Baroul Dolj. Ziua Europeană a Avocaților
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
👍Vezi Premiile Uniunii Juriștilor din România. Ediția 2015
👍Click aici pentru a vedea detaliile privind Premiile Uniunii Juriștilor din România. Ediția 2015
În cadrul manifestărilor ocazionate de Ziua Europeană a Avocaților, Baroul Dolj a găzduit joi, 10 decembrie 2015, un dublu eveniment: o masă rotundă cu tema „Libertatea de exprimare a Avocatului” și lansarea cărții „Descentralizarea. Studiu comparativ”, lucrare ce marchează debutul editorial al tânărului avocat craiovean Paul Nedelcu.
A fost stârnit astfel interesul a numeroși confrați, care au umplut până la refuz sala de conferințe a baroului.
Moderată de către decanul Baroului Dolj, domnul avocat Lucian Bernd Săuleanu, întâlnirea s-a bucurat de prezența unor invitați apreciați de avocații craioveni, ale căror expuneri au fost completate în mod fericit de intervențiile publicului.
Fără a avea pretenția de a fi acoperit această temă extrem de generoasă, participanții au abordat atât aspecte teoretice, cu tangențe asupra unor concepte filosofice, cât și aspecte de interes practic, actual.
În intervențiile sale, rectorul Universității din Craiova, domnul Dan Claudiu Dănișor, reputat profesor de drept constituțional, a pus în dezbatere libertatea de exprimare a avocatului privită prin prisma aparentului conflict între interesul individual și interesul public și a susținut necesitatea optimizării comunicării dintre avocat și presă.
Domnul avocat Sebastian Rădulețu, profesor de Libertăți Fundamentale la Facultatea de Drept din Craiova, a făcut o paralelă între libertatea de exprimare a presei și libertatea de exprimare a avocatului, analizate în strânsă corelație și de către Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului, în Hotărârea Morice contra Franței.
Aceeași binecunoscută cauză a fost amintită și de domnul Mihail Udroiu, judecător la Curtea de Apel Oradea, care a circumstanțiat limitele libertății de exprimare a avocatului, în funcție de existența sau inexistența unui raport profesional în cauză, de existența sau inexistența unui mandat al clientului său, de respectarea secretului profesional, de expunerea punctelor de vedere ale avocatului la emisiuni de dezbateri televizate sau radiodifuzate ori în fața instanței de judecată.
Domnul judecător Ionel Grigorie, de la Curtea de Apel Craiova, a semnalat importanța practică a exercitării de către avocați a dreptului la liberă exprimare în sălile de ședință, exemplificând cu situații survenite la Secția Penală a acestei instanțe.
Vicepreședintele Tribunalului Dolj, domnul judecător Cosmin Dijmărescu, a evidențiat necesitatea exercitării cu bună credință a libertății de exprimare a avocaților, tocmai având în vedere contribuția esențială a acestora la realizarea justiției.
Evident că o dezbatere despre libertatea de exprimare nu putea fi o reușită fără participarea unui reprezentant al mass-media, iar doamna Alina Trană (realizator la Alege TV) s-a bucurat din plin de atenția avocaților, aducând în discuție elemente de deontologie profesională din presă valabile și pentru profesia de avocat.
Întâlnirea a fost una interactivă, fiind pigmentată de intervenții din auditoriu. Astfel, domnul avocat Iulian Nedelcu, profesor de Drept Administrativ la Facultatea de Drept din Craiova, a evocat lucrarea „De l’esprit des lois”, în care Montesquieu scria despre imperativul control asupra abuzului de putere. Replica a venit din partea domnului avocat Dragoș Nicu, consilier al Baroului Dolj, care a făcut trimitere la Primul Amendament din „The Bill of Rights” (1791), care, pe lângă faptul că a statuat pentru prima dată dreptul la liberă exprimare, a reglementat și dreptul la petiționare împotriva statului. Totodată, același vorbitor a făcut trimitere la o lucrare publicată de fostul decan al Facultății de Drept Stanford (S.U.A.), doamna avocat Kathleen Sullivan, în care aceasta analizează intersectarea dintre libera exprimare și profesiile juridice, precum și contrângerile Primului Amendament asupra avocaților.
Probleme de interes practic imediat aflate în strânsă legătură cu tema discutată au fost ridicate și de către domnul avocat Bogdan Mihăloiu, consilier al Baroului Dolj.
Ultimele intervenții au aparținut domnului Mihail Neagoe, fost decan al Baroului Dolj și fost vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România și domnului profesor Sorin Ionescu, fost decan al Facultății de Drept din Craiova și fost prodecan al Baroului Dolj. Cei doi vorbitori au punctat făcând trimitere la etica profesiei de avocat, în care se regăsesc multe răspunsuri cu privire la limitele libertății de exprimare a avocatului, pledând pentru eleganță, echilibru, rezervă și înțelepciune.
În partea a doua a întâlnirii, tânărul avocat craiovean Paul Nedelcu a făcut o succintă prezentare a lucrării publicate, „Descentralizarea. Studiu comparativ”, iar rectorul Universității din Craiova, domnul Dan Claudiu Dănișor, a subliniat curajul autorului, care a abordat o temă inedită și sensibilă, asupra căreia s-au aplecat puțini autori în doctrina juridică românească.
Nu în ultimul rând, toți participanții la eveniment au primit câte un exemplar al celui mai recent număr al revistei „Iustitia”, editată de Baroul Dolj, care oferă un conținut dens și captivant, așa cum cititorii săi, profesioniști ai dreptului, au fost obișnuiți.
Vizualizați întreaga galerie foto a evenimentului pe site-ul flickr.com.
Sursa informației este Baroul Dolj (www.baroul-dolj.ro).
Jurisprudență
- Solicitare în vederea obligării pârâţilor la recalcularea indemnizaţiei brute lunare şi la plata, respectiv la alocarea fondurilor necesare plăţii, diferenţelor băneşti corespunzătoare, rezultate din recalcularea indemnizaţiilor. Stabilirea competenței de soluționarea a cauzei
- Condiția exercitării căilor de atac potrivit legii, în termenele şi pentru motivele reglementate de normele incidente în materie. Respingerea apelului declarat ca fiind inadmisibil
- Invocarea caracterului nelegal al deciziei atacate prin prisma încălcării şi aplicării eronate a dispoziţiilor privitore la prescripţia extinctivă. Recurs respins ca fiind nefondat
- Solicitare instanţei, ca prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună anularea acestei decizii şi obligarea FGA la plata sumei reprezentând cheltuieli de spitalizare. Respingerea recursului ca fiind nefondat
- Contestaţie în anulare formulată împotriva unei hotărâri rămase definitive în faţa instanţei de apel. Respingerea apelului ca fiind inadmisibil
- Exercitarea acţiunii în justiţie pentru anularea înregistrării unei mărci. Respingerea excepţiei lipsei de interes și analizarea motivelor de apel ce vizează fondul litigiului, respectiv cele referitoare la reaua-credinţă la înregistrarea mărcii
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Republica Moldova alege între UE şi Rusia
- Rușii atacă Odesa
- Voturile susținătorilor lui Renato Usatîi pot decide soarta alegerilor din Republica Moldova
- Proiectul de modificare a pensiilor militare trece de Camera Deputaților
- Crin Antonescu: „Privesc această campanie electorală ca pe un non-eveniment”
Opinii
Eficacitatea dreptului de proprietate periodică a unităţilor administrat… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- CCR. Ședința de plen din 5 noiembrie 2024: (obiecție de neconstituționalitate: O.G. nr. 27/2011 privind transporturile rutiere)
- O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă – modificări (Legea nr. 268/2024)
- Cod penal – modificări (Legea nr. 269/2024)
- Ministerul Economiei. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.G. nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România
- Înregistrare fiscală
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
Noutati editoriale
- Noutati editoriale ujmag
- Oameni și eroi
- Educatia de sus si educatia de jos
- Legistica formala. Tehnica legislativa in Romania
- Filosofia drepturilor omului. O critica a modernitații
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:
Universul Juridic
UnivDespre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- [CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Concurenței – ediția a II-a
- Legal Innovation Day 2024
- Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului, ediția a IV-a
- ANUNȚ – UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA
- [UPDATE: Preselecția pentru proba de Drept constituțional] Hexagonul Facultăților de Drept – 2025
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)