Busola europeană vs busola americană

27 ian. 2017
Vizualizari: 1055

Așa cum era de așteptat, publicarea Raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV deschide un lung șir de declarații și puncte de vedere ale instituțiilor din Justiție, ale magistraților și oamenilor politici implicați în procesul legislativ.

Universul Juridic publică o declarație de presă a CSM cu privire la Raportul menționat.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii apreciază ca fiind „obiectiv modul în care raportul reflectă evoluțiile înregistrate de România în ceea ce privește activitățile monitorizate în cadrul acestui mecanism, în special pe aspectele referitoare la activitatea sistemului judiciar și a Consiliului Superior al Magistraturii, ca parte a autorității judecătorești”, după cum notează Universul Juridic.

Potrivit Agerpres, Procurorul General al României, Augustin  Lazăr, apreciază că: „Raportul reține faptul că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraților și a sistemului judiciar de către mass-media și de către politicieni, rămân o amenințare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupție”.

„Iată că monitorizarea se dovedește a fi o cască de protecție când circuli pe șantier pentru situații de imprevizibilitate. Și după 10 ani, iată că se poate întâmpla ceva la care nu ne-am fi așteptat: modificări radicale ale unor texte de lege. (…) Noi ne dorim să avem evoluții ireversibile. Nu ne dorim modificări legislative, care să dezarmeze, practic, magistrații de instrumentele juridice anticorupție, fiindcă dezincriminarea unor texte de lege privind infracțiuni de serviciu ar face inoperabilă impunitatea denunțătorilor, instituții care au fost introduse în faza aceasta de aderare la Uniunea Europeană și care au rezistat 10 ani și mai bine în legislația română. Ar trebui să rămână și nu să se renunțe la ele, fiindcă, altfel magistrații vor fi dezarmați în fața infracțiunilor de corupție”, a mai declarant Procurorul general, pentru  Agerpres.

Pe Universul Juridic puteți citi și Punctul de vedere al DNA, asupra Raportului MCV privind România.

În Raport, Comisia Europeană recomandă Guvernului României „să aibă în vedere limitarea imunității miniștrilor pe durata mandatului”, notează Agerpres.

Deși se află pe locul 3 în privința corupției în Europa, România a înregistrat progrese semnificative în eradicarea ei.

DC News prezintă o analiză comparativă a Rapoartelor MCV pentru România și Bulgaria, țări care au intrat braț la braț în Uniunea Europeană și care sunt foarte des tratate similar de oficialii instituțiilor europene.

„Bulgaria a înregistrat progrese în îndeplinirea reformelor, dar se află totuși într-un stadiu incipient, arată raportul MCV care mai aduce și alte recomandări Sofiei” – se arată în analiza DC News.

Concluziile analizei comparative ale DC News sunt optimiste pentru România: „În comparație cu Bulgaria, Raportul MCV pentru România este mai pozitiv, lăsând să se înțeleagă că lupta anticorupție din România se află într-un stadiu mai avansat decât în țara vecină. Totodată, România are o șansă mai mare în ridicarea MCV-ului”.

Rămânem în actualitatea juridică cu Universul Juridic: „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, având în vedere că nu sunt îndeplinite cerințele art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru grațierea unor pedepse, având în vedere că nu sunt îndeplinite cerințele art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată”.

De la Bruxelles vine o declarație, pe care am putea-o considera istorică pentru viitorul Europei. „Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru introducerea unui „salariu social minim” mai întâi în zona euro, apoi în toate țările Uniunii Europene”, după cum relatează AFP, preluat de Știrile ProTV.

Informația vine să ne confirme că majorarea salariului minim în țările est-europene, membre ale Uniunii este necesară și oportună, indiferent ce guvern conduce țara, pentru că doar așa se vor putea face mai ușor implementarea viitoarelor politici europene și pașii spre aderarea la zona euro.

Am păstrat pentru final o informație care vine de dincolo de ocean și care ar merita un titlu de genul: „Trump nu se joacă!” ori „Trump joacă tare!”.

În campania electorală, Donald Trump a susținut că va construi un zid de-a lungul celor 3200 de km de graniță cu Mexicul. Analiștii, în marea lor majoritate, au concluzionat că: „sunt doar simple declarații spectaculoase de campanie, că Trump face show pentru a-i câștiga pe americanii care își pierduseră locurile de muncă din cauza emigranților, că Trump exagerează, dar că tot el va reveni asupra declarațiilor sale, le va nuanța și le va schimba”.

Realitatea ne dovedește contrariul.

Agerpres relatează: „Președintele american Donald Trump a semnat miercuri directivele pentru construcția unui zid la granița Statelor Unite cu Mexicul, informează Reuters. Șeful Casei Albe a decis și măsuri împotriva orașelor care adăpostesc imigranți ilegali”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Și asta după ce luase o altă măsură care fusese privită în campanie ca o simplă declarație electorală, care va fi uitată imediat după încheierea procesului electoral: „Președintele american Donald Trump a retras în mod oficial Statele Unite din acordul comercial Trans-Pacific Partnership (TPP), distanțând America de aliații săi asiatici și de o înțelegere care ar reprezenta „o violare continuă“ a SUA. Australia și Noua Zeelandă speră să salveze TPP încurajând China și alte țări asiatice să adere la acord, în timp ce Germania vede în retragerea americană o oportunitate pentru companiile sale”, potrivit Ziarul financiar.

Retragerea din Acord a SUA, oferă Chinei și Germaniei posibilitatea extinderii pe noi piețe, scăzând astfel presiunea produselor din aceste țări pe piața americană.

Se face astfel încă un pas spre atingerea dezideratului lui Trump de a produce în SUA, cu muncitori americani, mărfuri care să fie cumpărate tot de americani, garantând astfel locurile de muncă și bunăstarea cetățenilor SUA.

Bună dimineața!

Busola europeană vs busola americană was last modified: ianuarie 26th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: