Transmisie Live [CUM A FOST] Cafeneaua juridică Online: Rolul formalismului în societate și în drept

2880       0

[CUM A FOST] Cafeneaua juridică Online: Rolul formalismului în societate și în drept 📅 31 august 2020 [CUM A FOST] Cafeneaua juridică Online: Rolul formalismului în societate și în drept

Data 31 august 2020
Locația Online

Baroul Timiș și Editura Universul Juridic au organizat luni, 31 august, începând cu ora 16,00, a doua conferință din seria Cafeneaua juridică Online, cu tema: Rolul formalismului în societate și în drept”. Invitatul ediției a fost prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Amfitrionul ediției a fost, ca de obicei, decanul baroului Timiș, av. Sergiu Stănilă.

Cu o durată de aproximativ 120 de minute, emisiunea a fost transmisă în circuit privat pe portalul www.universuljuridic.ro, accesul integral la transmisiune (și, ulterior, la înregistrarea sa) fiind asigurat individual abonaților, pe bază de nume de utilizator și parolă. Emisiunea a avut, potrivit rapoartelor, un impact asupra a peste 30.500 de persoane, stârnind circa 1.500 de interacțiuni.

Cifrele sunt cu atât mai mult justificate datorită faptului că au acceptat să fie alături de invitatul special al acestei ediții 14 barouri județene – Cluj, Bistrița-Năsăud și Maramureș (prin grija INPPA Cluj), Timiș, Brașov, Buzău, Arad, Brăila, Dolj, Bacău, Vâlcea, Argeș, Sibiu și Hunedoara – și, implicit, câteva mii de avocați, membri ai acestor barouri.

Partenerul principal al emisiunii a fost compania Wolters Kluwer România, reprezentată de directorul său executiv, Gabriel Ungureanu, care și-a intitulat intervenția: „Cum a mers până acum fără digitalizare – de ce să nu meargă și după COVID?”.

 Cafeneaua Juridică Online a fost inclusă și în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, iar punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea evenimentului, în baza criteriilor de evaluare INPPA.

Au existat trei teme principale de discuție alese de președintele UNBR, Traian Briciu:

 

  • Implicațiile practice ale distincției dintre motive și argumente;
  • Delimitarea pretențiilor de apărări și importanța practică a distincției;
  • Aspecte teoretice și practice privind poprirea (ex.: noțiunea de afectațiune specială; competența; efectele suspendării; apărările terțului poprit; mijloacele pe care le au la dispoziție alți creditori pentru realizarea creanței; efectele validării popririi).

Fin analist și observator, dar și pe deplin stăpân pe teorie, președintele Traian Briciu a făcut o lungă și interesantă introducere în subiect, pregătindu-și cu har și dezinvoltură considerațiile personale pe cele trei teme alese.

În cele de mai jos, redăm câteva idei exprimate în preambulul intervenției sale:

„Mi-am dorit ca tema abordată să se înscrie într-un concept dezvoltat de Baroul Timiș, cel de cafenea juridică: un spațiu virtual de data aceasta, în care să se dezbată probleme cu încărcătură juridică, dar care să conțină și un element social, unul detașat de speța concretă. Deși temele par generaliste, voi avea grijă să le aduc în concretul situațiilor, astfel încât avocații să se regăsească în problematica situațiilor, în agenda lor juridică de mâine.”

„Rolul formalismului în societate și în drept este doar un pretext pentru a aborda unele chestiuni de procedură civilă, fiindcă procedura civilă reprezintă în primul rând formă în Drept. Ca să ajungi la forme în Drept, trebuie să discuți despre forme în societate. Așa ajungi la formalism, care, într-o oarecare definiție, ar reprezenta o supralicitare a formei, o desprindere a formei de conținut și o autonomizare a ei astfel încât să capete o viață proprie. În societate spunem, în general, că formalismul este mai mult decât prezent, este respectat, dar întotdeauna este pus la îndoială și interpretat într-o manieră peiorativă sau într-o cheie care induce un element negativ. Găsim adesea în societăți perfect formaliste pilde despre felul în care trebuie să triumfe substanța asupra formei, găsim și în religie exemple de secvențe în care lipsa de conținut este prezentată drept fariseism. Una peste alta, există o întreagă dezbatere despre formă și formalism și ea este văzută într-o greșită opoziție cu fondul chestiunii.”

„Am participat, la începutul anului, la o frumoasă aniversare a Baroului Timiș, inclusiv la un bal, care a reluat un element – ținuta. Dress-code-ul a fost black tie și toți ne-am îmbrăcat ca atare. Am încercat să-mi imaginez cum ar fi fost dacă fiecare s-ar fi îmbrăcat cum dorea, cu pantofi sport, jeanși, culori țipătoare, gata de a ține discursuri. Am fi fost foarte atenți la fondul mesajului sau ne-ar fi sărit în ochi lipsa formalismului? Este clar că formalismul are și o latură negativă, atunci când devine tiranic și încalcă și elimină elementele de conținut, dar totuși există și un formalism care susține conținutul.

Conținutul fondului este cel cu adevărat temeinic, dar forma poate fi chiar mai importantă, reprezentând fundamentul fondului! Se poate observa că societăți care nu au un conținut substanțial de idei pot dăinui bine sau foarte bine dacă respectă anumite forme, în timp ce societăți cu idei strălucite, dar care nu au niște forme în care să le așeze, se duc într-un haos absolut. Așadar, forma este indispensabilă punerii în valoare a conținutului. Un conținut valoros de idei care nu este așezat și nu respectă o formă nu reprezintă decât o mișcare în care i se anulează avantajele, iar în cazul în care o idee, până la urmă, este strălucită, dar nu există o formă care să o recunoască drept strălucită, eșuează fără drept de apel. Prin urmare, aș spune că, în societate, formalismul este important!”

„Trecând la Drept, ne punem alte întrebări: un recurs este strălucit sub aspectul argumentelor, hotărârea este pulbere, dar recursul nu e făcut în termen! Ce-ar fi să negociem forma după conținut? Adică să spunem așa: dacă recursul n-ar fi atât de argumentat, dacă dreptatea n-ar fi atât de mare în favoarea celui care face recursul, atunci aplicăm termenul de decădere. Dar, dacă hotărârea este praf, argumentele atât de bune și dreptatea atât de evidentă, nu stă dreptatea în 2-3 zile de întârziere a recurentului! Aceasta ar fi o modalitate de negociere a formei în raport cu conținutul. Chiar dacă ar părea rezonabil, din punct de vedere uman, să facem o astfel de negociere, am ajunge la un haos total, fiindcă s-ar pune problema cine stabilește dacă dreptatea este sau nu atât de evidentă etc. Am ajunge, astfel, repede la concluzia că e foarte bine să aplicăm în mod strict termenul în care se poate face recurs. În materie de Drept, acest lucru ni se pare absolut normal, chiar dacă e frustrant. Prin urmare, formalismul nu este doar important, ci și necesar!”

„Pentru avocați, situația poate părea frustrantă, căci de multe ori formele ne încorsetează, dar ele garantează, până la urmă, drepturile noastre. O substanță fără formă ar fi o perpetuă contestare și gâlceavă între idei, care s-ar dori fiecare cu pretenția de a triumfa. Pe de altă parte, vin și spun, așa cum spunea profesorul Herovanu în lucrările Domniei Sale, că un formalism tiranic, care nu are nicio legătură cu propulsarea, garantarea și punerea în valoare a drepturilor substanțiale, devine de neînțeles și trebuie înlăturat. Prin urmare, formalismul, pe cât este de fundamental, are nevoie întotdeauna să-și justifice rațiunea prin raportare la punerea în valoare a unor drepturi. El este totdeauna supus acestei probe! Cu alte cuvinte, nu există și nu trebuie să existe norme formale care să nu aibă o justificare în ceea ce privește punerea într-o anumită protecție a drepturilor pentru evitarea haosului.”

„Primele două teme pe care le-am propus pentru această întâlnire au o legătură directă cu acest preambul. A treia este una mai punctuală” – a spus președintele Traian Briciu înainte de a intra în conferința propriu-zisă.

Îi invităm pe abonații noștri să urmărească înregistrarea integrală a prestației președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. Traian Briciu, autentificându-se la următoarea adresă:

 

ACCES VIDEO Cafeneaua juridică Online: Rolul formalismului în societate și în drept


Baroul Timiș și Editura Universul Juridic organizează luni, 31 august, începând cu ora 16:00, a doua conferință din seria: Cafeneaua juridică Online, intitulată: „Rolul formalismului în societate și în drept”.

Ne face onoarea de a fi speaker, dl. prof. univ. dr., av. Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Teme de discuție:

1) Implicațiile practice ale distincției între motive și argumente;
2) Delimitarea pretențiilor de apărări și importanța practică a distincției;
3) Aspecte teoretice și practice privind poprirea (ex: noțiunea de afectațiune specială; competența; efectele suspendării; apărările terțului poprit; mijloacele pe care le au la dispoziție alți creditori pentru realizarea creanței; efectele validării popririi)

 Gabriel Ungureanu, Director executiv, Wolters Kluwer România – Cum a mers până acum fără digitalizare – de ce să nu meargă și după COVID?

 

Partener principal: Wolters Kluwer România

 

 Acreditare INPPA

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare I.N.P.P.A.”.


*Avocații Baroului Timiș au acces gratuit la seria de evenimente online CAFENEAUA JURIDICĂ

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană (avocații Baroului Timiș au acces gratuit) și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.


Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac  pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro


 







Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

[CUM A FOST] Cafeneaua juridică Online: Rolul formalismului în societate și în drept was last modified: iunie 29th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: