Bilanţ

7 mart. 2017
Vizualizari: 2124

Deschidem Revista de Seară cu o știre, așteptată de ceva vreme, care vine de la Curtea Constituțională.

Agerpres scrie: „Judecătorii Curții Constituționale a României au amânat marți pentru 21 martie pronunțarea în cazul sesizării Avocatului Poporului referitoare la legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului”.

„Am dat termen pe 21 martie. N-am reușit să ajungem la o soluție. Simțim nevoia să aprofundăm mai bine cauza și să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care sunt mai multe. (…) Aprofundarea este pentru a da o soluție bună. Decât să dăm o soluție greșită sau pripită, (…) mai bine riscăm critica și vom cugeta de două ori mai mult pentru a da o soluție bună”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, potrivit Agerpres.

Curtea nu se grăbește pentru a nu greși. În ton cu aceasta, Senatul amână alegerea reprezentanților societății civile în CSM.

„Senatorii nu i-au ales, în ședința plenului de marți, pe cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM, pentru că niciunul din cei nouă candidați nu a întrunit votul majorității senatorilor prezenți”, notează DC News.

Azi a fost zi de bilanț la Ministerul Public. Un eveniment important la care au participat numeroase personalități.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat marți că gradul de violență în societatea românească a sporit continuu, acest lucru fiind relevat de creșterea în anul 2016 a infracțiunilor contra persoanei și a numărului inculpaților trimiși în judecată pentru violență în familie. (…) Procurorul general a arătat că ponderea infracțiunilor de evaziune fiscală (3% din totalul inculpaților) este foarte redusă, însă, în realitate, aceste infracțiuni au o pondere foarte mare, fapt ce indică unele carențe în detectarea și urmărirea penală”, scrie Agerpres.

„În perioada 2007-2016, creșterea totală a infracțiunilor contra persoanei a fost mare, de 27%. Aceste observații întăresc concluzia sporirii continue a gradului de violență în societatea românească. O altă îngrijorare legată de violența în societate o reprezintă creșterea ponderii inculpaților minori trimiși în judecată pentru astfel de infracțiuni, în pofida strădaniilor procurorilor de a aplica substitutive penale acestora”, a adăugat procurorul general al României, mai notează Agerpres.

„Magistrații reprezintă puterea stabilă a statului de drept, iar activitatea lor trebuie să se caracterizeze prin respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, a afirmat marți ministrul justiției, Tudorel Toader, la bilanțul activității Ministerului Public pe anul 2016”, scriu ziariștii de la Agerpres.

„Dumneavoastră, cei 2.650 de procurori câți funcționați astăzi activi în România, reprezentați un pilon stabil, de bază, în statul de drept. (…) Pentru că dumneavoastră, procurorii și magistrații în general, reprezentați o putere, dar puterea stabilă, puterea care are carieră, puterea formată din specialiști, spre deosebire de celelalte două puteri ale statului, care au o funcționalitate ciclică. (…) Exprim de asemenea speranța faptului că în continuare vă veți desfășura activitățile, competențele specifice procurorilor în respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, în respect față de demnitatea acestora, de prezumția de nevinovăție, luând în considerare exigențele constituționale, raportându-ne cu toții la standardele democratice, reperele pe care le stabilește Comisia de la Veneția”, a spus ministrul justiției, arată Agerpres.

Și tot Agerpres scrie despre declarația Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, care a declarat marți că: „se poate întări capacitatea sistemului judiciar de a răspunde provocărilor și de a se delimita de presiuni, astfel încât corpul magistraților să nu se vulnerabilizeze prin acțiunile izolate ale unor membri ai săi”.

Guvernul încearcă să își pună în aplicare programul pas cu pas. Fiecare măsură are nevoie de susținere financiară. Premierul Grindeanu are nevoie de bani la buget și în acest sens dorește intensificarea colectărilor de taxe și impozite.

„Premierul Sorin Grindeanu a analizat, marți, propunerile Ministerului Finanțelor și ANAF privind creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabili, fiind avute în vedere o serie de măsuri urgente în acest sens, cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, a informat Guvernul”, notează DC News

Cum mâine este poate cea mai importantă zi a primăverii, le dorim încă de azi doamnelor și domnișoarelor multe împliniri, bucurii, aprecierea și stima celor dragi.

La mulți ani!

Seara frumoasă!

Bilanț was last modified: martie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: