Camera Consultanților Fiscali. Opinie cu privire la expertiza fiscală versus expertiza contabilă cu componentă fiscală

7 feb. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 146

Date fiind solicitările de clarificare înaintate de consultanții fiscali care efectuează expertize fiscale judiciare cu privire la problematica expertizelor fiscale versus expertizele contabile cu componentă fiscală și respectiv calitatea deținută de autorii acestor expertize, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a prezentat o opinie în acest sens.

Astfel, în urma consultării normelor legale aplicabile și a exemplelor de jurisprudență incidentă problematicii, Camera Consultanților Fiscali a stabilit că argumentele ce ar putea fi invocate în scopul încuviințării unei expertize fiscale în litigiile ce au ca obiect stabilirea de obligații fiscale, iar nu a unei expertize contabile cu componentă fiscală, se referă la obiectul acțiunii.

Acest obiect al acțiunii este reprezentat de stabilirea unei situații de fapt fiscală, de regulă în baza evidenței contabile, în scopul determinării sumei corecte a obligațiilor fiscale ce fac obiectul litigiului sau, după caz, a prejudiciului.

Totodată, în cazul în care analiza acestor argumente duce la concluzia că, de fapt componenta fiscală a expertizei este primordială, prin scopul și obiectivele sale, dar există și o componentă contabilă, cu rol secundar în expertiză, în considerarea evidenței contabile de a fi principalul mijloc de probă pentru stabilirea obligațiilor fiscale, chiar dacă se încuviințează o expertiză contabilă cu componentă fiscală, aceasta se efectuează doar de experții judiciari care au și calitatea de consultant fiscal.

Cu toate acestea, în cazul unei expertize contabile cu componentă fiscală, componenta principală, prin scopul si obiectivele acesteia, este cea contabilă, ceea ce înseamnă că obiectivele privesc, în principal, materia contabilă, iar componenta fiscală, are și rol evident secundar, atunci expertiza poate fi realizată și de un expert contabil care nu este și consultant fiscal.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați acest link.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

🔿VEZI ȘI Camera Consultanților Fiscali a început demararea proiectului „Fii SMART! – Student Implicat în Dezvoltarea Start-up-urilor de Succes”

Camera Consultanților Fiscali. Opinie cu privire la expertiza fiscală versus expertiza contabilă cu componentă fiscală was last modified: februarie 7th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.