Barcelona. Pe lista oraşelor lovite de terorişti

18 aug. 2017
Vizualizari: 794

Inevitabilul s-a produs. Spania ocolită, până acum, de atacurile teroriste care au vizat marile capitale europene, devine și ea victima terorismului.

„Ora 18:54, atac terorist la Barcelona; mai mulți răniți după ce o furgonetă a pătruns în pietoni pe artera Rambla”, titrează Agerpres.

„Poliția spaniolă a confirmat miercuri după-amiază un atac terorist la Barcelona, unde o furgonetă a pătruns în pietonii aflați pe artera Rambla, informează presa locală. Cel puțin 13 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului de joi, de la Barcelona”, transmite din surse ale poliției postul local de radio Cadena Ser, preluat de Reuters, scrie Agerpres.

„Cotidianul spaniol El Pais a dat publicității o fotografie a principalului suspect în cazul atentatului de la Barcelona. Este vorba despre Driss Oukabir, un cetățean cu origini magrebiene, care ar avea pașaport spaniol, emis în Melilla (o comunitate autonomă a Spaniei, aflată în Africa, pe coasta marocană)”, scrie Adevărul.

În cursul serii, poliția spaniolă anunța că numărul celor răniți în atentat a ajuns la 50 de persone. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a anunțat joi că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților spaniole după atentatul de la Barcelona.

„Teroriștii din întreaga lume trebuie să știe că Statele Unite și aliații lor sunt hotărâți să îi găsească și să îi aducă în fața justiției”, a declarat Tillerson într-o conferință de presă comună cu omologul său japonez Taro Kono”, anunță Agerpres.

Atentatul de la Barcelona oferă guvernului maghiar posibilitatea de a-și justifica poziția sa contrară cererilor UE, în privința cotelor de emigranți, printre care se pot strecura luptători ISIS.

„Guvernul ungar își menține cu fermitate opoziția față de cotele obligatorii de migranți stabilite de Uniunea Europeană, în fața presiunilor în creștere la care este supusă Ungaria, inclusiv a procedurii de infringement inițiate în iunie și a amenințărilor cu suspendarea finanțării dacă nu-și revizuiește poziția, a declarat joi un oficial guvernamental, citat de MTI”, scrie Agerpres.

Cert este că atentatele nu au ocolit niciunul din statele din vestul Europei, în ciuda bugetelor de securitate uriașe investite de guvernele acestor state, iar un raport recent al Rețelei europeane de sensibilizare privind radicalizarea (RAN) ne oferă o perspectivă îngrijorătoare.

„Până la 3.000 de europeni care au luptat sau au trăit alături de organizația jihadistă Statul Islamic (SI) în Irak și Siria ar putea reveni în Europa, relevă un raport elaborat de Rețeaua europeană de sensibilizare privind radicalizarea (RAN), structură creată de Comisia Europeană. Potrivit aceluiași raport, în perioada 2011-2016, „peste 42.000 de combatanți teroriști străini” au plecat din 120 de țări pentru a se alătura Daesh, dintre care „peste 5.000 din Europa”. Majoritatea combatanților jihadiști străini europeni ajunși în Siria și Irak au provenit din Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Olanda, Spania și Suedia. Conform Uniunii Europene, 15-20% dintre aceștia au murit în lupte, 30-35% au revenit deja în țările de origine europene și circa 50% încă se află în Irak și Siria”, scrie Agerpres.

„Guvernul României și compania americană General Dynamics vor semna în data de 23 august un memorandum privind construirea de transportoare blindate 8×8 la Uzina Mecanică București, a anunțat joi ministrul economiei, Mihai Fifor. Autoritățile române vor să producă transportoare blindate și la Moreni, în județul Dâmbovița și vor să încheie un parteneriat pentru producția de rachete la uzina Electromecanica Ploiești”, anunță News.ro.

În finalul Revistei consemăm o știre din Republica Moldova, care a intrat în atenția presei americane, dar și a celei germane.

„Un amendament din 26 decembrie la legislația Republicii Moldova a ajuns în vizorul presei internaționale. (…) Amendamentul din lege stipulează că cei care investesc 100 de mii de euro, cumpără proprietate imobiliară sau împrumută statul cu 250 de mii de euro pentru cinci ani, pot obține cetățenia Republicii Moldova”, notează Unimedia.md.

„Moldovenii vor restitui dobânda cămătarilor. Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii – cetățenii moldoveni cu acte în regulă – sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă și dobânda în cel mult 5 ani. „Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetățeni, care dețin resurse financiare și care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetățenie, adică protecție din partea autorităților Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curați și legalizați din bugetul Moldovei”, atenționează Transparency International – Moldova”, se arată într-un comentariu Deutsche Welle, citat de Independent.md.

Seară frumoasă!

Barcelona. Pe lista orașelor lovite de teroriști was last modified: august 18th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: