Bugetul, sub tirul Opoziţiei

1 feb. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 445
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Proiectul de buget pe anul în curs ține azi prima pagină a presei din România.

„Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde de lei – cu o creștere de 4,8% față de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicații Speciale de 604 milioane de lei – cu o creștere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane de lei – în creștere cu 20%, iar bugetul SIE de 309 milioane de lei – în creștere cu 8,5%. Fondurile alocate Direcției Naționale Anticorupție scad de la 185 de milioane de lei la 174 de milioane de lei, iar bugetul DIICOT se reduce de la 183,89 milioane de lei la 159,211 milioane de lei. Bugetul total al Ministerului Public este de 1,285 miliarde de lei, în creștere cu 3,1% față de anul trecut”, notează Mediafax.

PNL critică proiectul de buget propus de PSD-ALDE.

„«Un buget science fiction, pentru că se bazează pe niște ficțiuni în ceea ce privește bazele acestui buget, respectiv o rată a inflației de 2,8%. Să ne aducem aminte că rata anuală a inflației, care era aproape zero în momentul la care PSD-ALDE s-au instalat la guvernare, a ajuns la nivel extrem de ridicat, 5,4 rata anualizată, și la ora actuală este 4,6 rata anualizată, ori, în condițiile în care leul s-a prăbușit, în condițiile în care vor avea loc scumpiri în lanț datorate creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazul natural, evident că vom avea un puseu inflaționist și evident că rata inflației propusă în acest buget – de 2,8% – este science fiction, este o minciună. Cursul de schimb euro-lei, deși era 4,76, în proiectul de buget e stabilit 1 euro – 4,67 lei. Este o minciună gogonată, pentru că tendința va fi de slăbire în continuare a leului, pentru că fenomenele negative care se petrec în economie cu siguranță vor afecta și puterea leului și implicit vor duce la continuarea scăderii leului în raport cu euro», a spus Ludovic Orban”, scrie Agerpres.

Liderul USR, Dan Barna, critică proiectul de buget propus de PSD.

„«În primul rând, veniturile pe care se bazează sunt aberante, vorbim de o creștere de 5,5 % în condițiile în care anul trecut aveam 4%, în condiții în care Europa este în stagnare și în condițiile în care toată creșterea economică la nivel european e pe tren descendent. Vorbim practic de niște venituri care nici măcar teoretic nu pot fi realizate și, probabil, o creștere de 2,3% ar fi una care să își aibă legătură cu realitatea, dar măsurile fiscale, O.U.G. nr. 114/2018, care efectiv a blocat și a pulverizat potențialul de creștere din mediul economic și vedem numeroase companii și, știți foarte bine, sunt numeroase companii care în momentul de față își mută producția și am aflat chiar zilele trecute și zona de automotive, care se mută spre Ungaria, care se mută spre Serbia, pentru că perspectiva din România a devenit volatilă și complet instabilă, deci șansa de a a putea avea o creștere de 5,5% este practic inexistentă», a explicat Barna”, scrie Mediafax.

Cotidianul sesizează alte deficiențe ale proiectului de buget, la capitolul investiții în infrastructură.

„Proiectul de buget pe 2019, prezentat de Ministerul Finanțelor, prevede zero lei pentru studiile de fezabilitatea ale autostrăzii Târgu-Mureș – Iași – Ungheni, în ciuda faptului că, anul trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește ca prioritate realizarea investiției. Actul normativ susține că proiectul de autostradă trebuie să aibă o finanțare predictibilă, an de an, care va avea punctul de plecare de la Prut, și va asigura conexiunea cu Republica Moldova, și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, adică de la sfârșitul lunii decembrie 2018. În proiectul de buget apare doar un segment din autostrada zisă a Unirii, și anume Târgu-Mureș – Ditrău, însă la sume este trecută cifra zero”, notează Cotidianul.

Cotidianul scrie azi și despre situația armatei române, titrând: „Iohannis primește o Ciucă în cap. Armata, fără șef!”.

Pe 28 decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis anunța că a semnat decretul prin care îi prelungește mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Apărării.

„Un magistrat de la Curtea de Apel București a decis joi suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului pentru generalul Nicolae Ciucă, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia nu este definitivă”, arată Cotidianul.

Presa scrie azi și despre o nouă alertă alimentară care vine din Polonia.

„Comisia Europeană a anunțat vineri că va trimite o echipă de inspectori în Polonia, în perioada 4-8 februarie, după ce o anchetă jurnalistică a arătat că animale bolnave erau sacrificate în abatoarele din această țară, iar carnea lor era destinată consumului uman, transmit AFP și Reuters”, citate de Agerpres.

„Polonia procesează anual aproximativ 560.000 mii de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către țări din UE, inclusiv în România. Joi, directorul Agenției Sanitare Veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk, a anunțat că Poliția a demarat o investigație, după ce companiile poloneze implicate în scandal au vândut unităților de procesare aproape zece tone de carne de vită, suspectată că provine de la animale bolnave”, mai arată Agerpres.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Seară frumoasă!

Bugetul, sub tirul Opoziției was last modified: februarie 1st, 2019 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter