BPN al PNL a validat candidaţii pentru funcţiile de primari în municipiile reşedinţă de judeţ şi pentru funcţiile de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene

16 iul. 2020
Vizualizari: 457

Așa cum era de așteptat, starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile.

„Guvernul a adoptat, în ședința extraordinară de miercuri seară, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, însoțită de trei anexe. Este pentru a doua lună consecutiv când România se va afla în stare de alertă”, notează Digi 24.

Pe fondul nerespectării măsurilor de protecție, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește de la o zi la alta.

„Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi alte 777 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore, din 19.097 de teste, astfel că totalul a ajuns la 35.003. De asemenea, 19 persoane au decedat – două cu vârsta între 40 și 49 de ani – bilanțul deceselor ridicându-se la 1.971. Numărul pacienților cu test pozitiv care au fost externați la cerere a ajuns la 757”, scrie News.ro.

Guvernul estimează că numărul infectărilor zilnice cu noul coronavirus ar putea ajunge la 1.200-1.600, la jumătatea lunii august, potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă cu încă o lună.

„Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în documentul menționat, scrie Adevărul.

„De la introducerea stării de alertă în data de 17.06.2020 până la data publicării Deciziei, dată de la care măsura izolării/carantinării și cea privind internarea pacienților confirmați pozitivi la COVID 19 nu au mai putut fi impuse, valoarea medie a numărul de cazuri noi a fost de 333 cazuri/zi, în timp ce după această perioadă, valoare medie a crescut semnificativ la 487 cazuri/zi”, se atrage atenția în documentul Executivului, mai notează Adevărul.

Presa mai scrie despre soarta Dosarului protestelor din 10 august.

„DIICOT susține, în ordonanța de clasare a Dosarului 10 august, că a existat o «complicitate morală» a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv. Nu toate «victimele colaterale» ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și «victome inocente», mai arată procurorii”, notează Digi24.

Procurorii mai arată, în documentul amintit, că încercarea jandarmilor de a-i scoate din mulțime pe manifestanții violenți a înregistrat un eșec din cauza atitudinii protestatarilor pașnici.

„Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele din dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se aflau persoanele care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizării manevrei de forțe în vederea izolării și extragerii din mulțime a persoanelor violente, operațiuni sortite de cele mai multe ori eșecului, în condițiile în care protestatarii asumați ca fiind pașnici dezavuau prin huiduieli, gestică și manifestări violente demersurile forțelor de ordine”, precizează DIICOT în Ordonanță, scrie Digi 24, citând surse Agerpres.

Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea Guvernului privind Legea care anula decizia de amânare a dublării alocațiilor pentru copii. Decizia este definitivă și general obligatorie și va fi comunicată Președintelui României.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituțională în raport cu criticile formulate”, arată Curtea, într-un comunicat de presă remis miercuri, scrie News.ro.

Ca un răspuns la decizia CCR, premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul analizează varianta creșterii alocațiilor, însă a arătat că nu va fi vorba de o dublare imediată a acestora, deoarece nu există resursele financiare necesare.

„Vom găsi o soluție împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor. Analizăm variantele pe care le avem la dispoziție și vom adopta o variantă care să ducă la creșterea alocațiilor, dar nu la dublarea imediată pentru că nu există resursele financiare necesare pentru a dubla acum alocațiile. (…) Obiectivul nostru este ca în maxim două săptămâni să adoptăm această soluție”, a spus premierul Orban, scrie Agerpres.

Finalul Revistei este consacrat alegerilor locale. Biroul Politic Național (BPN) al PNL a validat, joi, mai mulți candidați la funcția de primar de municipiu reședință de județ și de președinte al Consiliului Județean.

„În reuniunea Biroului Politic Național am validat candidații PNL pentru funcțiile de primari în municipiile reședință de județ și pentru funcția de președinte al Consiliului județean în fiecare județ. Au fost validați candidații în județele României cu excepția a patru județe – Brăila, Giurgiu, Bihor și, de asemenea, am amânat o decizie legată de București. Pe București este validată candidatura domnului Nicușor Dan, care este susținut de PNL”, a informat președintele partidului, Ludovic Orban, după ședința conducerii PNL, scrie Agerpres.

„Orban a precizat că în privința candidaților la sectoarele din Capitală continuă discuțiile cu PMP și USR PLUS, legat de realizarea unei formule comune, iar un anunț în privința acestora va fi făcut în momentul în care se va ajunge la o înțelegere”, mai notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

BPN al PNL a validat candidații pentru funcțiile de primari în municipiile reședință de județ și pentru funcțiile de președinți ai Consiliilor Județene was last modified: iulie 16th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: