Avocatul este în primul rând om

31 aug. 2022
Vizualizari: 865
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Să scriu aceste rânduri a fost o provocare, nu pentru că nu aș ști ce să spun despre avocatură. Motivul este teama că ce voi scrie poate fi considerat „desuet”.

Voi începe cu o mărturisire.

 …Am avut șansa ca, în urmă cu aproape 41 de ani, atunci când pășeam cu pași stângaci în avocatură, să întâlnesc avocați care de câte ori vorbeau, demonstrau că sunt mari oratori și oameni de o valoare deosebită. Atunci când își țineau pledoariile, îți era teamă să respiri, să nu cumva să pierzi ceva din ceea ce spuneau. Oameni de mare cultură, artiști în ale cuvântului, de o finețe și o sensibilitate deosebite, eleganți, politicoși, niște adevărați cuceritori, în sensul cel mai frumos al cuvântului.

Mă întreb dacă astăzi ne îndepărtăm de acest ideal, dacă ceea ce spun acum rămâne doar la nivel de portret, de poveste?

Am spus mereu că în orice profesie avem nevoie de modele care să ne inspire, să ne formeze și să ne impulsioneze să fim mai buni.

Astăzi, provocarea lansată omenirii de digitalizare, cu schimbările pe care le aduce aceasta, cu instanta­neitatea și criza de timp perpetuă, dă naștere unor între­bări: Încotro mergem? Cum procedăm? Ce facem cu tradițiile? Cum vedem viitorul? Cum va arăta avoca­tura în următorii ani? Și, nu în ultimul rând… compu­terele vor înlocui oamenii?

Este esențial să nu uităm faptul că avocatura a rezistat tuturor vremurilor datorită tradiției sale, care i‑au asigurat stabilitatea și puterea de a merge înainte. Nu aș spune că avocatura este în schimbare, aș spune că avocatura este în continuă evoluție.

Tradiția se îmbină perfect cu viitorul, cu progresul, cu noul. În asta constă puterea avocaturii!

Noi, avocații, suntem precum olarii, legea este lutul care prinde viață în mâinile noastre. Atunci când îl modelăm, știm că între coperțile dosarelor nu sunt simple spețe, sunt viețile oamenilor. Iată de ce avoca­tura nu poate fi altfel decât ceea ce este! Înseamnă tra­diție și noutate, înseamnă pasiune, înseamnă un mod de viață, înseamnă să te trezești dimineața și să simți că nu poți să respiri fără să fii avocat.

Mirosul prafului de pe paginile cărților a fost înlo­cuit treptat cu informația obținută pe calculator, dar nu a dispărut cu desăvârșire.

Pledoariile nu mai sunt atât de lungi, dar ele există și vor exista. Ele trebuie să fie cât mai bine structurate și mai aduse spre perfecțiune. Nu mai avem timp să ne expunem ideile și de aceea ele trebuie expuse cât mai bine într‑un timp mult mai scurt.

Scrisul a înlocuit uneori pledoaria, dar ea rămâne pentru că numai prin ea poți să transmiți și sentimente, trăiri …

Avocatura rămâne între tehnicitate și elocință. Avocatul va rămâne sfătuitorul clientului său, confi­dent, specialist și nu în ultimul rând om.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nu cred că, în epoca digitalizării avocatul poate fi înlocuit de un computer, factorul uman nu poate fi înlocuit cu o mașină.

Este real faptul că profesia, asemeni întregii ome­niri, trece printr‑o perioada de tranziție, încărcată cu tensiuni, nesiguranță și îngrijorare.

Cu toate acestea, consider că esența profesiei a rămas aceeași. Avocații au fost și vor rămâne specia­liști care au menirea de a le oferi oamenilor suportul necesar pentru a înțelege și aplica legea.

Ei sunt incontestabil cei care îi vor sfătui, îi vor îndru­ma și apăra, sunt persoanele care vor lua decizii pentru și în favoarea clienților lor.

Avocații au fost și vor rămâne cei care vor desfășura un serviciu public, în condiții de independența și confidențialitate.

Aceste lucruri nu se pot schimba, ele vor rămâne, indiferent de mersul societății, avocații fiind atât teo­reticieni ai dreptului, persoane care modelează textul de lege, practicieni care vor pune în discuție mereu problemele controversate, contribuind la lămurirea lor.

Se vorbește despre preluarea problemelor clienților de către computer care pot oferi consultanță, în spatele ecranului.

Este un mod de a privi lucrurile, însă, din nou spun că factorul uman nu poate fi înlocuit. Fiecare situație are specificul ei, complexitatea unei probleme nu poate să‑și găsească un răspuns oferit de un calculator. Însăși legea este interpretabilă.

Nu întâmplător legiuitorul a creat pedepse ce se înscriu într‑o scară, lăsând la aprecierea fiecărui judecător aplicarea sancțiunii, ținând cont de cir­cumstanțe, avocatul fiind cel care are menirea să ev­idențieze nuanțele fiecărei situații juridice.

Avocatura are la baza principii care, în opinia mea, vor rămâne peste ani. Avocații vor avea întotdeauna responsabilități față de clienții lor, de lege, de societate și de propria lor organizație.

Ele țin de natura profesiei, una în slujba oamenilor, o profesie liberală în care principii precum cel al inde­pendenței, secretului profesional și… sunt funda­mentale exercitării activității.

Dacă societatea a avut nevoie întotdeauna de avocați, este o certitudine că în perioada următoare rolul avocatului va spori.

În amalgamul de legi, de situații ce nu‑și găsesc corespondent în textele elaborate, avocatul are un rol din ce în ce mai mare în găsirea mijloacelor de a rezolva aceste situații, în a iniția acte normative, menite să acopere întreaga gamă de situații practice, în a desluși aspecte controversate și a încerca să lămu­rească neclaritățile dintr‑un act normativ. Avocatul, va avea rolul de a educa tinerii, ajutându‑i să înțeleagă normele juridice, să gestioneze situațiile conflictuale, să înțeleagă până unde se întinde libertatea.

Avocatul viitorului, trebuie să știe să gestioneze un conflict, să fie mediator și arbitru, să fie capabil să răspundă tuturor problemelor de orice natură, uneori nu numai juridice.

Avocatul viitorului este psiholog, prieten, nego­ciator, tehnician și un maestru în arta de a convinge.

Avocatul viitorului trebuie să iubească trecutul, să fie ancorat în prezent și să fie deschis spre a înțelege și a stăpâni viitorul.

Argumentul nu mai poate fi folosit doar în sens juridic, el trebuie să capete valențe în contextul unei viziuni interdisciplinare, bazate, mai mult ca oricând, pe vaste cunoștințe de cultură generală.

Avocatul viitorului trebuie să fie un bun partener, să știe să lucreze în echipă și da… trebuie să fie un om complex, în care principiile să se îmbine armonios cu menirea sa de apărător al oamenilor.

Iată de ce, privesc cu încredere spre viitor, fără teamă și fără îngrijorare!

Pentru că baza solidă acumulată de atâtea secole ne va face puternici, ne va ajuta să trecem cu bine de perioada dificilă în care trăim și ne va face să privim viitorul ca un progres, care are temelia în trecut și prezent.


* Material publicat în Revista „Avocatul”, iunie/2022.

Avocatul este în primul rând om was last modified: august 31st, 2022 by Doina Stupariu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice