Baroul București. Raportul „Eficiența cooperării judiciare în materie penală în UE”

13 ian. 2021
Vizualizari: 228

Baroul București (www.baroul-bucuresti.ro) a anunțat lansarea, de către Centrul Român de Politici Europene (CRPE), a raportului intitulat „Eficiența cooperării judiciare în materie penală în UE”, prin care este analizat modul în care România, Italia și Spania aplică deciziile-cadru ale Uniunii Europene legate de sentințele celor condamnați în alte țări.

Astfel, deciziile-cadru analizate sunt următoarele:

− Decizia-cadru 829/2008 privind ordinul european de supraveghere judiciară,

− Decizia-cadru 947/2008 privind măsurile de probațiune și sancțiunile alternative,

− Decizia-Cadru 909/2008 privind transferul deținuților.

De asemenea, CRPE, alături de Universitatea din Torino, Amapola Progetti (Italia), Ministerul de Justiție din Italia și Universitatea A Coruña (Spania), au analizat cum funcționează cele trei decizii-cadru în practică, ce limitări sunt, atât în ceea ce privește cooperarea intra-state, cât și cele de ordin național, ce obstacole sunt întâlnite de magistrați în buna folosire a acestor instrumente, dar și propuneri pentru îmbunătățirea cadrului practic de implementare a deciziilor.

Totodată, concluzia raportului este că, la 12 ani de când aceste instrumente legislative au fost lansate, ele sunt folosite limitat chiar și între statele cu o intensă cooperare și cu un număr semnificativ de cetățeni străini rezidenți sau nerezidenți (cazurile România – Italia și România – Spania cu o populație de peste un milion de români în fiecare din celelalte două state membre).

Raportul integral poate fi consultat aici.

 

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Baroul București. Proiectul internațional „Justiție prietenoasă pentru copii”

Baroul București. Raportul „Eficiența cooperării judiciare în materie penală în UE” was last modified: ianuarie 13th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: