Camera Consultanților Fiscali. Clarificări asupra compensării creanțelor reciproce prin SIC

21 apr. 2023
Vizualizari: 182

Camera Consultanților Fiscali (CCF) informează despre răspunsul primit de către Ministerul Economiei, în urma solicitării transmise de CCF prin scrisoarea nr. 3372/10.08.2020, cu privire la obligativitatea efectuării compensării reciproce a creanțelor agenților economici cu capital privat, prin Sistemul informatic de compensări (SIC) gestionat de CPPI.

În acest sens, Ministerul Economiei printr-un răspuns adresat Camerei de Comerț Americane (AmCham) din România, a transmis că societățile cu capital privat nu sunt obligate să utilizeze pentru compensarea creanțelor reciproce SIC, dar pot face acest lucru opțional, dacă apreciază acest sistem ca fiind util pentru.

CCF a publicat un extras din răspunsul Ministerului Economiei, care vizează acest aspect:

„CPPI nu obligă companiile să folosească sistemul de compensare ca și formă de stingere a datoriilor și de recuperare a creanțelor. Întreaga procedură de compensare se desfășoară în manieră voluntară încă de la crearea accesului și până la semnarea digitală a ordinelor de compensare. SIC propune soluții de compensare în conturile de utilizator, iar companiile selectează și aprobă sau nu o soluție sau alta. Singura grijă a companiilor este de a încărca facturile pe care doresc să le compenseze și de a consulta lista soluțiilor identificate și propuse. CPPI arată pe site-ul oficial faptul că «C.P.P.I. Sucursala București asigură exclusiv servicii de compensare a datoriilor și creanțelor agenților economici care intră sub incidența H.G. nr. 773/2019. Categoriile de servicii de compensare care nu sunt reglementate de H.G. nr. 773/2019 sunt realizate de către alte organisme abilitate.»

Obligativitatea raportării facturilor restante mai vechi de 30 de zile cade în sarcina societăților cu capital integral/majoritar/minoritar de stat, acestea putând opta în manieră voluntară pentru o soluție sau alta de compensare propusă. SIC identifică aceste soluții pe baza facturilor încărcate de fiecare societate înrolată.

Întreaga procedură de compensare se desfășoară în manieră voluntară încă de la crearea accesului și până la semnarea digitală a ordinelor de compensare”.

Sursa informației

Vezi și Camera Consultanților Fiscali. Curs online „Organizare și deontologie profesională” (21 aprilie 2023)

 

Camera Consultanților Fiscali. Clarificări asupra compensării creanțelor reciproce prin SIC was last modified: aprilie 21st, 2023 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: