Cancelarul Angela Merkel se retrage

30 oct. 2018
Vizualizari: 684

Cea mai importantă știre a acestei zile este legată de retragerea cancelarului german Angela Merkel din cursa pentru conducerea Uniunii Creștin-Democrate.

„Sfârșitul erei politice Angela Merkel a început, scrie ediția europeană a publicației Politico, după ce cancelarul german a anunțat luni, în urma mai multor eșecuri electorale, că acesta este ultimul său mandat și se retrage din cursa internă pentru șefia Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Retragerea Angelei Merkel, unul dintre cei mai puternici lideri europeni vreme de peste 12 ani și un puternic susținător al curentului pro-imigrație, va genera un seism politic resimțit la nivelul întregii Europe, apreciază analiștii. «În calitatea de cancelar, eu trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru tot. Acesta este ultimul meu mandat de cancelar», a declarat luni Angela Merkel, citată de bbc.com. «Nu voi mai candida pentru niciun post politic după încheierea mandatului. Pentru restul legislaturii, sunt pregătită să lucrez în continuare în calitatea de cancelar. Am sentimentul că este momentul să deschidem un nou capitol», le-a spus Merkel reporterilor în Berlin”, scrie Gândul.info.

Anunțul cancelarului german vine după ce Uniunea Creștin-Democrată a obținut doar 27 % din voturi la scrutinul regional de duminică (28 octombrie), din landul Hesse, în scădere cu 10 % față de alegerile anterioare.

„Este cel mai slab rezultat înregistrat de CDU în acest land din 1966 și până astăzi și, așa cum anticipau comentatorii politici, a amplificat tensiunile interne în formațiunea lui Merkel și în rândul coaliției de guvernământ de la Berlin”, mai arată Gândul.info.

Angela Merkel se retrage din marea politică după trei mandate de cancelar al Germaniei și după 18 ani la șefia CDU. Retragerea sa va determina o schimbare majoră în politica europeană, inclusiv în privința refugiaților din zonele de conflict.

Senatul a adoptat ieri modificările aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării legii în urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstituționale.

„«Regimul detenției la domiciliu se aplică și persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreținere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive. În sensul prezentei legi, prin persoana care are în întreținere minori se înțelege persoana care se află în următoarele situații: este părintele unui minor, celălalt părinte fiind necunoscut, decedat, declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicție, decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau căruia i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor părintești; este părintele unui minor care i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească definitivă; este părintele unui minor cu privire la care exercită singur atitudinea părintească, în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive; este părintele unui minor a cărui locuință a fost stabilită la acest părinte, prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin act notarial, chiar dacă autoritatea părintească este exercitată de către ambii părinți», prevede modificarea adusă proiectului de lege”, scrie Mediafax.

„Parchetul General a trimis la DIICOT dosarul în care se fac cercetări în legătură cu publicarea de către Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a unui protocol de colaborare între SRI și Parchetul General. Potrivit unor reprezentanți ai Parchetului General, procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală față de o grefieră, iar restul dosarului a fost disjuns și trimis la DIICOT, acolo unde, de altfel, se află un alt dosar în legătură cu publicarea acelui protocol, însă pe o altă infracțiune”, scrie azi Agerpres.

Dosarul a fost deschis după ce Darius Vâlcov a postat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI și Parchetul General, referitor la „cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.

Și pentru că scriem despre protocoale, ar mai fi de amintit o declarație a liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a respins acuzațiile potrivit cărora protocoalele secrete au fost încheiate în baza unei hotărâri semnată chiar de el, în 2005, când era premier. El întreabă dacă hotărârea a cerut cumva serviciilor să meargă în justiție cu dosarele galbene la judecători”, scrie Mediafax.

Un alt subiect din presa de azi este legat de conținutul dosarului de numire a procurorului general.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcție nu a fost găsită vreo rezoluție de clasare vizându-l pe președintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către ministrul justiției, Tudorel Toader, în propunerea de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr. În replică, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că marți va prezenta procedura, graficul de numire și conținutul dosarului de candidatură ale «celui care ocupă postul de procuror general», subliniind că dosarul de la Ministerul Justiției, CSM și cel de la Președinție ar trebui să fie identice”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Cancelarul Angela Merkel se retrage was last modified: octombrie 30th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: