Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 (Legea nr. 10/2025)
Actul publicat în Monitorul Oficial | Sumar |
Legea nr. 10/2025 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025
(M. Of. nr. 119 din 10 februarie 2025) |
Se autorizează pentru anul bugetar 2025 veniturile pe capitole și subcapitole și cheltuielile pe destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, precum și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului 2025. |
În M. Of. nr. 119 din data de 10 februarie 2025 s-a publicat Legea nr. 10/2025 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Redăm, în continuare, prevederile legii.
CAPITOLUL I: Dispoziții generale
SECȚIUNEA 1: Dispoziții generale referitoare la bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2025
SECȚIUNEA 2: Dispoziții referitoare la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025
SECȚIUNEA 3: Dispoziții referitoare la bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2025
CAPITOLUL II: Responsabilități în aplicarea prezentei legi și dispoziții în gestionarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile
SECȚIUNEA 1: Responsabilități în aplicarea prezentei legi
SECȚIUNEA 2: Dispoziții referitoare la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, aferente perioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027, precum și la proiecte cu finanțare din Planul național de redresare și reziliență al României, pe anul 2025
CAPITOLUL III: Dispoziții finale
Art. 3
(1) Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabilește la venituri în sumă de 154.840.200 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 154.807.934 mii lei la credite de angajament și 154.840.200 mii lei la credite bugetare.
(2) Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale se stabilește la venituri în sumă de 270.681 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 192.100 mii lei, atât la credite de angajament, cât și la credite bugetare, cu un excedent de 78.581 mii lei.
(3) Sinteza finanțării programelor bugetului asigurărilor sociale de stat, cu detalierea pe fișele programelor bugetare, este prevăzută în anexa nr. 3/03.
(4) Programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare este prevăzut în anexa nr. 4/03.
(…)
Art. 7
Sunt interzise virările de credite de angajament și credite bugetare între subdiviziunile de cheltuieli aprobate pentru sistemul public de pensii și cele pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.
Art. 8
Sunt interzise virările de credite de angajament și credite bugetare între subdiviziunile de cheltuieli aprobate pentru sistemul asigurărilor pentru șomaj și cele pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Art. 9
Se interzice ordonatorului principal de credite să efectueze virări de credite de angajament și credite bugetare de la titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice” al capitolului 6804 „Asigurări și asistență socială” la celelalte titluri ale aceluiași capitol sau la alte capitole bugetare.
(…)
Art. 21
Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 este de 8.620 lei.
Art. 22
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în condițiile legii, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 8.620 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 4.310 lei.
Art. 23
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cota contribuției pentru persoanele prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, este de 17% din contribuția asiguratorie pentru muncă prevăzută la art. 2203 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 24
(1) Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,1% asupra sumelor plătite.
(2) Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite.
(3) Cheltuielile stabilite prin aplicarea coeficienților prevăzuți la alin. (1) și (2) se suportă din bugetul din care se finanțează drepturile respective.
Art. 25
Tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.
Art. 26
(1) Creditele de angajament prevăzute în anexele la bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj reprezintă limita maximă în cadrul căreia pot fi încheiate angajamentele legale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Se autorizează ordonatorul principal de credite să detalieze la nivel de subcapitol și paragraf, precum și la nivel de articol și alineat creditele de angajament aprobate pe anul 2025 și să le comunice Ministerului Finanțelor, în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(3) Se autorizează ordonatorul principal de credite să detalieze creditele bugetare aprobate la titlul 10 „Cheltuieli de personal” și titlul 20 „Bunuri și servicii” la nivel de articol și alineat, potrivit clasificației bugetare.
(4) Ordonatorul principal de credite are obligația să transmită Ministerului Finanțelor detalierea prevăzută la alin. (3) în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(5) Ordonatorul principal de credite al bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv al bugetului asigurărilor pentru șomaj are obligația să transmită Ministerului Finanțelor detalierea în structură, pe funcții, a numărului maxim de posturi finanțat în condițiile legii și salariul mediu de bază pe funcții din anul 2025, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(6) În cazul nerespectării termenelor prevăzute la alin. (4) și (5), Ministerul Finanțelor este abilitat să restituie ordonatorului principal de credite cererile de deschideri de credite bugetare.
Art. 27
(1) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (4) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi, viceprim-ministrul, ministrul finanțelor, aprobă lunar, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de credite de angajament și credite bugetare, pentru bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cadrul cărora pot fi încheiate angajamente legale, respectiv pot fi efectuate deschideri de credite.
(2) Se autorizează viceprim-ministrul, ministrul finanțelor, să aprobe modificarea limitelor stabilite potrivit alin. (1) în cazuri deosebite și pe baza fundamentărilor justificate, precum și în cazul:
a) utilizării, în condițiile legii, a fondurilor la dispoziția Guvernului;
b) utilizării sumelor primite prin donații și sponsorizări, potrivit prevederilor art. 63 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 28
Anexele nr. 1/03-4/03 și nr. 1/04-6/04 fac parte integrantă din prezenta lege.