Avocaţii în e-voluţie: care este modalitatea în care transformările digitale pot să consolideze relaţia dintre justițiabil şi avocat

26 oct. 2017
Vizualizari: 651

Lumea în care trăim este din ce în ce mai interdependentă, fapt care se datorează, într-o măsură foarte mare, evoluției mijloacelor de comunicații și tehnologiei informației. Deși această interdependență vine cu numeroase beneficii și pentru profesia de avocat, adaptarea la aceste beneficii nu este întotdeauna una ușoară și nici simplu de pus în practică.

Transformările tehnologice digitale continuă să modifice fundamental modalitatea în care utilizăm informațiile folosite în profesia noastră și, totodată, instrumentele pe care le folosim în acest sens. Apariția platformelor gratuite de comunicare online afectează societatea umană în ansamblul ei, iar domeniul juridic nu avea cum să fie ocolit de aceste transformări.

La momentul apariției noilor reglementari, autorii lor au venit în întâmpinarea parti­ci­panților la actul de justiție, fie ei avocați, justitiabili sau judecători, cu soluții adaptate noii realități cotidiene. Înregistrarea ședințelor în format electronic, posibilitatea eliberării acestor înregistrări pe un suport în format electronic, posibilitatea depunerii cererilor de chemare în judecată precum și a altor înscrisuri la dosar în formă electronică, comu­ni­carea citațiilor și a altor acte procedurale inclusiv prin intermediul poștei electronice, sunt doar câteva dintre noutățile aduse de noile reglementări și sunt măsuri menite a facilita actul de justiție în ansamblul său.

Într-o proporție tot mai mare, comunicarea avocaților cu colegii lor sau cu clienții acestora se realizează prin intermediul unor tehnologii securizate, folosind accesul la internet. Dacă până în urmă cu câțiva ani avocații puteau fi întâlniți la biroul lor sau în sălile de judecată, iar modalitățile prin care clientii lor îi puteau contacta erau limitate, azi accesul justițiabilului la serviciile oferite de avocați se realizează mult mai facil, folosind platformele de socializare, propriile domenii de internet deținute de către avocați și alte mijloace moderne de comunicare. Unele Barouri din țară, printre care se numără și Baroul Timiș, pun deja la dispoziția justițiabililor, pe website-ul instituției, un profil general al avocaților, prin intermediul căruia clienții pot alege între mai multe modalități de a contacta avocatul dorit.

O altă măsură care a vizat îmbunătățirea relației dintre avocați și justitiabili a fost luată de către Baroul Timiș, prin încheierea unui protocol cu Curtea de Apel Timișoara, prin care a fost demarată activitatea de implementare a programelor informatice de scanare a documentelor depuse la registraturile instanțelor de judecată. Această măsură permite trimiterea de documente online la instanța precum și studierea celor existente în dosar, fără a mai fi necesară deplasarea la arhivă în acest sens. Deși momentan acest protocol este implementat doar la nivelul Curții de Apel Timișoara și Curții de Apel Cluj, utilitatea acestuia și succesul de care s-a bucurat îl recomandă drept o soluție care, sperăm, că va ajunge să fie implementată la nivel național. Este posibil ca, în viitor, locul arhivelor cu dulapuri continand dosare voluminoase, să fie luat de o arhivă electronică, accesibilă online și care să asigure o modalitate eficientă și rapidă de gestiune și studiu al dosarelor.

Niciun articol care tratează subiectul nostru nu poate face abstracție de proiectul „portal.just.ro”, un domeniu accesibil prin intermediul internetului și care, cel puțin în ceea ce privește accesul la informații referitoare la identitatea părților, stadiul procesual, declanșarea căilor de atac și soluțiile pronunțate în dosarele instanțelor, poate fi asimilat unei veritabile „instanțe virtuale”. S-au mai remarcat numeroase alte pagini online care permit accesarea cu rapiditate a jurisprudenței instanțelor de judecată, pagină de internet „ROLII.RO” fiind, de exemplu, un instrument extrem de util și necesar, atât avocaților, cât și justițiabililor. Prin menirea sa, acesta susține dezvoltarea și promovarea liberului acces la informația juridică publică, creând un cadru adecvat și totodată necesar pentru ca la aceasta să aiba acces, în format electronic, prin intermediul internetului, orice persoană.

Atunci când vorbim despre mijloacele moderne de comunicare între avocați sau între avocați și clienții lor, un subiect care trebuie analizat prin prisma lor este secretul profesional și cum este el protejat de către aceste noi tehnologii.

Este de esența profesiei de avocat că acestuia i se comunică, de către client, informații pe baza de confidențialitate iar, fără această confidențialitate nu poate exista deplina încredere între cele două părți, respectarea acesteia fiind un drept al clientului, dar și o obli­gație pentru avocat. În practică, aceasta se traduce prin interdicția de a folosi, împo­triva acestuia, informațiile comunicate avocatului de către clientul său (Comentariul la Carta CCBE).

Cu siguranță că fiecare dintre noi ne-am confruntat în practică cu situația în care clien­tului i-a fost teamă să prezinte starea de fapt reală, manifestând o reticență în a furniza informații care s-ar fi putut însă dovedi cruciale pentru soluționarea favorabilă a problemei sale. Motivul pentru care alege să procedeze astfel este unul simplu: fie nu cunoaște faptul că între el și avocatul său trebuie să existe o relație bazată pe confi­den­ția­litate, fie nu are încredere în aceasta relație. Indiferent de tipul de suport pe care se regăsesc, inclusiv cel electronic, comunicațiilor dintre avocat și client precum și informațiilor furnizate de acesta din urmă nu le poate fi niciodată încălcat caracterul confidențial, secretul profesional acoperind informațiile și datele de orice fel. Tot de această protecție se bucură și documentele redactate de avocat pe baza informațiilor sau datelor obținute de la client, de foarte multe ori, prin mijloace de comunicare din mediul electronic.

Aceste evoluții în domeniul comunicațiilor și abundența informației pe internet pre­zintă însă și un mare dezavantaj, respectiv acela ca, la fel ca și în alte domenii, și în cel juridic, devine din ce în ce mai greu pentru justițiabil să discearnă între veridicitatea și corectitudinea informației juridice pe care o găsește online și cea pe care o primește de la avocat. Foarte mulți cad în capcana unor așa-zise forumuri de discuții juridice, unde adresează problema lor sperând într-un răspuns rapid, eficient si, de ce nu, scutit de costurile pe care le-ar presupune efectuarea acestui demers la cabinetul unui avocat. Procedând astfel, de cele mai multe ori, însă, problema lor rămâne nerezolvată, iar cand, în cele din urmă, optează pentru serviciile unui avocat, bagajul lor de „cunostiințe” devine un obstacol extrem de greu de depăsit de către avocat. Oportunitatea accesării unor pagini de internet conținând sfaturi juridice rămâne discutabilă în aceste situații, deoarece mediul online permite exprimarea opiniei unor persoane neavizate, iar urmările acestor demersuri sunt, de cele mai multe ori, prejudiciabile.

Toate aceste evoluții de ordin tehnic și libertatea neîngrădită de acces la ele, tind să constituie un prilej de reflexie cu privire la utilitatea și, mai ales, viitorul acestei profesii care ar putea fi considerat incert. Cred însă că rolul avocatului în societate și, mai ales, în, din ce în ce mai complicata lume a justiției, este unul necesar, acum ca și în viitor.

Ceea ce trebuie însă să se schimbe este modalitatea tradițională de practicare a acestei profesii. Vom asista, inevitabil, la dispariția acesteia, dar și la tranziția către viitorul avocaturii moderne. Societatea în care trăim se schimbă, este una dinamică și mereu în diversificare, iar profesia de avocat va fi nevoită să răspundă adecvat și rapid acestor provocări.


Este extras din broșura „Baroul Timiș. Avocații în e-voluție. În ce fel poate transformarea digitală să îmbunătățească relația dintre cetățean și avocat”.

Avocații în e-voluție: care este modalitatea în care transformările digitale pot să consolideze relația dintre justițiabil și avocat was last modified: octombrie 26th, 2017 by Andrei Calai

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice