Bani pentru pensii… din pensiile speciale

18 iun. 2020
Vizualizari: 880

Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

„Camera Deputaților a votat, miercuri, cu 307 voturi «pentru» impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei și 85% celor care depășesc această valoare”, scrie News.ro

„Liderul USR, Dan Barna, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care afirmă că ani de zile Parlamentul a adăugat noi și noi categorii pe lista de privilegiați a pensiilor speciale și că, după ce USR a cerut desființarea acestora, au urmat multe amânări în Parlament. (…) Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a declarat că nu trebuie să mai existe cazuri ca o persoană să aibă o pensie de 75.000 de lei pe lună. (…) La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democrații au impozitat drastic toate pensiile speciale cu până la 85% la sută din valoarea lor și că acum Guvernul nu mai are scuze să nu mărească alocațiile și pensiile”, mai arată News.ro.

„PSD a impozitat drastic toate pensiile speciale până la 85% din valoare. Vreau să mulțumesc tuturor parlamentarilor deoarece proiectul de lege a trecut cu unanimitate de voturi pentru acest vot responsabil și să îl somez public pe domnul Orban că din acest moment are resursa financiară pentru dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor. Acest motiv nu mai există”, a declarat Marcel Ciolacu, notează News.ro.

Adevărul propune cititorilor săi câteva calcule în legătură cu modalitatea de impozitare a pensiilor speciale.

„Legea se aplică tuturor pensionarilor speciali: judecători, procurori, parlamentari, diplomați, aviatori, polițiști, militari și foștii șefi ai statului. Proiectul nu afectează pensia obținută pe baza contributivității”, scrie Adevărul.

„Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei obținută pe baza contributivității și încă 2.001 lei ca pensie specială, va încasa pe viitor integral cei 2.000 de lei pe baza contributivității, iar ceilalți 2.001 lei (pensia specială) vor fi impozitați cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. Practic, va rămâne cu cei 7.000 de lei, la care se vor mai adăuga alți 450 de lei (în urma impozitului cu 85%). În loc de 10.000 de lei, va avea o pensie totală de 7.450 de lei”, scrie Adevărul.

„34,4 de miliarde de lei a cheltuit statul în ultimii patru ani cu pensiile special”, mai arată Adevărul.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a declarat, joi, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale.

„De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, este mesajul ministrului Ciucă, notează Evenimentul Zilei.

Secțiile Unite ale ICCJ discută posibilitatea sesizării Curții Constituționale pe tema impozitării pensiilor speciale, dar și cu privire la eliminarea posibilității eliberării condiționate pentru cei care au comis crime, violuri sau alte infracțiuni cu violență.

„Președintele ICCJ, Alina Corbu, a convocat ședința Secțiilor Unite pentru ora 15:00, în sistem de videoconferință. Potrivit convocatorului făcut public de Ziare.com, pe ordinea de zi se află două subiecte: sesizarea CCR cu privire la modificarea Codului Penal care interzice eliberarea condiționată a celor care au comis infracțiuni cu violență și sesizarea CCR în legătură cu modificarea Codului Fiscal în sensul impozitării cu 85% a pensiilor care depășesc 7.000 de lei”, scrie Bursa.ro.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că desființarea Secției speciale rămâne un obiectiv al ministerului, iar «pasul decisiv» va fi făcut «când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament». «La ora la care discutăm, capacitatea operațională a Ministerului Public de a face anti-corupție în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public», consideră Predoiu”, arată News.ro.

Cotidianul mai notează că „Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie”.

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție revine în actualitate.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții comunității Declic, care i-au înmânat o petiție semnată de peste 18.000 de cetățeni prin care este cerută desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

„Desființarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului. Am făcut pași în această direcție. Vom face pasul decisiv când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament. Voi intensifica discuțiile cu parlamentari din toate partidele pe acest subiect. De asemenea, am discutat și o voi face din nou, cu Primul Ministru, care sprijină fără rezerve toate obiectivele MCV. La ora la care discutăm, capacitatea operațională a Ministerului Public de a face anti-corupție în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public. Nu procurorii sunt de vină pentru această situație, nici măcar cei din SIIJ, ci politicienii care nu înțeleg mecanismul judiciar sau care, și mai grav, doresc dezorganizarea acestuia și a luptei anti-corupție. Dar ceea ce au stricat un număr de politicieni vor repara alți politicieni, care sprijină Justiția. Guvernul PNL va rezolva acest lucru, imediat ce condițiile din Parlament o vor permite”, a subliniat ministrul Cătălin Predoiu, în comunicat, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Bani pentru pensii… din pensiile speciale was last modified: iunie 18th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: