Aviz negativ în CSM pe proiectul de modificare a legilor justiţiei

29 sept. 2017
Vizualizari: 1005

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiției, cu 10 voturi – împotrivă și 8 voturi – pentru.

Adevărul notează: „Pentru avizarea negativă au votat următorii: președinta CSM Mariana Ghena, vicepreședintele CSM Cristian Ban, procurorul general al României Augustin Lazăr, judecătoarea Andrea Chiș, și procurorii Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Codruț Olaru, Nicolae Solomon, Florin Deac și Tatiana Toader”. 

„Astfel, ieri, imediat după ce plenul CSM a dat aviz negativ proiectului de legi ale justiției cei opt membri ai CSM care au dat aviz pozitiv cu observații la legile justiției au semnat o scrisoare prin care atrag atenția că «avizul negativ dat de majoritatea constituită în plen semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor și procurorilor». Documentul este semnat de judecătorii CSM: Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar și de reprezentanții societății civile din CSM, Victor Alistar și Romeu Chelaru”, notează Adevărul.

„Avizul negativ dat astăzi nesocotește imperativul punerii în acord a unor norme din cuprinsul celor trei legi declarate neconstituționale prin decizii ale Curții Constituționale, cu textul acestora”, se arată în scrisoarea celor 8 magistrați menționați mai sus, potrivit ziarului Adevărul.

Magistratul  Bogdan Mateescu susține că „avizul negativ e un semnal potrivit și necesar”, potrivit ziarului Adevărul.

Adevărul reia și o declarație de pe Facebook a magistratului Bogdan Mateescu referitoare la avizul negativ din CSM: „Nu ne jucăm cu independența sistemului. Nu sfărâmăm, astfel, fundamente ale statului de drept. Să luați legea înapoi și să o refaceți în consonanță cu dorință de reforma, de evoluție, în consonanță cu fundamentele democrației. Reală, nu disimulată”.

Agerpres notează mai multe declarații ale ministrului justiției oferite presei, după acest vot din CSM.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat joi seară că are convingerea că votul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii proiectului de modificare a legilor justiției exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii ale magistraților”, scrie Agerpres.

„Ce mă surprinde, deși ar trebui să nu mă mai surprindă prea multe lucruri — avizul negativ a fost dat în bloc, pe proiectul de lege. Ceea ce înseamnă că votul majoritar cu 10 la 8 a respins și foarte multele soluții din proiectul de lege venite chiar de la CSM, pentru că, să nu uităm, inițiativa aceasta de modificare a legilor justiției a venit chiar de la CSM în 2015 și reluată în 2016, după aceea, cu multe întoarceri la CSM, veniri la Ministerul Justiției, consultări și așa mai departe. Prin urmare, respingând proiectul în totalitate, au respins și propunerile, foarte multele propuneri formulate chiar de CSM și preluate în proiectul de lege”, a declarat ministrul Toader la Antena 3, mai scrie Agerpres.

Asociația Magistraților din România (AMR) transmite că „avizul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe legile justiției „a făcut una cu pământul” toate propunerile asociației, unele dintre prevederile proiectului meritând a fi luate în seamă”, potrivit Mediafax.

„Avizul negativ dat azi în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a făcut una cu pământul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de înlăturat sau perfectibile. Și odată cu ele, au fost date de-o parte strădaniile noastre de câțiva ani pentru a-i convinge pe titularii dreptului de inițiativă și pe legiuitor că trebuie să fim ascultați, că știm ce spunem, că nu ne apucăm de opinii doar ca să nu tăcem, că o modificare a bazei sistemului judiciar nu se face nici din pix și nici fără implicarea directă, efectivă și permanentă a reprezentanților acestui sistem, a colegilor magistrați, a asociațiilor profesionale”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Magistraților din România, remis agenției de presă News.ro.

Și tot Mediafax scrie: „Comitetul Executiv Național al PSD se întrunește, vineri, la Sucevița, pentru a dezbate prioritățile legislative ale partidului, cele mai importante fiind legile justiției, cărora social-democrații trebuie să le stabilească un calendar de adoptare în Parlament”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, potrivit ziarului Cotidianul„ministerul pe care-l conduce este cel abilitat să redacteze sesizarea către Curtea Constituțională privind anchetarea HG-urilor, lucru pe care îl va face începând de joi, precizând că textul sesizării va fi gata probabil până luni”.

„Tudorel Toader a precizat că inițiativa sesizării Curții Constituționale în acest caz a plecat din Guvern, nu de la Ministerul Justiției”, mai arată Cotidianul.

Agerpres informează tot azi că „Inspecția Judiciară finalizează în cursul zilei de vineri verificările efectuate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând să înainteze raportul către Secției pentru procurori a CSM până la data de 10 noiembrie”, potrivit unui anunț al IJ  de pe Twitter.

Seară frumoasă!

Aviz negativ în CSM pe proiectul de modificare a legilor justiției was last modified: octombrie 2nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: