Noul Cod civil are încă multe de spus privind raporturile contractuale

2 feb. 2017
Vizualizari: 2253

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Oradea, la debutul conferințelor INPPA pe anul 2017 cu dl Bogdan Dumitrache. Bine vă regăsim și în anul 2017, d-le Bogdan Dumitrache!

Bogdan Dumitrache: Bine v-am regăsit.

Nicolae Cîrstea: Cum sunt colegii de la Oradea la un an de când i-ați văzut ultima dată? Cum au fost dezbaterile conferinței din acest an?

Bogdan Dumitrache: Colegii sunt neschimbați în bine, ca să zic așa. Nu e prima dată când vin la această conferință – vin cred că din 2012, cu mare plăcere. Dincolo de aspectul cantitativ – sunt foarte mulți participanți –, aspectul calitativ e cel care contează și el constă în dezbateri foarte suculente, pe probleme de ordin practic, după un format al conferințelor care deja este omologat de Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților.

Nicolae Cîrstea: Avem dezbateri pe codurile fundamentale de mulți ani. Mai sunt probleme care merită aprofundate și dezlegate de spicherii acestor conferințe INPPA?

Bogdan Dumitrache: Da. Spre surprinderea mea, ca să zic așa, sunt – sigur, nu sunt aceleași –, dar apar probleme noi într-un ritm neîncetat, pe de o parte pentru că, fiind vorba de codurile fundamentale, deci inclusiv codurile substanțiale – și mă refer la Codul civil –, modul în care el intră în vigoare din punct de vedere faptic, nu formal, la 1 octombrie 2011, este unul specific. Pe raporturi contractuale codul nou are încă multe de spus și multe surprize de dezvăluit și de aceea problemele de practică, mai ales pe această zonă, de-abia acum încep, aș putea spune. Oamenii au încheiat contracte după 2011, de-abia au avut timp să se certe, de-abia au avut timp să introducă acțiuni și să avem hotărâri definitive, pentru a vorbi de o jurisprudență și a o putea comenta.

Din punct de vedere al legislației procesuale, sigur, pe Codul de procedură civilă lucrurile sunt poate ceva mai așezate, dar și aici, modificări ale Codului nou de procedură civilă, și nu numai ele, sunt „vinovate” de faptul că practicienii în continuare se găsesc provocați cu tot felul de probleme, chestiuni care necesită două sau chiar trei opinii, ori ca soluții, ori ca argumentare juridică.

Nicolae Cîrstea: Sunteți omniprezent la aceste conferințe INPPA. Cum îi regăsiți pe colegii avocați din perspectiva dumneavoastră de executor judecătoresc?

Bogdan Dumitrache: Pentru mine e un contact foarte important, pentru că executorul are – exagerând un pic, dar orice exagerare are un sâmbure de adevăr – doi clienți: avocatul și consilierul juridic. Foarte multe spețe din cele care ajung pe birourile executorilor judecătorești sunt spețe „aduse” de avocați; în sensul că creditorul preferă să nu vină direct la executor, ci reprezentat de un avocat. Și atunci, contactul meu cu ei este și unul de zi cu zi, dar cu atât mai important aici, pentru că este un contact într-un format informal, care invită la mai multe discuții și schimburi de opinii și de experiență, ca să zic așa, decât e vorba în cadrul biroului.

Nicolae Cîrstea: Spuneați la un moment dat că sunteți chiar privilegiat, având posibilitatea ca din postura de practician ca executor judecătoresc să participați la conferințe ale avocaților, notarilor, practicienilor în insolvență și nu numai.

Bogdan Dumitrache: Da. De fapt, sunt răsfățat.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes în acest an!

Bogdan Dumitrache: Mulțumesc și succes în 2017, dumneavoastră și tuturor celor care vă urmăresc! Toate bune!

👍Vezi și: Cum a fost la conferința „Înțelegerea și aplicarea noilor coduri fundamentale ale României” – Oradea

Noul Cod civil are încă multe de spus privind raporturile contractuale was last modified: februarie 2nd, 2017 by Bogdan Dumitrache

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice