[UPDATE: Comunicatul Avocatului Poporului în urma răspunsului dat de DGPMB] Avocatul Poporului și-a exprimat poziția privind audierea medicilor din secțiile ATI în cadrul urmăririi penale desfășurate împotriva acestora

19 ian. 2022
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 76
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UPDATE: Comunicatul Avocatului Poporului în urma răspunsului dat de DGPMB

Instituția Avocatul Poporului a publicat un comunicat în urma răspunsului dat de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București privind procedurile de audiere a medicilor din secțiile anestezie și terapie intensivă (ATI).

În acest sens, în răspunsul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București se susține că, în cursul urmăririi penale, audierea prin videoconferință a altor persoane în afara celor private de libertate nu este posibilă.

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

Tot DGPMB precizează că audierea cadrelor medicale la sediile instituțiilor spitalicești nu poate fi avută în vedere deoarece numărul polițiștilor cu atribuții în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă este redus și, pe lângă acest aspect, prezența polițiștilor competenți în toate unitățile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate va crește substanțial riscul infectării polițiștilor cu noul coronavirus.

Ca răspuns la aceste susțineri, Instituția Avocatul Poporului reiterează faptul că obligarea medicilor implicați în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliție, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectați cu noul coronavirus, poate afecta grav calitatea actului medical și poate avea consecințe asupra sănătății și chiar vieții pacienților.

Totodată, Avocatul Poporului recomandă o modificare legislativă care să permită audierea părților și online în cadrul urmăririi penale, precum și o reconsiderare a distribuirii polițiștilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicați în combaterea pandemiei COVID-19.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Instituția Avocatul Poporului și-a exprimat recomandările referitoare la procedurile de audiere a medicilor din secțiile anestezie și terapie intensivă (ATI) în cadrul urmăririi penale desfășurate împotriva acestora, în contextul epidemiologic actual.

Astfel, mai mulți medici din secțiile ATI au sesizat Avocatul Poporului în legătură cu procedurile de audiere la care sunt nevoiți să participe în urma unor reclamații formulate de persoane fizice, care se constituie părți vătămate, privind infracțiunea de ucidere din culpă, în contextul spitalizării rudelor decedate.

(Copyright foto: freepik)

Potrivit comunicatului, medicii ATI sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la sediul secțiilor de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că, în situația neprezentării, vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital.

În acest sens, Avocatul Poporului explică faptul că, întrucât este cunoscută situația extrem de dificilă a medicilor din secțiile ATI (suprasolicitarea fizică și psihică a acestora), obligația deplasărilor fizice la sediul secțiilor de poliție, cu consecința părăsirii locului de muncă, în condițiile în care lipsa personalului calificat este de notorietate, și audierea fizică măresc riscul contaminării atât pentru medici, cât și pentru personalul implicat în audiere.

Prin urmare, și fără a interveni în procedurile judiciare, Avocatul Poporului recomandă o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, audierea fizică urmând a se realiza numai în cazuri cu totul excepționale.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Avocatul Poporului. Solicitare ca aplicația mobilă „Check DCC” să poată fi utilizată pe toate platformele, indiferent de sistemul de operare

[UPDATE: Comunicatul Avocatului Poporului în urma răspunsului dat de DGPMB] Avocatul Poporului și-a exprimat poziția privind audierea medicilor din secțiile ATI în cadrul urmăririi penale desfășurate împotriva acestora was last modified: ianuarie 19th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter