Calitatea de judecător, procuror, asistent judiciar sau grefier a reclamantului. Stabilirea instanței competente să judece cauza (NCPC)

3 mai 2017
Vizualizari: 4229
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ (SC  I) nr. 1437/2016

NCPC: art. 127

Potrivit dispozițiilor art. 127 C. proc. civ. „(i) Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cerere de competența instanței la care își desfășoară activitatea, va sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța la care își desfășoară activitatea.

(2) În cazul în care cererea se introduce împotriva unui judecător care își desfășoară activitatea la instanța competentă să judece cauza, reclamantul poate sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța care ar fi fost competentă, potrivit legii.

(3) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și în cazul procurorilor, asistenților judiciari și grefierilor”.

Înalta Curte reține că dispozițiile art. 127 alin. (1) și (2) C. proc. civ. reglementează o normă specială ce se aplică în situația în care una dintre părți, fie reclamant, fie pârât, este judecător, procuror, asistent judiciar sau grefier la instanța competentă să judece cauza.

Aceste dispoziții legale au un caracter imperativ și obligă reclamantul, având una din calitățile enumerate în textul legal și care funcționează în cadrul instanței competente să soluționeze cauza, să sesizeze una din instanțele de același grad aflate în raza unei curți de apel învecinate.

În cauză se reține că, potrivit Adresei nr. 5141 din 19 noiembrie 2015 emisă de Curtea de Apel Cluj, reclamanții F., G., H., I., J., K. au calitatea de grefieri în cadrul Tribunalului Cluj, care este instanța competentă material și teritorial să soluționeze cererea de chemare în judecată, motiv pentru care, într-o asemenea situație, devine incidență ipoteza normei cuprinsă în dispozițiile art. 127 C. proc. civ.

Prin urmare, față de prevederile legale mai sus menționate, având în vedere calitatea de reclamanți într-o cerere de competența instanței la care aceștia își desfășoară activitatea, Înalta Curte urmează să stabilească competența de soluționare a cauzei, astfel cum a fost disjunsă, în favoarea Tribunalului Mureș.

Sursa informației: www.scj.ro.

Calitatea de judecător, procuror, asistent judiciar sau grefier a reclamantului. Stabilirea instanței competente să judece cauza (NCPC) was last modified: mai 2nd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: