Baroul București este o forță, este cel mai mare barou – și nu doar din România, ci și din sud-estul Europei

15 oct. 2018
Vizualizari: 2243

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Palatul Parlamentului, la o ediție aniversară, cu ocazia Centenarului, a Zilelor Baroului București, Octavian Popescu, membru al Consiliului Baroului București. Care ar fi concluziile acestor două zile de eveniment aniversar, Octavian?

Octavian Popescu: Mulțumesc frumos pentru întrebare. Cred că e greu să tragem o concluzie la acest moment, când încă nu am făcut un sumar al tuturor lucrurilor care s-au discutat sau nu am înțeles toate ideile care au fost vehiculate, dar cred că o primă idee care poate fi pusă în pagină pentru noi toți, astăzi, dar și pentru viitor, este aceea de unitate a avocaturii. Baroul București este o forță, este cel mai mare barou – și nu doar din România, ci și din sud-estul Europei – și, din această perspectivă, cred că ideile care s-au vehiculat aici, atât din partea colegilor români, cât și a celor veniți din afară, au cumulat oarecum aceeași concluzie: Independența avocatului trebuie menținută. Statul de drept trebuie să meargă mai departe printr-un singur vector: libertatea avocatului și a dreptului la apărare. De ce nu?

Nicolae Cîrstea: Pornind de la titlul mesei rotunde – Profesia de avocat, realități și perspective –, care ar fi, din interiorul celui mai mare barou din România – practic aproape jumătate din avocatura românească se concentrează la București –, care ar fi realitățile cu care se confruntă profesia de avocat astăzi?

Octavian Popescu: E greu de sumarizat care sunt toate realitățile cu care se confruntă profesia de avocat astăzi. Profesia de avocat, astăzi, se confruntă… auzeam pe cineva mai devreme spunând, citind o rezoluție a avocaților din urmă cu foarte mulți ani, care, cu excepția stilului redacțional care-ți aducea aminte de perioada trecută, suna foarte actual și astăzi. Cu alte cuvinte, profesia de avocat astăzi se confruntă oarecum cu aceleași constante, terne necesități de afirmare în raport cu instituțiile statului, dar și cu necesitatea de a păstra puterea corpului profesional și, de departe, de reafirmare, în condițiile în care – nu știu dacă instituțional sau nu, dar realitățile o impun – sunt momente în care aceasta este atacată de către diverși doritori de a lua dintre bucuriile profesiei de avocat și a și le însuși într-un mod oarecum incorect. Fie că vorbesc aici despre lupta pe care realitatea profesiei de avocat o duce astăzi cu – mă feresc să-i spun chiar avocatura clandestină – partea clandestină a celor care se pretind a fi falși avocați și care fac în mod evident un rău nu numai profesiei de avocat, dar în primul rând beneficiarului final al actului de justiție; fie că vorbim de protejarea secretului profesional; fie că vorbim, cum spuneam mai înainte, de independența avocatului, de necesitatea menținerii acesteia – realitățile profesiei de avocat sunt aceleași și corpul profesional, indiferent de membrii acestuia, indiferent la ce moment în timp, trebuie să lupte permanent pentru a le menține.

Nicolae Cîrstea: Majoritatea barourilor și majoritatea domnilor și doamnelor decan din țară se raportează la Baroul București, și este și normal să fie așa. Care ar fi valorile pe care le promovează Baroul București în interiorul avocaturii românești?

Octavian Popescu: Preiau parte din întrebare și spun, fără falsă modestie: E bine și e oarecum normal să fie așa. Pe lângă cantitatea Baroului București, cred eu că și calitatea este un factor de referință. Nu cred că valorile Baroului București sunt diferite față de ale altor barouri din România sau, să discutăm la nivel de deziderat, dacă ar trebui să fie diferite. Ne dorim să creștem calitatea corpului profesional, ne dorim să avem un corp profesional unit, ne dorim să avem un corp profesional care se orientează către viitor și să ne imaginăm profesia în așa fel încât să permitem accesul oamenilor în cadrul Baroului București din ce în ce mai competenți, din ce în ce mai bine pregătiți și din ce în ce mai orientați către o schimbare bine înțeleasă și nu neapărat într-un tradiționalism, câteodată greu de digerat.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii avocați din țară, din interiorul Consiliului Baroului București?

Octavian Popescu: În primul rând mulțumim tuturor celor care ne-au onorat cu prezența. Sperăm să ne onoreze și la alte evenimente viitoare, să fie alături de noi și să creăm o profesie unită, la nivel de Românie, cum stă bine unei profesii fruntașe, care tot timpul, la an Centenar și astăzi, dar și tot timpul în cei 100 de ani pe care îi celebrăm de la Unire, au stat uniți și au făcut mândră România. De ce nu?

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc. Și la mulți ani încă o dată!

Octavian Popescu: Mulțumim!

Baroul București este o forță, este cel mai mare barou – și nu doar din România, ci și din sud-estul Europei was last modified: octombrie 15th, 2018 by Octavian Popescu

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice