Bătălie pentru funcţii între PNL şi USR

16 dec. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 295

Negocierile pentru desemnarea unui nou premier și stabilirea unui nou Executiv intră, din nou, în impas.

„Liderul PNL Ludovic Orban a propus marți-seara, într-o ședință restrânsă la sediul partidului, ca Florin Cîțu să renunțe la funcția de prim-ministru. Astfel, Ludovic Orban ar deveni candidatul partidului pentru poziția de premier, iar USR PLUS ar primi șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna. Însă lideri din PNL s-au opus categoric”, au relatat, pentru News.ro, surse prezente la discuții.

„Florin Cîțu, propunerea oficială de premier a PNL, i-a transmis categoric lui Ludovic Orban că nu se retrage «sub nicio formă» din cursa pentru Palatul Victoria, pentru că și-ar pierde credibilitatea, susțin sursele citate. Florin Cîțu a fost sprijinit și de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care a susținut că partidul trebuie să rămână la varianta Florin Cîțu – premier. În final, Rareș Bogdan a spus că președintele Klaus Iohannis trebuie să aibă ultimul cuvânt”, mai scrie News.ro.

„Liderii USR PLUS vor avea miercuri o ședință informală în care vor discuta propunerea făcută de Ludovic Orban la discuțiile de marți cu Dan Barna și Kelemen Hunor. Președintele PNL le-a spus celor doi lideri că vrea să fie propus din nou pentru funcția de premier pentru a debloca negocierile. Astfel, Dan Barna ar urma să primească șefia Camerei Deputaților și UDMR șefia Senatului. Potrivit primelor informații din USR, ar exista o opoziție în partid la această variantă propusă de Ludovic Orban, însă, cei de la PLUS ar fi de acord cu varianta, pentru deblocarea negocierilor. Singura condiție este ca Ludovic Orban să aibă susținerea PNL pentru funcția de premier. (…) Miercuri seara liderii USR PLUS vor avea o ședință în care vor analiza varianta Orban – premier, urmând ca joi să fie reluate oficial negocierile cu PNL și UDMR”, scrie pe tema negocierilor dreptei Digi24.

Curtea Constituțională a admis, marți, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

„În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu același obiect, formulate de Avocatul Poporului și respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție) și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Decizia este definitivă și general obligatorie”, arată CCR, într-un anunț de presă, notează News.ro.

Presa mai scrie că plenul CSM a refuzat, marți, să emită un aviz și a dat doar un punct de vedere negativ în legătură cu propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, de modificare și completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, care permite folosirea din nou a informațiilor strânse de serviciile secrete în anchetele penale.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune emiterea unui aviz de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României (majoritate: 8 voturi pentru «se impune emiterea avizului»; 10 voturi pentru «nu se impune emiterea avizului»)”, se arată în decizia CSM, notează Agerpres.

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat că în plenul Camerei Deputaților de marți a fost adoptat un Proiect de Lege, pe care l-a inițiat, prin care „executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greșit, ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor, să nu mai fie posibilă”.

„Astăzi, plenul Camerei Deputaților a adoptat fără niciun vot împotrivă proiectul de lege inițiat de mine, prin care executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greșit, ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor, să nu mai fie posibilă. Verificând cum a fost posibil, am constatat că, la acea vreme modificările făcute la legea pensiilor fuseseră publicate în 67 de monitoare oficiale diferite, astfel încât funcționarilor care au calculat pensia le-a fost imposibil sa aplice riguros legea. Începând cu 1 ianuarie 2022 «legea» se va republica în forma integrata, la aceeași dată cu publicarea actului normativ de modificare și/sau completare”, a scris Robert Cazanciuc, marți, pe Facebook, scrie News.ro.

Știrile Transilvaniei consemnează un punct de vedere foarte interesant a președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, în legătură cu apariția spectaculoasă a AUR pe scena politică românească.

„AUR a explodat în campanie, dar nu neapărat pentru ceea ce au făcut pe rețelele sociale, ci datorită sprijinului anumitor grupuri de clerici din biserică. Să nu uităm că statul și-a bătut joc de credincioși, uitând că serviciul religios este un serviciu esențial pentru oameni. În situații de criză oamenii au încredere în Biserică, instituție care reușește să echilibreze din stresul fantastic al unor asemenea vremuri. Din această perspectivă, AUR a apărut ca o consecință a lipsurilor pe care le-a arătat sistemul politic din România: un președinte care nu respectă Constituția, o clasă politică ce aproape în totallitate – și aici nu ne excludem pe noi, cei de a PSD – nu a avut în proiectele politice unirea cu Republica Moldova, un proiect cerut de românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și lipsa încrederii în instituții”, spune Vasile Dâncu, notează Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Bătălie pentru funcții între PNL și USR was last modified: decembrie 16th, 2020 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter