Bătălie pentru funcţii între PNL şi USR

Negocierile pentru desemnarea unui nou premier şi stabilirea unui nou Executiv intră, din nou, în impas.

„Liderul PNL Ludovic Orban a propus marţi-seara, într-o şedinţă restrânsă la sediul partidului, ca Florin Cîţu să renunţe la funcţia de prim-ministru. Astfel, Ludovic Orban ar deveni candidatul partidului pentru poziţia de premier, iar USR PLUS ar primi şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna. Însă lideri din PNL s-au opus categoric”, au relatat, pentru News.ro, surse prezente la discuţii.

„Florin Cîţu, propunerea oficială de premier a PNL, i-a transmis categoric lui Ludovic Orban că nu se retrage «sub nicio formă» din cursa pentru Palatul Victoria, pentru că şi-ar pierde credibilitatea, susţin sursele citate. Florin Cîţu a fost sprijinit şi de europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, care a susţinut că partidul trebuie să rămână la varianta Florin Cîţu – premier. În final, Rareş Bogdan a spus că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă ultimul cuvânt”, mai scrie News.ro.

„Liderii USR PLUS vor avea miercuri o ședință informală în care vor discuta propunerea făcută de Ludovic Orban la discuțiile de marți cu Dan Barna și Kelemen Hunor. Președintele PNL le-a spus celor doi lideri că vrea să fie propus din nou pentru funcția de premier pentru a debloca negocierile. Astfel, Dan Barna ar urma să primească șefia Camerei Deputaților și UDMR șefia Senatului. Potrivit primelor informații din USR, ar exista o opoziție în partid la această variantă propusă de Ludovic Orban, însă, cei de la PLUS ar fi de acord cu varianta, pentru deblocarea negocierilor. Singura condiție este ca Ludovic Orban să aibă susținerea PNL pentru funcția de premier. (…) Miercuri seara liderii USR PLUS vor avea o ședință în care vor analiza varianta Orban – premier, urmând ca joi să fie reluate oficial negocierile cu PNL și UDMR”, scrie pe tema negocierilor dreptei Digi24.

Curtea Constituţională a admis, marţi, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

„În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituţională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată CCR, într-un anunţ de presă, notează News.ro.

Presa mai scrie că plenul CSM a refuzat, marţi, să emită un aviz şi a dat doar un punct de vedere negativ în legătură cu propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de modificare şi completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, care permite folosirea din nou a informaţiilor strânse de serviciile secrete în anchetele penale.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune emiterea unui aviz de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României (majoritate: 8 voturi pentru «se impune emiterea avizului»; 10 voturi pentru «nu se impune emiterea avizului»)”, se arată în decizia CSM, notează Agerpres.

Preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat că în plenul Camerei Deputaţilor de marţi a fost adoptat un Proiect de Lege, pe care l-a iniţiat, prin care „executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greşit, ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor, să nu mai fie posibilă”.

„Astăzi, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat fără niciun vot împotrivă proiectul de lege iniţiat de mine, prin care executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greşit, ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor, să nu mai fie posibilă. Verificând cum a fost posibil, am constatat că, la acea vreme modificările făcute la legea pensiilor fuseseră publicate în 67 de monitoare oficiale diferite, astfel încât funcţionarilor care au calculat pensia le-a fost imposibil sa aplice riguros legea. Începând cu 1 ianuarie 2022 «legea» se va republica în forma integrata, la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare”, a scris Robert Cazanciuc, marţi, pe Facebook, scrie News.ro.

Ştirile Transilvaniei consemnează un punct de vedere foarte interesant a președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, în legătură cu apariţia spectaculoasă a AUR pe scena politică românească.

„AUR a explodat în campanie, dar nu neapărat pentru ceea ce au făcut pe rețelele sociale, ci datorită sprijinului anumitor grupuri de clerici din biserică. Să nu uităm că statul și-a bătut joc de credincioși, uitând că serviciul religios este un serviciu esențial pentru oameni. În situații de criză oamenii au încredere în Biserică, instituție care reușește să echilibreze din stresul fantastic al unor asemenea vremuri. Din această perspectivă, AUR a apărut ca o consecință a lipsurilor pe care le-a arătat sistemul politic din România: un președinte care nu respectă Constituția, o clasă politică ce aproape în totallitate – și aici nu ne excludem pe noi, cei de a PSD – nu a avut în proiectele politice unirea cu Republica Moldova, un proiect cerut de românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și lipsa încrederii în instituții”, spune Vasile Dâncu, notează Ştirile Transilvaniei.

Seară frumoasă!