[UPDATE: Principalele aspecte discutate] Camera Notarilor Publici București organizează dezbaterea „Monumentele istorice – între reglementare și dereglementare”

20 sept. 2021
Vizualizari: 106

Update: Principalele aspecte discutate

Camera Notarilor Publici București (CNPB) a comunicat că, prin dezbaterea organizată, s-a urmărit tragerea unui semnal de alarmă cu privire la necesitatea actualizării listei monumentelor istorice, având în vedere că, în acest moment, aplicarea Legii nr.  422/2001 este foarte dificilă sau chiar imposibilă, în anumite cazuri, din cauza mai multor erori sau lacune legislative.

Bogdan Suditu, conf. univ. dr., în Departamentul de Geografie Umană și Economică a Facultății de Geografie a Universității din București, a declarat că  „Strategia națională privind protejarea monumentelor istorice pornește de la premisa că patrimoniul cultural este o resursă esențială pentru identitatea României și pentru dezvoltarea unei societăți prospere , bazate pe incluziune socială și participativitate, o resursă strategică ce trebuie să adauge comunității plusvaloare economică, socială, culturală, printr-o gestionare modernă și eficientă”.

„Demersul nostru de astăzi nu este altceva decât o nouă încercare de a suscita interesul autorităților competente de a se apleca asupra unor erori legislative care aduc prejudicii comunității civile și pun piedici în realizarea mai multor procese legislative. Le mulțumim tuturor celor care au luat parte la această dezbatere pentru interesul arătat cauzei noastre și sperăm ca în perioada următoare, acțiunea noastră să ducă la schimbările pe care comunitatea civilă, dar și cea notarială le așteaptă”, a declarat Laura Badiu, președinta Camerei Notarilor Publici București.


Potrivit unui comunicat transmis, Camera Notarilor Publici București (CNPB) organizează dezbaterea „Monumentele istorice – între reglementare și dereglementare”, care va avea loc în data de 18 septembrie 2021, începând cu ora 11:00, în Aula Carol I din cadrul Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Dezbaterea își propune să aducă la masa discuțiilor principalii actorii cu factori de decizie de la nivel local și național.

De asemenea, la dezbatere va participa domnul prof. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, conf. univ. dr. Bogdan Suditu, notari publici din București, dar și reprezentanți ai Camerei Notarilor Publici București.

Prin acest demers, CNPB trage un semnal de alarmă în privința necesității actualizării listei monumentelor istorice în sensul eliminării imobilelor care, în mod eronat, au fost astfel încadrate. În situația actuală, proprietarii care dețin astfel de imobile nu le pot vinde sau înstrăina și solicită de urgență reglementarea și actualizarea listei monumentelor istorice.

Nu în ultimul rând, accesul va fi permis atât reporterilor, cât și cameramanilor, iar jurnaliștii care își doresc să participe la eveniment sunt rugați să-și confirme prezența la dezbatere.

Camera Notarilor Publici București (CNPB) este organizația profesională cu personalitate juridică ce reunește toți notarii publici din circumscripția Curții de Apel București, respectiv, Municipiul București și județele Călărași, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman. În prezent CNPB reunește aproximativ 670 de notari. Camera Notarilor Publici București este organizată și funcționează în baza Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 36/1995, a Statutului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România și a Regulamentului propriu de organizare și funcționare. CNPB a fost înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 3202/N din august 1995. Din anul 2007, Camera Notarilor Publici București este înfrățită cu Consiliul Regional al Notarilor Curții de Apel Poitiers, Franța. De asemenea, Camera Notarilor Publici București are un parteneriat cu Hamburgische Notarkammer (Camera Notarilor din Hamburg, Germania) începând cu anul 2019.

[UPDATE: Principalele aspecte discutate] Camera Notarilor Publici București organizează dezbaterea „Monumentele istorice – între reglementare și dereglementare” was last modified: septembrie 20th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: