Bucurie efemeră

3 nov. 2016
Vizualizari: 1699

Bucuria profesorilor și medicilor, legată de recentele majorări de salarii anunțate de Parlament, se pare că nu a ținut prea mult.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a declarat că va decide dacă promulgă sau nu legea de aprobare a O.U.G. prin care au fost majorate salarii în sănătate și educație, după ce aceasta va fi votată, dar a precizat că aceste creșteri pe „ultimii doi metri”, înainte de campania electorală, arată că Parlamentul acționează „populist”. – scrie site-ul News.ro.

O veste la fel de proastă vine și de la Guvern. Mediafax redă declarația vicepremierului Costin Borc, care a anunțat ieri că: „Guvernul va ataca la Curtea Constituțională creșterile de salarii propuse de Parlament, dacă aceastea vor trece de legislativ în forma actuală”. Aceste amânări pot avea un preț electoral destul de mare, pe care probabil tehnocrații nu îl anticipează.

România intră în topurile europene. Evident, în cele negative.

EUObserver scrie că „România era anul trecut statul UE cu cel mai mare număr de expatriați (11.511), aflați în închisori pe teritoriul Uniunii Europene, clasându-se a doua între primele cinci țări în această privință, după Maroc (11.700 de deținuți), fiind urmată de Albania (5.722), Turcia (4.798) și Polonia (4.449)”.

Și, în timp ce profesorii și medici își numără bani de prin buzunare, Hot News le mai dă o veste proastă, de parcă prima nu era de ajuns. Guvernul a aprobat miercuri hotărârea privind tarifele RCA care urmează să fie aplicate de către societățile de asigurare pe o perioada de șase luni, conform propunerilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Societățile de asigurare vor aplica timp de șase luni tarifele de primă, notificate anterior datei de intrare în vigoare a acestei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime, prevăzute în hotărâre, potrivit unui comunicat al Guvernului.

De pe portalulul Universul Juridic vă recomandăm să urmăriți ultima emisiune Legal PointLegea dării în plată și „umanizarea pieței creditelor”, unde Nicolae Cîrstea și Cornel Dărvășan l-au avut ca invitat pe celebrul avocat Gheorghe Piperea.

DC News scrie că DIPI, serviciul secret al MAI devine UPI și va fi controlat de Parlament.

„Una dintre noutățile pe care le aduce O.U.G. cu privire la DIPI, este controlul parlamentar, care poate fi pasiv, prin chemarea ministrului de resort în fața Parlamentului. Pe de altă parte, vorbim și de control parlamentar pe bază de audiere în comisii de specialitate, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte servicii secrete”. – mai notează DC News.

Și pentru că se apropie luna decembrie și ne vom aminti ca în fiecare an de Revoluție, Parchetul instanței supreme a anunțat miercuri, că în dosarul Revoluției a extins urmărirea penală, in rem, pentru infracțiuni contra umanității, scrie News.ro

După ce zilele acestea, toate publicațiile au analizat cum a stat președintele Klaus Iohannis pe scaunul de la Masa tăcerii, iată că azi președintele pune în discuție o problemă extrem de serioasă pentru viitorul României. Președintele s-a declarat îngrijorat miercuri de faptul că 30% din terenul agricol din România este deținut de străini, arătând că ar trebui modificată legislația în acest domeniu, scrie Hot News.

În final, ne uităm puțin peste granită, unde Igor Dondon, câștigător al primului tur al alegerilor din Rep. Moldova, agită apele în politica externă.

Guvernul de la Kiev l-a chemat ieri pe ambasadorul ucrainean din Republica Moldova, Ivan Hnatișin, ca o consecință a faptului că Igor Dodon a declarat recent că regiunea ucraineană Crimeea aparține Rusiei”.– notează adevărul. Și asta în timp ce „Rusia își umflă mușchii în Mediterana,avioane de luptă rusești activează pe portavionul Amiral Kuznețov, aflat în marș spre Siria – după cum scrie aceelași cotidian.

Rezultatul alegerilor din Moldova, dar și a celor din SUA pot modifica strategiile de politică externă a țărilor din zonă.

Bună dimineața!

Bucurie efemeră was last modified: noiembrie 2nd, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: