Ca în multe alte privințe, în sistemul nostru de drept, legea are pasaje în care fie e contradictorie, fie avem un vid legislativ

9 oct. 2019
Vizualizari: 1289

Nicolae Cîrstea: Ediția a X-a a Conferinței Naționale de Executare Silită, Aula Magna, Facultatea de Drept, 25 septembrie 2019 – suntem împreună cu dl vicepreședinte al UNEJ, Dragoș Ivanovici. Bine ați venit la conferința noastră, la care uniunea este și partener, dle vicepreședinte!

Dragoș Ivanovici: Bine v-am găsit, mulțumim pentru invitație, chiar dacă noi suntem parteneri! De altfel, uniunea este legată de Editura Universul Juridic printr-o colaborare mai veche, cred că cel mai frumos proiect comun este Revista Română de Executare Silită. Vă mulțumesc!

Nicolae Cîrstea: Și noi vă mulțumim pentru acest parteneriat, au fost mulți colegi executori la această conferință. Mai sunt pe agenda executorilor judecătorești teme care trebuie clarificate de către autori, de către doctrinari, de către judecători, profesori universitari?

Dragoș Ivanovici: Sigur, temele sunt multe. Ca în multe alte privințe, în sistemul nostru de drept, legea are pasaje în care fie e contradictorie, fie avem un vid legislativ. Datoria noastră și practica ne obligă să interpretăm și să înțelegem cât mai bine ce a vrut legiuitorul, care a fost rațiunea legiuitorului și să găsim mijloacele, astfel încât adevăratul beneficiar al acestor conferințe și întâlniri să își aibă drepturile realizate și recunoscute. Și aici mă refer, evident, la creditor, debitor, respectiv în funcție de participant, reclamant, pârât, pentru că la aceste conferințe participă nu numai executori judecătorești, ci ne bucurăm să fim prezenții reprezentanți ai tuturor profesiilor implicate în administrarea justiției.

Nicolae Cîrstea: Uniunea a accesat un program european, acesta este în plină desfășurare, având multe întâlniri la nivel național pentru colegii executori judecătorești: Dați-ne câteva detalii despre scopul acestui proiect cu fonduri europene.

Dragoș Ivanovici: Bineînțeles! Este un proiect început înainte de mandatul meu, acum a început implementarea. În principal, vizează o mai bună administrare a justiției, a actului de justiție în general. În cadrul proiectului, în afară de realizarea mai multor workshopuri și seminarii, dintre care unele chiar internaționale, primul urmând să aibă loc în acest weekend, se urmărește și realizarea unui ghid de bune practici în cadrul executării silite, așa cum, în mod similar, și CSM elaborează un ghid de bune practici în relația cu profesiile implicate în actul de justiție.

Nicolae Cîrstea: Care sunt temele și subiectele foarte importante pe agenda conducerii UNEJ, de acum și în perspectivă imediată?

Dragoș Ivanovici: Temele nu se schimbă de la o zi la alta. În principal, de la nivelul conducerii – deși nu mă văd chiar așa, un conducător al profesiei, dar vremelnic fac parte din conducerea UNEJ –, avem în vedere pregătirea profesională continuă a executorilor judecătorești și în egală măsură, colaborarea cu celelalte profesii implicate. Cum spuneam, sunt extrem de utile astfel de întâlniri comune, cu avocații, cu magistrații, cu procurorii, cu practicienii în insolvență. Organizarea profesiei, sigur, este o altă grijă a uniunii. Este în curs de elaborare o nouă lege a executorilor judecătorești; practic, nu este vorba de o modificare a legii vechi, ci se vorbește de o lege cu totul nouă. O așteptăm, atunci când se vor îndeplini toate condițiile necesare, așa încât urmează să vedem cum evoluează și cadrul legislativ, deoarece legea se schimbă destul de repede, de la o zi la alta, și încercăm să ținem pasul și să fim actualizați cu ultimele forme ale Codului de procedură sau ale legislației incidente.

Nicolae Cîrstea: La sfârșitul mandatului pe care-l aveți în actuala conducere, ce probleme v-ați dori să fie rezolvate, în beneficiul colegilor executori judecătorești?

Dragoș Ivanovici: Nu mi-am propus neapărat să am ceva rezolvat sau să ating obiective foarte concrete, vorbim de obiective de natură generală; vorbim de colegialitate și încercăm să întărim relațiile și spiritul acesta de castă, de profesie, să avem activități comune chiar și extra-profesionale; vorbim de creșterea profesionalismului – acesta ar fi un deziderat. În principiu, trebuie să ne îndepărtăm cât mai mult de imaginea negativă a executorului judecătoresc, care uneori este conturată în presă.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle vicepreședinte, și vă doresc succes în implementarea planurilor și ideilor dumneavoastră personale și ale conducerii UNEJ, în beneficiul colegilor executori judecătorești.

Dragoș Ivanovici: Vă mulțumesc și, în egală măsură, vă urez și eu succes în toate demersurile Universului Juridic și, așa cum am spus și în cadrul conferinței, încercăm să susținem, de asemenea, proiectele dumneavoastră personale!

Nicolae Cîrstea: Mulțumim!

Ca în multe alte privințe, în sistemul nostru de drept, legea are pasaje în care fie e contradictorie, fie avem un vid legislativ was last modified: octombrie 9th, 2019 by Dragoș Ivanovici

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice