Bilanţul Ministerului Public

7 mart. 2018
Vizualizari: 969

Plătim în supermarketuri ca în Vest, dar trăim ca în Est!

O investigație a Comisiei Europene, demarată în anul 2013, confirmă faptul că produsele vândute sub aceeași marcă în supermarketurile din Est, au standarde de calitate diferite față de cele destinate Vest-ului.

„«Deși denumirea de marcă, designul ambalajului și aspectul de comercializare, la prima vedere, sunt identice, mai multe cercetări efectuate în diferite state membre au relevat, în cadrul pieței unice a UE, produse care au compoziții clar diferite din punct de vedere al rețetei, materiilor prime utilizate, toate acestea depinzând de țara de cumpărare», arată Raportul întocmit de Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European”, notează azi Adevărul.

Adevărul mai scrie: „concluziile șocante nu se opresc aici – investigația arată că aceste practici nu au fost descoperite exclusiv în industria alimentară. «În plus, nu se poate exclude faptul că aceste constatări privind calitatea dublă a produselor se referă numai la alimente și băuturi, dar se pot aplica și bunurilor de consum, cum ar fi detergenți sau bunuri de igienă», se arată în documentul Parlamentului European, datat 27 februarie 2018. Drept urmare, pentru rezolvarea problemei, Parlamentul European va întocmi o listă negră cu fabricanții care plasează produse de calități diferite pe piața europeană”.

Actualitatea românească este deschisă de ultimele decizii ale Curții Constituționale.

„Parlamentarii, miniștrii, prefecții sau primarii nu pot avea calitatea de comerciant persoană fizică, a decis, marți, Curtea Constituțională, care a admis, astfel, sesizarea de neconstituționalitate formulată de către președintele Klaus Iohannis privind legea care le permite demnitarilor să fie comercianți persoane fizice”, arată News.ro.

O altă decizie a CCR este prezentată azi de Agerpres: „Judecătorii și procurorii au vocație egală sub aspectul eligibilității în calitatea de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a României a admis unele obiecții de neconstituționalitate privind mai multe articole din legea de modificare a Legii nr. 317/2014 referitoare la organizarea și funcționarea CSM-ului. În opinia CCR, instituirea unei astfel de diferențieri între membrii CSM judecători și procurori intră în contradicție cu principiile constituționale”.

Curtea Constituțională a României a respins și obiecția de neconstituționalitate referitoare la modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice.

„«Curtea reține că legiuitorul are competența să reglementeze prin lege încetarea de drept a unor interdicții stabilite de un organ administrativ sau a unei obligații stabilite, spre exemplu, de organul fiscal, fără să încalce principiul neretroactivității legii civile. Astfel, legiuitorul este în drept să reglementeze scutiri sau exonerări de la plata unor obligații stabilite prin acte ale autorităților administrative (…), anularea unor majorări de întârziere/dobânzi impuse prin acte administrativ-fiscale (…) sau anularea unor tarife de despăgubire impuse de organele de constatare. (…) De altfel, și în materie penală, legiuitorul este în drept să adopte legi de grațiere, cu toate consecințele care decurg din actul grațierii», se arată în motivare. În opinia CCR, indiferent de motivațiile care au stat la baza adoptării actului normativ, legiuitorul are competența constituțională de a stabili măsurile pe care le consideră adecvate în privința persoanei aflate sub imperiul unei interdicții”, mai scrie Agerpres.

Astăzi, începând cu ora 11.00, la Cercul Militar Național, a avut loc ședința de bilanț a Ministerului Public pe anul 2017, eveniment la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

„Peste 1,7 milioane de dosare au avut de soluționat procurorii Parchetului General anul trecut, dintre care au fost rezolvate peste 530.000 de cazuri, arată raportul de bilanț pe anul 2017 prezentat, miercuri, de către procurorul general, Augustin Lazăr. În aceste dosare, aproape 60.000 de inculpați au fost trimiși în judecată, dintre care aproape 4.000 de inculpați minori”, scrie News.ro.

„Anul 2017 a fost un an dificil, cu multe provocări. Noi, magistrații, nu trăim într-un glob de sticlă. Suntem oameni cu o misiune fundamentală. Magistrații au datoria de a clarifica cu bună-credință și profesionalism aspectele cu care sunt învestiți”, a declarat președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Camelia Marcu, azi, la prezentarea bilanțului Ministerului Public, mai notează News.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lipsit de la evenimentul Ministerului Public.

În finalul Revistei, scriem despre Centenar și ne oprim asupra unei informații de pe site-ul agenției de știri Unimedia.info din Republica Moldova: „Numărul localităților din Republica Moldova care au votat declarația simbolică de Unire cu România a ajuns aseară la 103. Cea de-a 100-a localitate semnatară a devenit Sărata Galbenă, din raionul Hîncești, urmată de Popeasca din Ștefan Vodă, satul Stolniceni din Hîncești și Carabetovca din Basarabeasca”.

Unimedia.info mai arată că: „Primarii și consilierii din Republica Moldova, care au votat declarațiile simbolice de Unire cu România, sunt așteptați la Iași, unde în acest weekend va avea loc Conferința aleșilor locali unioniști”.

Seară frumoasă!

Bilanțul Ministerului Public was last modified: martie 7th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: