Bani mai mulţi şi vacanţă

17 mai 2017
Vizualizari: 2567

Deschidem Revista din această seară cu o informație ce vine din Parlament. Deputații și senatorii se grăbesc să rezolve cât mai repede dilema alegerilor pentru funcția de președinte al țării din 2009. În paralel se desfășoară și ancheta Parchetului General.

„Parlamentarii Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 s-au reunit în prima ședință. Președintele comisiei este senatorul PSD, Mihai Fifor”, scrie Agerpres.

Jurnaliștii de la Agerpres prezintă și componența acestei comisii, care ar dori să redea românilor adevărul despre acele alegeri.

„Din comisie mai fac parte Adrian Țuțuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleșoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea – PSD, Steluța Cătăniciu – ALDE, Cezar Preda, Vasile Varga și Daniel Fenechiu – PNL, Mihai Goțiu și Eduard Dircă – USR, Robert Turcescu – PMP și Antal Istvan – UDMR”, notează Agerpres.

Cum era și normal, primul chemat la Comisie va fi jurnalistul Dan Andronic, cel care a făcut o serie de dezvăluiri pe această temă, declanșând cele două anchete, a procurorilor și a politicienilor.

„Jurnalistul Dan Andronic deschide seria audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pentru prezidențialele din 2009, fiind totodată invitați săptămâna viitoare fosta președintă a AEP Ana Maria Pătru, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, a anunțat miercuri președintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor”, notează Agerpres.

Un alt jurnalist de investigații, fostul director al ziarului Ziua, Sorin Roșca Stănescu, s-a adresat instanței supreme în încercarea sa de a casa o sentință de condamnare.

„Judecătorii instanței supreme au respins, miercuri, ca nefondat, recursul în casație formulat de fostul senator Sorin Roșca Stănescu împotriva deciziei de condamnare de doi ani și patru luni de închisoare primită în dosarul Rompetrol, hotărârea instanței fiind definitive”, scrie News.ro.

Trecem de la oameni, la țări și aduc în atenția dvs. cazul Ungariei, care va fi sancționată de Consiliul UE.

„Parlamentul European a votat, miercuri, în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei. Decizia Legislativului european vine la trei săptămâni după ce Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva țării vecine pentru controversata lege privind universitățile. Ungaria riscă astfel să piardă dreptul de vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene”, anunță TVR.

Și România va fi sancționată, alături de alte țări europene, din cauza gropilor de gunoi.

„Comisia Europeană a demarat miercuri proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care se numără și România, pentru nerespectarea obligațiilor privind raportarea implementării mai multor norme UE în domeniul deșeurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar”, scrie Agerpres.

„Un nou atac cibernetic de amploare a afectat sute de mii de calculatoare în scopul creării și recuperării monedelor virtuale, fără cunoștința utilizatorilor, potrivit unor experți în securitate cibernetică”, citați de AFP”, după cum relatează Mediafax.

Mediafax mai scrie: „După atacul WannaCry ce a avut loc vineri, „cercetători ai unei companii IT de securitate, Proofpoint, au descoperit un nou atac cibernetic numit, Adylkuzz, ce ar avea legătură cu WannaCry”.”Acesta utilizează într-un mod mai ascuns și în scopuri diferite instrumente de piraterie divulgate recent de către NSA (Agenția națională de securitate) și recenta vulnerabilitate corectată recent de Microsoft”, a declarat cercetătorul Nicolas Godier, expert în securitate cibernetică la Proofpoint”.

O veste care îngrijorează vine de la BNR.

„Implementarea, în perioadele viitoare, a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice” ar putea reprezenta una dintre sursele de risc real în ceea ce privește creșterea inflației în România, avertizează BNR, în Raportul asupra inflației, lansat luni. Concluziile vin după ce Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil proiectul de Lege privind salarizarea unitară, reprezentanții Opoziției votând împotrivă, pe motiv că nu a fost prezentat un studiu al impactului bugetar”, notează Gândul.

Până una alta, bugetarii se pot bucura de… vacanță.

„Bugetarii vor avea o minivacanță de 5 zile, în perioada 1 – 5 iunie, urmând ca Guvernul să adopte în ședința de joi o Hotărâre prin care va lega zilele nelucrătoare declarate prin lege de Ziua Copilului și de Rusalii”, au precizat, pentru News.ro surse guvernamentale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În final, ne oprim la un eveniment de la Cluj care va avea loc chiar începând de azi.

„Peste 200 de delegați din mai multe țări europene sunt așteptați la Cluj-Napoca, la Congresul anual al FUEN – Uniunea Federativă a Naționalităților Europene, care se desfășoară în perioada 17-20 mai, iar una dintre dezbateri vizează inițiativa Minority SafePack”, scrie Agerpres.

Pentru 4 zile Clujul este capitala minorităților din Europa.

Seară frumoasă!

Bani mai mulți și vacanță was last modified: mai 17th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: