Avocatul Poporului. Precizări privind activitatea Mecanismului Național de Prevenire

12 iun. 2020
Vizualizari: 558

Instituția Avocatul Poporului (www.avp.ro) a publicat un comunicat care conține o serie de precizări privind activitatea Mecanismului Național de Prevenire, vizând atribuțiile exercitate de acesta prin Domeniul privind prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenție.

Astfel, locurile în care Avocatul Poporului își exercită atribuțiile privind prevenirea torturii și a tratamentelor rele sau degradante sunt următoarele:

a) penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital;

b) centrele educative, centrele de detenție;

c) centrele de reținere și arestare preventivă;

d) serviciile de tip rezidențial pentru minorii care au săvârșit fapte penale și nu răspund penal;

e) spitalele de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță, spitalele de psihiatrie;

f) centrele de tranzit;

g) centrele de cazare a străinilor luați în custodie publică, aflate în subordinea și administrarea Inspectoratului General pentru Imigrări;

h) centrele speciale de primire și cazare a solicitanților de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, având regimul juridic al zonei de tranzit;

i) centrele în care se acordă servicii de asistență pentru consumatorii de droguri, în regim închis;

j) orice alt loc care îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (1) sau face parte din sistemul de sănătate sau sistemul de asistență socială.

De asemenea, Avocatul Poporului a reamintit despre misiunile de evaluare ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii, respectiv ale Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, realizate între anii 2014 și 2016, în cadrul cărora au fost vizitate spitale, centre de plasament etc. Astfel, membrii misiunilor au avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și cu cei ai Ministerului Sănătății, în vederea prezentării concluziilor misiunilor.

Totodată, în februarie 2020, Subcomitetul Națiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii – SPT a menționat că: „orice loc în care o persoană este ținută în carantină și pe care nu este liberă să îl părăsească, este loc de detenție”, conform art. 4 din Protocolul Opțional.

Nu în ultimul rând,  Mecanismul are obligația să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenție, dorindu-se asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar și demnitatea.

 

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și [UPDATE: Demers finalizat] Avocatul Poporului solicită includerea bolii COVID-19 în grupa celor infectocontagioase din categoria A pentru ca incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%

Avocatul Poporului. Precizări privind activitatea Mecanismului Național de Prevenire was last modified: iunie 12th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: