Bugetul României, în Parlament

31 ian. 2019
Vizualizari: 815

Guvernul anunță că la începutul lunii februarie România va avea buget.

„Guvernul va trimite proiectul bugetului de stat în Parlament, sâmbătă, parlamentarii urmând să aibă la dispoziție timp pentru depunerea amendamentelor de sâmbătă, de la ora 16.00 până luni, la ora 12.00, potrivit unor surse politice. Votul final este preconizat pentru 9 februarie, la ora 12.00”, scrie Mediafax.

O altă știre care vine de la Guvern vizează adoptarea de către România a monedei unice europene – euro.

„Ne asumăm adoptarea euro până în 2024”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, scrie Cotidianul.

„Guvernul va trimite CE strategia de adoptare a euro. Adoptarea monedei unice va fi în 2024. Guvernul ia în discuție două documentare importante pentru trecerea la euro, unul fiind un plan național de adoptare a euro. Potrivit declarațiilor făcute miercuri de premierul Viorica Dăncilă, documentele vor fi trimise Comisiei Europene”, mai scrie Cotidianul.

Ieri, CCR a luat în discuție sesizările PNL, USR, ÎCCJ și a președintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis Agerpres, „în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, este neconstituțională”.

„«Curtea a reținut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispozițiilor art. 1 alin. (4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competență a autorității executive, singura autoritate publică cu atribuții în organizarea executării legilor. În raport de această soluție, care vizează legea în ansamblul său, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstituționalitate formulate», precizează judecătorii constituționali”, scrie Agerpres.

O altă decizie a CCR vizează acordarea unei pensii speciale Avocatului poporului.

„A admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. I pct. 8 [cu referire la art. 9 alin. (4)], art. I pct. 9 [cu referire la art. 9 alin. (41)] și art. I pct. 15 [cu referire la art. 11 alin. (12) și (13)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului sunt neconstituționale”, se arată în comunicatul CCR, scrie News.ro.

„Decizia vizează obiecțiile președintelui Iohannis, conform cărora «la art. I pct. 8 din legea supusă controlului de constituționalitate se stabilește că Avocatul Poporului, precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie stabilită și calculată conform art. 71 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale», ceea ce, conform sesizării, înseamnă că «legiuitorul a instituit o pensie specială pentru judecătorii Curții Constituționale, în cuantum variabil, fără să se refere și la cei care au exercitat în trecut funcția de judecător la instanța constituțională»”, mai notează News.ro.

Presa scrie azi și despre ultimele decizii ale CSM.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil miercuri revocarea procurorilor Ciprian Florentin Man și Cristian Marius Ardelean, de la DNA Oradea”, notează News.ro.

O altă decizie vine în urma unei cereri formulte de procurorul Oana Schmidt-Hăineală.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, miercuri, încetarea detașării la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și numirea acesteia ca procuror la DIICOT, după ce a susținut interviul pentru acest post. […] Ea fusese detașată în MJ, în ianuarie 2017, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău”, scrie Agerpres.

Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat conflictul de competență între Curtea de Apel Alba Iulia, instanța sesizată inițial de Augustin Lazăr, și Curtea de Apel București, unde procesul fusese mutat după ce Ministerul Justiției a invocat o excepție de necompetență.

„Dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcție va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, scrie News.ro.

În încheierea Revistei, scriem despre dosarul Hexi Pharma.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Tribunalul București a decis, miercuri, să aplice o amendă penală companiei Hexi Pharma, în valoare de 2,6 milioane de lei, pentru că a vândut dezinfectanți diluați spitalelor din România. Judecătorii au mai dispus dizolvarea companiei”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Bugetul României, în Parlament was last modified: ianuarie 31st, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: