[UPDATE: Menținerea protestului fără încetarea activității] Baroul București. Măsuri pentru protejarea exercitării legale și în siguranță a profesiei de avocat

5 apr. 2021
Vizualizari: 980

Update 5 aprilie 2021: Menținerea protestului fără încetarea activității

Baroul București a informat că, în cursul ședinței din 30 martie 2021, Consiliul Baroului a analizat situația creată prin nerespectarea termenului legal de redactare a hotărârii privind condamnarea unor avocați din Baroul București pentru activități care au fost calificate de către o instanță ca fiind exercitarea firească a profesiei de avocat.

Astfel, a fost dispusă menținerea protestului, fără încetarea activității, cu obligația membrilor corpului profesional de a purta banderola albă pe brațul stâng în incinta instanțelor de judecată, apreciind că există, în continuare, un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune.

De asemenea, s-a decis transmiterea de adrese prin care să sesizeze încălcarea dreptului la apărare și riscurile pentru exercitarea independentă a profesiei de avocat, către Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Avocatul Poporului, comisiile pentru cercetarea abuzurilor din Senatul României și Camera Deputaților și către organismele profesionale internaționale (CCBE, UIA, ABA).

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update 19 martie 2021: Răspunsuri ale unor barouri din străinătate

Baroul București a publicat răspunsurile unor barouri din străinătate, față de informarea referitoare la faptul că doi avocați din Baroul București au fost condamnați pentru acte care, potrivit informațiilor disponibile, constituie exercitarea profesiei de avocat.

Astfel, au fost date publicității răspunsurile următoarelor barouri:

Răspunsul Baroului Belgrad;

Răspunsul Baroului Chișinău;

Răspunsul Baroului Nice.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update 12 martie 2021: Măsuri dispuse în ședința Consiliului Baroului

Baroul București a publicat lista măsurilor dispuse în cadrul ședinței Consiliului Baroului, desfășurată în data de 9 martie 2021. 

Astfel, Consiliul Baroului București a dispus următoarele măsuri:

„1. Invită avocații din Baroul București implicați în proceduri judiciare, indiferent de calitate, în legătură cu activități circumscrise exercitării profesiei de avocat, să aducă la cunoștința Baroului București respectivele împrejurări, pentru a permite luarea unor măsuri prin care să se asigure respectarea principiilor profesiei de avocat, precum și înfăptuirea justiției, în condițiile legii;

2. Invită avocații aflați în situația evocată la punctul anterior să solicite asistență juridică gratuită, în condițiile art. 70 din Legea nr. 51/1995, din partea avocaților din Baroul București și a membrilor Consiliului;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

3. Solicită autorităților din sistemul Ministerului Public și instanțelor de judecată să își îndeplinească obligația legală de a informa de îndată baroul în legătură cu orice proceduri în care sunt implicați avocații săi, conform art. 85 alin (3) din Legea nr. 51/1995, pentru efectuarea verificărilor impuse de Legea și Statutul profesiei de avocat;

4. Aduce la cunoștința avocaților că hotărârea penală prin care doi membri ai baroului au fost condamnați pentru fapte calificate anterior de o instanță ca exercitare normală a profesiei de avocat, nu a fost redactată, deși au trecut 85 de zile;

5. A transmis o nouă cerere către conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru comunicarea stadiului redactării hotărârii evocate mai sus și, respectiv, luarea măsurilor necesare de urgentare a motivării, urmând să informeze zilnic avocații despre stadiul îndeplinirii obligației de redactare a hotărârii;

6. În măsura în care hotărârea judecătorească mai sus amintită nu va fi redactată și comunicată părților până la data de 17.03.2021, inclusiv pentru a permite Baroului București să aprecieze dacă este afectat principiul independenței exercitării profesiei de avocat, vor fi puse în executare, cu informarea prealabilă a avocaților, alte măsuri legale adoptate în această ședință”.

Sursa informației


Update 8 martie 2021: Redactare propunere de modificare a Codului de Procedură Penală și alte măsuri

Baroul București a informat că, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Baroului, din data de 5 martie 2021, au fost puse în discuție aspecte relevante privind profesia de avocat, precum și situația creată prin condamnarea unor membri ai baroului. De asemenea, s-a discutat despre propunerea de modificare a Codului de Procedură Penală, redactată de avocații parlamentari, dar și despre alte soluții propuse.

Redăm, în continuare, comunicatul (fără diacritice):

In cursul zilei de 05.03.2021, Consiliul Baroului Bucuresti s-a intrunit in Sedinta Extraordinara in incinta Curtii de Apel Bucuresti, la care au fost invitati avocatii interesati din Baroul Bucuresti, pentru a pune in discutie aspecte relevante privind profesia de avocat, precum si situatia creata prin condamnarea unor membri ai baroului, la data de 17.12.2020, pentru activitati care au fost calificate de catre o instant ca fiind exercitarea fireasca a profesiei de avocat.

S-a luat act de imprejurarea  ca, pana la data intrunirii in sedinta extraordinara, nu a fost redactata si motivata decizia penala pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, conditii in care, dispozitiile art. 306 Cod proc. pen. sunt dispozitii prevazute de o lege speciala si care dispun redactarea unei decizii penale in 30 de zile de la data pronuntarii minutei. Chiar daca acest termen a fost interpretat ca fiind un termen de recomandare, corpul profesional apreciaza ca nu este admisibila amanarea «sine die» a redactarii deciziei penale din apel.

De asemenea, membrii consiliului si avocatii prezenti au fost informati ca mai multe organizatii profesionale internationale (CCBE, UIA, ABA) si-au exprimat sustinerea si sprijinul tuturor demersurilor pe care Baroul Bucuresti si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania doresc sa le intreprinda pentru sustinerea si apararea profesiei de avocat.

Totodata, avocatii participanti au fost informati despre intalnirea reprezentantilor baroului cu toti avocatii parlamentari, care au si redactat o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala in sensul modificarii termenului de redactare a Deciziilor Penale pronuntate in apel, de la 30 de zile, la 90 de zile, urmand ca in situatia in care magistratii nu purced la redactare dupa implinirea termenului de 90 de zile de la pronuntarea Minutei, sa savarseasca o abatere diciplinara, conform legii speciale care reglementeaza statutul magistratilor.

Totodata, din partea avocatilor care au participat, au fost propuse mai multe solutii, cum ar fi: organizarea de doua ori pe saptamana a cate unui protest pasnic in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, utilizarea unui banner pe niste stalpi inchiriati pe strada pe care se afla Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care sa se transmita mai multe mesaje legate de situatia creata prin neredactarea Deciziei penale, precum si formularea unei petitii prin care sa se cuprinda toate nemultumirile avocatilor cu privire la problemele pe care acestia le intampina in cadrul exercitarii profesiei. Totodata, s-a solicitat de catre un avocat, transmiterea catre toti membri Baroului Bucuresti, prin intermediul e-mail-ului, a convocarilor ulterioare de intrunire pentru exprimarea opiniilor cu privire la problemele profesiei de avocat.

S-a convenit ca toate propunerile sa faca obiectul analizei in cadrul sedintei din 09.03.2021 si rezultatul dezbaterilor sa fie publicat pe site-ul Baroului Bucuresti.”

Sursa informației


Update 4 martie 2021: Menținerea protestului fără încetarea activității

Baroul București a informat avocații despre deciziile Consiliului Baroului, în legătură cu nerespectarea termenului legal de motivare a hotărârii pronunțate în cauza în care doi avocați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat, adoptate în ședința din 2 martie 2021.

Redăm, în continuare, deciziile adoptate: 

„1. Menținerea protestului fără încetarea activității, de către toți avocații din Baroul București, față de neîndeplinirea cerinței legale a motivării hotărârii pronunțate în cauză, în termenul prevăzut de Codul de procedură penală, apreciind că există, în continuare, un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune, avocații din Baroul București având obligația să poarte, în incinta instanțelor de judecată, banderola albă pe brațul stâng;

2. Întrunirea în ședința extraordinară a Consiliului Baroului București în data de vineri, 5 martie 2021, ora 13:00, la Sala de Calculatoare din incinta Curții de Apel București, ședință la care sunt invitați să participe avocații interesați, pentru consultarea în vederea adoptării unor alte măsuri legale.”

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update 18 februarie 2021: măsuri adoptate pentru exercitarea în condiții de siguranță a profesiei de avocat 

Baroul București (www.baroul-bucuresti.ro) a publicat un comunicat privind măsurile adoptate de către Consiliul Baroului, în ședința din 16 februarie 2021, referitoare la exercitarea în condiții de siguranță a profesiei de avocat. 

Redăm, în continuare, măsurile adoptate:

„1. Menținerea protestului, fără încetarea activității profesionale, avocații din Baroul București având obligația să poarte, în incinta instanțelor de judecată, banderola albă pe brațul stâng;

2. Transmiterea unor informări către barourile europene cu care Baroul București a încheiat acorduri de colaborare;

3. Organizarea unei întruniri cu avocații interesați în spațiile deținute de barou în sediul Curții de Apel București, în cursul săptămânii 22-26 februarie, data urmând a fi anunțată în timp util, pentru consultarea acestora în legătură cu alte căi de acțiune;

4. Organizarea unei conferințe interprofesionale, în format online, pentru discutarea modalităților de modificare a legislației procesuale penale, care să prevină limitarea sau anularea dreptului la apărare, prin redactarea hotărârilor judecătorești după un interval considerabil de timp de la pronunțarea acestora”.

Totodată, avocații din Baroul București sunt încurajați să își exercite dreptul la liberă exprimare consacrat de Constituția României, exprimându-și convingerea că orice încercare de intimidare a liberei exercitări a profesiei de avocat va fi calificata ca nelegală.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update 25 ianuarie 2021: Acuzații aduse profesiei

Baroul București (www.baroul-bucuresti.ro) a publicat un comunicat privind informațiile publice vizând acuzațiile care sunt aduse profesiei de avocat, în cuprinsul Cererii adresate Inspecției Judiciare, de către membri ai corpului profesional al magistraților, în legatură cu comunicatele Baroului București din 18 și 19 decembrie 2020.

Redăm, în continuare, comunicatul:

„Consiliul Baroului București, întrunit în ședința din 12 ianuarie 2021, a primit, cu stupefacție,  informațiile publice despre acuzațiile care sunt aduse profesiei de avocat, în cuprinsul Cererii adresată Inspecției Judiciare de către 3 persoane, membri ai corpului profesional al magistraților, în legatură cu  comunicatele Baroului București din 18.12.2020 și 19.12.2020.

Prin cele doua poziții publice s-a exprimat îngrijorarea, reală, ca activitatea profesională, desfășurată, în limitele legii, de către un avocat, să fie calificată ca activitate infracțională, în contextul în care doi avocați din Baroul București au fost condamnați la închisoare pentru activități care au fost efectuate, așa cum rezultă din informațiile disponibile public, în exercițiul profesiei și în limitele legii.

Acuzațiile care sunt aduse Baroului București, în sesizarea adresată Inspecției Judiciare, privesc faptul că acesta ar fi:

− exprimat o formă de presiune inacceptabilă la adresa tuturor judecătorilor, atât cei care au pronunțat decizia penală nemotivata încă, cât și la adresa celor care urmează să judece eventualele căi extraordinare de atac;

− depășit limitele libertății de exprimare, precum și limitele în care pot fi formulate critici la adresa hotărârilor judecătorești, tinzându-se la perturbarea normalei funcționări a sistemului judiciar prin manifestările de proteste propuse a se desfășura;

− săvârșit un atentat la independența justiției, cu scopul final de intimidare și crearea unei stări de temere în rândul magistraților de la toate instanțele și parchetele din România că, în cazul pronunțării unor soluții nefavorabile reprezentanților categoriei profesionale a avocaților, vor fi supuși acelorași presiuni.

Cu privire la cele susținute de cei trei magistrați, în cererea adresată Inspecției Judiciare, Consiliul Baroului Bucuresti reafirmă, cu caracter preliminar, principiul că avocații răspund în fața legii, ca orice alt cetățean. În consecință, orice altă poziție, în sensul că avocații ar beneficia de imunități sau condiții speciale de limitare sau înlăturare a răspunderii penale sunt lipsite de temei legal și de natură să afecteze imaginea și prestigiul profesiei de avocat. Prin aceasta, este afectată chiar imaginea justiției, din care profesia de avocat nu poate să lipsească.

Pe de alta parte, Consiliul Baroului București reafirmă că, prin luările sale de pozitie, nu s-a urmărit -și nici nu s-a realizat – o presiune la adresa corpului profesional al magistraților prin comunicatele din 18 și 19 decembrie 2020. Baroul București asigură toți magistrații, și pe aceasta cale, de puternicul sprijin pe care îl acordă independenței justiției și a magistraților, pentru buna înfăptuire a scopului acesteia, aplicarea legii și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

În calitate de purtător de cuvânt al profesiei de avocat din capitala țării, Consiliul Baroului București și-a exprimat îngrijorarea majoră cu privire la modul în care doi avocați din cadrul Baroului București,  achitați, în prima instanță, pentru activități care, în opinia unui judecător, au reprezentat exercitarea normală a activității de avocat, au fost, ulterior, condamnați la pedepse cu închisoarea pentru aceleași activități.

Poziția exprimată de Baroul București a fost ulterioară pronunțării hotărârii judecătorești în cauză, astfel încât nu se poate susține, cu temei, că autorii cererii au fost supuși oricăror forme de presiune nepermisă de lege.

Baroul București a anunțat că, respectând independența justiției precum și obligația de rezervă, până la motivarea deciziei penale, exercitându-și libertatea de exprimare, recunoscută inclusiv de către Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și de jurisprudența în materia drepturilor și libertăților fundamentale, va întreprinde  măsuri (vezi Comunicatul din 19.12.2020) legale și firești, din perspectiva drepturilor conferite de Legea 51/1995, de Constituția României și de tratatele internaționale la care România este parte, în scopul apărării  profesiei de avocat.

Având în vedere rolul esențial pe care îl are Baroul București, în calitate de organism cu rol de apărare a profesiei, în cazul în care constată posibile încălcări ale drepturilor avocaților, Consiliul Baroului București apreciază că toate pozițiile publice pe care le-a exprimat, în decursul timpului, reprezintă o manifestare legală a dreptului la liberă exprimare, a obligației de apărare a profesiei de avocat și a independenței justiției.

Baroul București respinge, în mod ferm, orice conduită prin care profesia de avocat – și oricare dintre  avocați – este amenințată sau i se aduc acuzații fără temei legal, care sunt departe de a putea fi catalogate drept apărarea independenței unei alte profesii juridice.

Baroul București solicită Inspecției Judiciare și Consiliului Superior al Magistraturii să respingă orice încercare de cenzurare a libertății de exprimare a profesiei de avocat, întrucât  o masură în acest sens ar reprezenta o vădită violare a dreptului la apărare, exercitat, în cea mai mare măsură, prin intermediul profesiei de avocat.

Baroul București constată ca hotărârea pronunțată în cauză este pusă în executare, iar obligativitatea acesteia nu a fost pusă în discuție de profesia de avocat, însă, în mod evident, pentru realizarea funcției sale legale, își rezervă dreptul de a examina, în consultările din interiorul profesiei, riscurile ca exercitarea, în limitele legii, a profesiei de avocat, să fie calificată, greșit, ca activitate infracțională, prin orice hotărâre judecătorească sau orice alt demers similar, precum și de a o critica, în formele prevăzute de lege.

Baroul București amintește pe această cale că nu a fost singurul barou din țară care a reacționat in legatura cu situatia evocate mai sus. Toate Barourile membre ale U.N.B.R. au avut o poziție fermă și neechivocă, manifestată prin proteste și acțiuni pentru apărarea profesiei de avocat.”

Sursa informației


Update 6 ianuarie 2021: Purtarea unei banderole albe

Baroul București (www.baroul-bucuresti.ro) a reamintit membrilor corpului profesional că, în sedința din 19 decembrie 2020, Consiliul a decis purtarea unei banderole albe, de către toți avocații, în exercitarea profesiei de avocat, în instanțe, parchete, unități de poliție sau sedii profesionale, în sprijinul principiului exercitării libere a profesiei de avocat.

De asemenea, avocații pot solicita banderole la garderobele din incinta Tribunalului București și Curții de Apel București, precum și de la Serviciul de Asistență Judiciară.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.baroul-bucuresti.ro), în ședința extraordinară din 19 decembrie 2020, Consiliul Baroului București, analizând situația creată prin condamnarea a doi avocați din Baroul București pentru săvârșirea unor infracțiuni în exercițiul profesiei și având în vedere posibilitatea ca acte de exercitare legală a asistării si reprezentării clientului să fie apreciate ca infracțiuni, recunoscând independența justiției și obligația de rezervă, până la cunoașterea motivelor unei hotărâri judecătorești, recunoscând ca esențială, într-o societate democratică, libertatea de exprimare a avocatului, a hotărât următoarele:

„- transmiterea unei cereri către ICCJ pentru luarea măsurilor legale în vederea respectării termenului legal de motivare a hotararii pronunțate în cauză, termen care ar urma să se împlinească la 16 ianuarie 2021;

– acordarea de asistență juridică gratuită pentru cei doi avocați, în orice demers judiciar și administrativ în legătură cu cauza;

– purtarea unei banderole albe de către toți avocații din Baroul Bucuresti in exercitarea profesiei de avocat în instanțe, parchete, unități de poliție sau sedii profesionale;

– evaluarea, la 16 ianuarie 2021, data la care se împlinește termenul de motivare a  hotărârii în cauză, a riscurilor la care sunt expuși avocații prin exercitarea profesiei, precum și luarea altor măsuri, legale și cu caracter principial, din partea Baroului Bucuresti, cu respectarea legii, pentru asigurarea, de către toți participanții la actul de justiție, a  principiilor de exercitare, în condiții de siguranță, a profesiei de avocat;

– formularea unui apel către toate barourile din România pentru adoptarea unor măsuri de susținere a profesiei și a demersurilor Baroului București;

– informarea barourilor cu care Baroul Bucuresti are acorduri de înfrățire și a organizațiilor profesionale internaționale, al căror membru este, despre riscurile la care este expusă profesia de avocat din România;

– susținerea demersurilor Uniunii Naționale a Barourilor din România, pentru a iniția si derula un dialog cu organismele profesionale ale judecătorilor, pentru asigurarea unui climat de siguranță în exercitarea legală a profesiei de avocat;

– întrunirea în ședința extraordinară a Consiliului Baroului Bucuresti la 21.12.2020, orele 11,00, în spațiul Baroului București din incinta Curții de Apel, pentru adoptarea unor alte măsuri legale;

– exprimarea unor poziții publice a formelor de exercitare a profesiei cu privire la riscurile calificării activității avocatului, în limitele Legii nr. 51 din 1995, ca fiind infracțiuni.”

De asemenea, Consiliul Baroului Bucuresti recomandă avocaților care asigură asistenta juridică în procedurile judiciare să nu limiteze sau să suspende activitatea, în interesul justițiabililor si pentru a sprijini instanțele judecătorești în înfăptuirea justiției.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

 

Vezi și Baroul București. Lansarea listelor de permanență pentru avocații înscriși în Registrul de Asistență Judiciară

 

[UPDATE: Menținerea protestului fără încetarea activității] Baroul București. Măsuri pentru protejarea exercitării legale și în siguranță a profesiei de avocat was last modified: aprilie 5th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: