Aviz pozitiv al Secţiei de procurori din CSM pentru procurorul Elena Giorgiana Hosu

9 oct. 2018
Vizualizari: 743

Camera Deputaților a sesizat ieri Curtea Constituțională în legătură cu un conflict de natură constituțională între Parlament și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, vizând încheierea protocolului secret cu SRI din anul 2016. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat pentru News.ro că părțile au termen până la 22 octombrie să transmită Curții punctele de vedere.

„Sesizarea depusă la Curtea Constituțională privind un conflict de natură constituțională între Parlament și Parchetul General vizând protocolul încheiat cu SRI în anul 2016 este semnată de către vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, căruia președintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a delegat luni atribuțiile. […] Deputatul PSD Florin Iordache declara, în 25 septembrie, că protocoalele încheiate de Parchetul General cu SRI sunt inadmisibile, iar Parlamentul se gândește foarte clar să sesiseze CCR privind un conflict juridic de natură constituțională. […] În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) în 7 decembrie 2016”, arată News.ro. 

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat azi, referindu-se la sesizarea Curții Constituționale de către președintele Camerei Deputaților, că protocoalele nu sunt acte normative, ci metodologii de lucru de bune practici, cu caracter intern.

„Protocoalele nu sunt acte normative. Cine spune așa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt niște metodologii de lucru de bune practici, cu caracter intern, pentru instituțiile care le folosesc în aplicarea legii. În niciun caz nu este vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu este sancționată cu nimic. Pur și simplu, două instituții se obligă în baza legii, își stabilesc niște reguli cum să procedeze în așa fel încât să poată aplica legea”, a afirmat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la CSM, întrebat cum comentează sesizarea la CCR pe tema protocoalelor, scrie Agerpres.

„Ministrul justiției spune că nu a fost consultat de Parlament înainte de sesizarea depusă de Camera Deputaților cu privire la existența unui posibil conflict juridic de natură constituțională, creat prin încheierea protocolului între Parchetul General și SRI”, mai scrie, pe tema protocoalelor aduse în atenția CCR, News.ro.

Inspecția Judiciară a făcut public azi protocolul cu SRI, precizând că în niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activității și a conduitei judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulate în intervalul în care protocolul a fost în vigoare, nu a solicitat și nu a transmis Serviciului Român de Informații date și informații și nici nu a fost exercitată nici o acțiune disciplinară ca efect al protocolului.

„În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activității și conduitei judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulate în intervalul în care protocolul a fost în vigoare, Inspecția Judiciară nu a solicitat și nu a transmis Serviciului Român de Informații, date și informații. De asemenea, în același interval nu a fost exercitată nici o acțiune disciplinară ca efect al protocolului”, precizează Inspecția Judiciară, scrie News.ro.

Judecătorii CCR au admis, parțial, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

„Curtea Constituțională a României a decis marți că este neconstituțională modificarea Statutului deputaților și al senatorilor, care ar fi permis ca parlamentarii să intermedieze în orice mod, fără a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relația dintre cetățeni și autorități, au precizat surse din CCR”, notează Agerpres.

Curtea Constituțională a României a amânat azi, pentru 24 octombrie, dezbaterile în cazul sesizărilor PNL și USR privind modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaților, au precizat surse din CCR.

„Pe 13 septembrie, Uniunea Salvați România anunța că a depus o contestație la Curtea Constituțională a României cu privire la noul regulament al Camerei, care prevede sancționarea deputaților indisciplinați, inclusiv prin suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activitățile forului legislativ, pentru o perioadă cuprinsă între două și treizeci de zile lucrătoare. Conform unui comunicat transmis de USR, schimbarea regulamentului, propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea, «încalcă Constituția României și reprezintă un regres» pentru un stat democratic”, arată Agerpres.

Presa scrie azi și faptul că Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv propunerea ministrului justiției, Tudorel Toader, de numire a Giorgianei Hosu ca procuror-șef adjunct al DIICOT.

„În ședința din data de 9 octombrie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat pozitiv propunerea ministrului justiției în funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei procuror Elena Giorgiana Hosu”, precizează CSM într-un comunicat transmis Agerpres.

„Giorgiana Hosu, propusă procuror-șef adjunct al DIICOT, a anunțat marți că funcția pentru care candidează va rămâne din nou vacantă, în cazul în care se poate demonstra că ofițerii Serviciului Român de Informații au făcut anchetă sau acte de cercetare penală în vreun dosar al Direcției”, mai notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Aviz pozitiv al Secției de procurori din CSM pentru procurorul Elena Giorgiana Hosu was last modified: octombrie 9th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: