corpului profesional în general. Trebuie ca toți să fie implicați în treburile cetății avocaturii bucureștene, să își aducă aportul la dezvoltarea ei. Un consilier nu poate face singur lucruri. Oricâtă voință are. Este unul dintre cei 17, dar inițiativa și implicarea lui, ca și a fiecăruia, contează.
Cred că este nevoie ca avocații bucureșteni să poată găsi zilnic un coleg consilier, la Baroul București, căruia să i se adreseze, dacă are o problemă de semnalat. Îmi displac ușile închise și birourile goale. Activitatea de consilier nu se rezumă doar la ședințele săptămânale ale Consiliului. Consider că varianta participării online nu este una optimă, nu asigură o participare efectivă, ci poate fi doar pentru situații excepționale. Soluția este implicarea constructivă.
O bună comunicare cu colegii, prin crearea mijloacelor de comunicare, astfel încât aceștia să găsească mereu o ușă deschisă la barou, pentru a-și expune problemele, care apoi să fie discutate în ședințele de consiliu și găsite rezolvări, constituie premisa importantă pentru rezolvarea problemelor. Totodată, comunicarea trebuie să fie și în sens invers, dinspre organele de conducere către corpul profesional, pentru a nu mai exista un zid între cele două de natură a naște suspiciuni, controverse, acuze. Cumva ca într-o căsnicie unde, dacă lipsește comunicarea între parteneri, căsnicia se șubrezește și survine divorțul. Chiar și până în prezent, eu am încercat să informez colegii despre tot ceea ce am aflat fie în mod direct, de exemplu prin jurnalul de Congres la care am participat, fie prin difuzarea de știri și informații de pe site-ul Baroului București și U.N.B.R.
Mi-aș dori să nu mai fie cazuri de abuzuri comportamentale, și nu numai, asupra colegilor, atât în secții de poliție, parchete, arhive, cât și în instanțe etc., iar acest lucru este posibil pe mai multe căi: informarea deîndată cu privire la aceste practici, cu un minim de probe, luarea de poziție a organelor de conducere față de organele abuzatoare, inclusiv prin plângeri la Inspecția Judiciară, atunci când este cazul. Totodată, este necesară o creștere a nivelului de pregătire continuă a avocaților care să contribuie la eliminarea posibilităților de umilire a unor colegi, ca urmare a unor eventuale lacune de pregătire. Demnitatea profesiei o câștigăm prin fiecare dintre noi, iar componenta educațională este una extrem de importantă. Voi milita pentru aceste lucruri, considerând că vor da roade în timp.
Îmi displace când aflu că avocații nu sunt tratați cu respect de personalul administrativ al baroului. Cred că nu este o practică generalizată, dar trebuie eliminate chiar și cazurile izolate. Iar crearea de facilități de rezolvare online a unor nevoi de natură administrativă va elimina multe astfel de practici. Așa cum se pot depune online, prin e-mail, polițele de asigurare profesională, diverse alte cereri, se pot obține unele adeverințe sau informații, se pot plăti taxele și contribuțiile profesionale, aria se poate extinde. Contul avocatului sau aplicația creată pentru SAJ pot primi noi valențe.
Nu pot promite, asemenea altor candidați, scăderi ale tuturor taxelor și cotelor de contribuție pentru că, din punctul meu de vedere, unele scăderi nu sunt realiste, iar altele nu sunt în sarcina baroului. În primul rând, trebuie să știm că în sarcina Baroului București se află doar taxa lunară de 60 lei, în cazul avocaților definitivi, plus acele taxe ocazionale (de adeverință, de deschidere cabinet, de reînscriere pe Tabloul Avocaților etc). Așa cum constatăm creșterea costurilor de zi cu zi ale fiecăruia, individual și profesional, aceste creșteri vizează deopotrivă și cheltuielile baroului, ele fiind susținute de taxele noastre: consumabile, utilități, întreținere etc. Aceste costuri trebuie atent calculate, pentru a evita risipa și creșterea nejustificată a taxei, în viitor. Dar, cred că pot fi regândite taxele ocazionale, inclusiv taxa de adeverință, astfel cum au sesizat colegii în ultima perioadă, în sensul diminuării/eliminării, reducând astfel unele sarcini financiare asupra avocaților bucureșteni.
După cum am precizat, colegii de la oficii și curatelă întâmpină diverse probleme, unele care țin, ca rezolvare, de baroul București, altele de renegocierea protocolului specific, prin UNBR și cele două ministere semnatare. Întotdeauna am fost implicată în rezolvarea acestora, pe ambele paliere și nu voi renunța la această implicare, considerând că avocatul din oficiu trebuie să își recâștige prestigiul pierdut, atât ca imagine, cât și ca remunerare. Știu, nu vom putea crește brusc, dar timpul poate aduce o îmbunătățire substanțială, printr-o implicare corectă și susținută. Faptul că am experiență proprie în acest departament, dar și o bună relaționare cu colegii mei, mă ajută să am o viziune clară asupra situației.
Aș vrea să fie identificată soluția pentru readucerea serviciilor xerox în cadrul instanțelor din București unde au dispărut. Cu toții știm cât de necesar este un xerox în instanță! Sunt instanțe unde chiar nu ai un xerox în apropiere și nevoia de a multiplica unele acte în regim urgent devine imposibilă. De exemplu, la Tribunalul București și Judecătoria Sectorului 2.
Îmi doresc să fie găsite soluții practice pentru o prioritate efectivă a avocaților în arhivele și registraturile instanțelor. Nu știu cât de realistă este această dorință în situația unor clădiri existente cu spații insuficiente, înghesuite, copleșite de dosare care cad pe tine pe holuri și birouri. Trebuie încercată găsirea unei variante, cu rezervele care vin din realitatea din teren. Poate pe intervale orare diferite față de justițiabili ar fi mai realizabil! Colegii trebuie să își exprime punctele de vedere care să fie luate în considerare la găsirea de rezolvări optime.
Colegii tineri au nevoie de a fi ajutați să își croiască propriul drum în această profesie, iar scutirea de plata taxei lunare către Baroul București, precum și acordarea unei robe și un set de coduri, ar trebui menținute. Totodată, cred că ar trebui să se creeze, atât pentru aceștia, cât și pentru avocații care fac oficii, posibilitatea accesării gratuite a unui program legislativ cât mai complet, la biblioteca electronică a Baroului București, care să îi ajute în practicarea profesiei, diminuându-le costurile. La fel gândesc că ar trebui procedat și în cazul cursurilor de pregătire profesională continuă care presupun anumite costuri. Dacă nu se poate crea un parteneriat cu furnizorii acestora pentru scutirea de taxe, măcar o reducere a taxelor pentru cele două categorii de colegi.
Cu privire la problemele disciplinare, aflu, de ceva vreme, că se formulează tot mai multe plângeri disciplinare colegilor noștri, unele cu temei, altele nu. Pe lângă faptul că cele pur șicanatorii ocupă timp inutil celor care trebuie să le instrumenteze, de la personalul angajat al baroului, la consilieri și membrii comisiei, creează un real disconfort avocatului împotriva căruia a fost formulată, care trebuie să formuleze un punct de vedere, chiar și atunci când sesizarea frizează absurdul.
Eu cred că, având în vedere că UNBR a reglementat deja posibilitatea introducerii unei taxe pentru cei care formulează plângeri disciplinare, cu limită maximă de 400 lei, Baroul București ar putea introduce o astfel de taxă, în limitele de mai sus, care să stopeze plângerile șicanatorii, să conducă la o eficientizare a muncii Comisiei de disciplină, în care calitatea să primeze în detrimentul cantității. Iar pentru o scădere reală a numărului plângerilor, cred că prevenția, inclusiv prin conferințe profesionale pe această temă, ar fi utilă.
Pregătirea continuă a avocaților este extrem de importantă, ea fiind una dintre premisele creșterii prestigiului avocaților. Aceasta trebuie să fie una constantă și de calitate, orientată pe probleme actuale și de viitor, sub egida unor formatori de prestigiu, din interiorul sau din afara INPPA. Un avocat bine instruit va impune respect în fața partenerilor de dialog, indiferent că sunt clienți sau instanțe de judecată. Respectul îl vom câștiga prin noi înșine!
De aceea, eu voi fi susținătoarea derulării unui astfel de program de pregătire. Inclusiv pregătire pe linia dezvoltării abilităților informatice, în cazul acelor colegi care nu sunt tocmai prieteni cu noua tehnologie, dar au nevoie de aceasta, ușurându-le munca.
Astfel cum am mai spus, un consilier nu poate face singur mare lucru, ci în mod colegial, în cadrul unui consiliu funcțional. De asemenea, sunt chestiuni care țin de Consiliul Baroului București, iar altele nu, iar noi trebuie să distingem în ce stă în competența lui și ce nu. Trebuie să privim cu realism tot ceea ce ni se promite, să discernem posibilul de imposibil, chiar dacă cel din urmă sună frumos!
Eu cred în posibilitatea reală de a ne redresa, ca profesie, ca organism profesional, cred în faptul că putem avea un consiliu funcțional și constructiv, dar cu implicarea efectivă a fiecăruia dintre consilierii ce vor fi aleși.
Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au avut încredere în mine, de-a lungul timpului, colegilor mei care m-au îndemnat să îmi depun candidatura pentru demnitatea de consilier al Baroului București, celor care cred în mine și îmi sunt alături!
Mulțumesc celor care îmi veți acorda încrederea, prin vot!
Cu mulțumiri și respect,
Avocat Claudia-Elena Mardare