Calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii ocupaţionale (Norma ASF nr. 15/2022)

31 mai 2022
Vizualizari: 374

 

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 15/2022 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii ocupaționale

 

(M. Of. nr. 528 din 30 mai 2022)

 

Prezenta normă stabilește regulile de calcul, de verificare, de constituire, de investire și de utilizare a provizionului tehnic pentru fondurile de pensii ocupaționale.

 

 

În M. Of. nr. 528 din 30 mai 2022 s-a publicat Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 15/2022 privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii ocupaționale.

Redăm, în cele ce urmează, structura și cele mai importante dispoziții din respectiva Normă.

 

Structura

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Provizionul tehnic

SECȚIUNEA 1: Reguli generale

SECȚIUNEA 2: Activele corespunzătoare provizionului tehnic

SECȚIUNEA 3: Constituirea și calcularea provizionului tehnic

CAPITOLUL III: Dispoziții finale

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

 

Dispoziții relevante

Art. 2:

(1) Prevederile prezentei norme se aplică administratorilor fondurilor de pensii ocupaționale care prevăd garanții în prospectul fondului de pensii ocupaționale.

(2) Administratorii prevăzuți la alin. (1) sunt obligați să constituie provizioane tehnice, corespunzătoare riscurilor generate de adoptarea prin prospectul fondului de pensii ocupaționale a garanțiilor financiare permise de Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, cu completările ulterioare, denumită în continuare Lege.

(3) Provizionul tehnic este constituit de administrator pentru fiecare fond de pensii ocupaționale administrat și poate fi asigurat din surse proprii ale administratorului și/sau din surse proprii ale angajatorului, în condițiile stabilite prin contractul de administrare și prin prospectul fondului de pensii ocupaționale.

 

Art. 4:

„Provizionul tehnic se constituie de către administrator pentru acoperirea riscurilor aferente garanției permise de Lege și asumate de către administrator și/sau de către angajator prin prospectul fondului de pensii ocupaționale.”

 

Art. 5:

(1) Dacă valoarea activului personal al participantului este mai mică decât valoarea garantată prin prospectul fondului de pensii ocupaționale, administratorul majorează valoarea activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate.

(2) Majorarea valorii activului personal al participantului prevăzută la alin. (1) se efectuează la momentul plății activului personal.

(3) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul modificării, suspendării sau încetării contribuțiilor la fondul de pensii ocupaționale.

(4) Diferența necesară majorării valorii activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate este acoperită din provizionul tehnic constituit de către administrator din surse proprii și/sau din surse proprii ale angajatorului.

 

Art. 8:

Investirea activelor corespunzătoare provizionului tehnic se realizează, conform naturii și duratei plăților viitoare așteptate, în următoarele clase de instrumente financiare:

a) titluri de stat emise de autorități ale administrației publice centrale din România;

b) titluri de stat cotate cu rating maxim de către cel puțin două agenții de rating, emise de autorități ale administrației publice centrale din state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European;

c) obligațiuni emise de Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții;

d) conturi, depozite și certificate de depozit la o instituție de credit, persoană juridică română, sau la o instituție de credit din state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European asupra căreia nu este instituită măsura supravegherii sau administrării speciale sau a cărei autorizație nu este retrasă.

 

Art. 11:

(1) Administratorul constituie provizionul tehnic în baza valorii rezultate din calculul cel mai recent, efectuat conform modelului standard descris de prezenta normă sau pe baza unui model intern sau parțial intern.

(2) Administratorul are obligația de a înștiința A.S.F. asupra elaborării și utilizării modelului intern sau parțial intern și de a transmite toate specificațiile acestuia cu cel puțin 90 de zile înainte de utilizarea sa pentru calculul provizionului tehnic.

(3) Administratorul are obligația de a constitui provizionul tehnic sau de a majora valoarea acestuia, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data efectuării calculului.

(4) Calculul provizionului tehnic se efectuează anual, se certifică de către un actuar și este supus auditării de către un auditor financiar avizat de către A.S.F.

(5) Actuarul aflat în relații contractuale cu un administrator și desemnat de către acesta are obligația de a calcula și de a certifica valoarea provizionului tehnic.

(6) Valoarea calculată a provizionului tehnic este transmisă A.S.F. sub forma raportului actuarial, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la efectuarea calculului.

 

Art. 13:

(1) Calculul provizionului tehnic se efectuează anual, în prima lună a anului în curs, folosind istoricul existent de date înregistrate până la finalul anului precedent.

(2) În funcție de evoluția riscurilor implicate, A.S.F. poate solicita oricând recalcularea valorii provizionului tehnic.

(3) Administratorul poate efectua calculul provizionului tehnic oricând consideră necesară revizuirea acestuia, folosind istoricul existent de date înregistrate până la finalul lunii precedente datei efectuării calculului.

(4) Actuarul desemnat de către administrator efectuează calculul în conformitate cu prevederile Legii, conform modelului standard stabilit prin prezenta normă sau conform modelului intern ori parțial intern.

 

Art. 14:

(1) A.S.F. verifică valoarea provizionului tehnic, calculată și raportată de către administrator, folosind modelul standard stabilit prin prezenta normă.

(2) Pentru calcularea cashflow-urilor, modelul standard respectă următoarele:

a) ratele de discount folosite în calcul sunt ratele aferente curbei spot a randamentelor obligațiunilor guvernamentale cotate AAA, publicată de către Banca Centrală Europeană („AAA government yield curve”);

b) pentru determinarea valorii viitoare a garanției prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. c) pct. (iii) se folosește în formula de calcul valoarea medie a contribuțiilor istorice pozitive actualizate în ultimele 12 luni. Această valoare medie este actualizată anual, pe parcursul proiecției, conform funcției de creștere salarială a participantului, netă de inflație;

c) determinarea valorii efective istorice a activului personal al participantului [S(0) ] se face prin înmulțirea valorii unității de fond de la data convertirii celei mai recente contribuții încasate până la data efectuării calculului inclusiv cu numărul de unități de fond ale participantului de la aceeași dată cu valoarea unității de fond considerată mai sus;

d) determinarea valorilor efective viitoare ale activului personal al participantului [S(t) ] se realizează folosind o structură arborescentă binomială, de ordinul k (Cox, Ross & Rubinstein Option-Pricing Model – arborele binomial), unde k reprezintă numărul de luni cuprinse între momentul efectuării calculului și data împlinirii de către participant a vârstei de pensionare conform Legii. Limitele extreme de variație a valorilor pe fiecare ramură a unui nod se încadrează în limitele coeficientului de variație lunar (CL). Se determină valorile minime și maxime ale activului personal al participantului pe un nod. La sfârșitul fiecărui an de proiecție se determină valoarea opțiunii în fiecare din cele două puncte extreme ale fiecărui nod. Valoarea medie a opțiunii aferentă respectivului nod este reprezentată de media geometrică dintre valoarea minimă și cea maximă a opțiunii pe respectivul nod. Valorile nule ale opțiunii se exclud din calculul mediei pe nod;

e) valorile cheltuielilor viitoare cu taxa de audit și contribuțiile viitoare ale participantului se actualizează, pe parcursul proiecției, cu cea mai recentă estimare a ratei medii a inflației indexului armonizat al prețurilor de consum (Harmonised Index of Consumer Prices – HICP), publicată de către Banca Centrală Europeană (Overall HICP inflation rate – Average);

f) pentru calcularea valorii efective viitoare a activului personal și a valorii viitoare a garanției investiționale se consideră în formula de calcul cheltuielile aflate în sarcina fondului, conform prospectului fondului de pensii ocupaționale valabil la momentul calculului;

g) pentru calcularea valorii istorice a garanției investiționale se consideră în formula de calcul cheltuielile aflate în sarcina fondului, conform prospectului/prospectelor valabil/valabile pe perioada istorică considerată în calcul.

(3) Tabelele biometrice folosite pentru calculul provizionului tehnic se bazează pe ultimele date publicate de către Institutul Național de Statistică și/sau date furnizate de surse indicate de A.S.F., ținându-se cont de specificul de gen, de principalele caracteristici ale grupului de participanți și de evoluția prevăzută pentru riscurile relevante.

(4) Probabilitățile folosite în calcul se iau în considerare până la a 6-a zecimală.

Calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii ocupaționale (Norma ASF nr. 15/2022) was last modified: mai 31st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.