„Avem foarte mulți avocați care se implică, avem avocați deștepți, oameni care sunt foarte bine pregătiți, și cred că trebuie să-i aducem în spațiul public, să fie reale modele”. Interviu cu av. Lucian Bernd Săuleanu, decan, Baroul Dolj

4 nov. 2021
Vizualizari: 492

Interviu cu av. Lucian Bernd Săuleanu, decan, Baroul Dolj, cu ocazia vizitei delegației Baroului Dolj la Chișinău, 23 octombrie 2021

Nicolae Cîrstea: Dle decan Lucian Săuleanu, o delegație foarte puternică din partea Baroului Dolj, prezentă astăzi, 23 octombrie 2021, la Chișinău, o masă rotundă realizată în parteneriat cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și Centrul de Pregătire Profesională. Câteva concluzii la cald, după această masă rotundă?

Lucian Bernd Săuleanu: Un eveniment frumos. Subiectul l-a constituit formele de organizare a profesiei de avocat în România și Republica Moldova, cu accente pe publicitatea profesiei sau publicitatea formelor de organizare. Eu cred că a fost un eveniment reușit. Au fost colegi prezenți în sală, au fost colegi în mediul online. Am încercat, preț de două ore și jumătate, să scoatem în evidență părțile bune sau părțile rele din legislația celor două țări, să vedem care sunt tendințele, în special, cu privire la platformele online, cu privire la publicitate, limite cu anumite derapaje, care este viziunea deopotrivă a comisiilor, de exemplu, de disciplină și de etică sub acest aspect, care sunt cazurile cele mai frecvente de genul acesta. Într-un cuvânt, un eveniment reușit, care sper să-l repetăm. Arată această apropiere care există între Baroul Dolj și Baroul Chișinău. De ani de zile desfășurăm mai multe acțiuni în comun. Sunt alături de trei colegi consilieri. Consiliul Baroului Dolj tot timpul a susținut acest parteneriat cu Baroul Chișinău. Noi organizăm și o școală de vară cu avocați și studenți deopotrivă. Reușim să facem, aproape la doi ani de zile, câte o donație importantă de carte. În felul acesta, implicit, ne apropiem unii de ceilalți, vedem care sunt problemele cu care se confruntă avocatura, pentru că, fie spuse lucrurile direct, sunt cam aceleași probleme, și participarea la astfel de conferințe dă sens relației noastre.

Nicolae Cîrstea: S-a decernat la finalul mesei rotunde de astăzi Premiul „Avram Iancu”, tradiția Baroului Dolj, un premiu important. Dați-ne câteva detalii despre premiu și cei care au beneficiat în acest an de Premiul „Avram Iancu” oferit de Baroul Dolj?

Lucian Bernd Săuleanu: Într-adevăr, Baroul Dolj acordă anual, din 1924, acest premiu, „Avram Iancu”. Prima oară, repet, în 1924, Consiliul Baroului Dolj a acordat un astfel de premiu. De-a lungul timpului, beneficiarii acestui premiu, destinatarii, au fost juriști cunoscuți, avocați cunoscuți din România, profesori universitari, avocați care au condus destinele profesiei dintr-un anumit moment sau avocați care sunt cunoscuți publicului larg sau care au reușit, prin luările de poziție, să apere profesia. Anul acesta ne-am gândit, și cred eu că am făcut bine, eu și colegii mei din Consiliul Baroului Dolj, să acordăm acest premiu colegilor avocați din Republica Moldova, iar privirile noastre s-au îndreptat către cei care-i păstoresc, anume președintele Uniunii, dl Emanoil Ploșniță, și decanul Baroului Chișinău, dl Dorin Popescu. Sunt doi colegi avocați care au fost alături de noi tot timpul, care au o prezență constantă în România la diverse evenimente. Noi ținem foarte mult să valorificăm și în felul acesta să-i stimulăm pe colegii avocați, unii mai tineri, alții mai în vârstă, unii la final de carieră sau mandate, dar important este că o astfel de receptare în spațiul public este esențială. Noi avem foarte mulți avocați care se implică, avem avocați deștepți, oameni care sunt foarte bine pregătiți, și cred că trebuie să-i aducem în spațiul public, să fie reale modele. În anii anteriori nu am acordat, ca să nu se înțeleagă greșit, numai decanilor sau președinților de uniune, dimpotrivă, chiar și avocaților pentru activitatea depusă zi de zi.

Nicolae Cîrstea: Dle decan, felicitări colegilor avocați din Baroul Dolj pentru susținerea acestor inițiative! Felicitări Consiliului Baroului Dolj pentru implicare! Felicitări delegației care a fost în deplasare aici, la Chișinău, o reprezentare de care suntem mândri și care face mândră avocatura românească și dincolo de granițele României!

Lucian Bernd Săuleanu: Mulțumim mult. Într-adevăr, fără sprijinul colegilor avocați, fără sprijinul Consiliului Baroului Dolj, astfel de acțiuni nu ar fi putut să fie întreprinse. Cred eu că este esențial să ne susținem reciproc, pentru că în ambele sensuri este susținerea. Să susținem avocatura de pe ambele maluri ale Prutului pentru că, în felul acesta, repet, reușim să ne dăm seama încotro ne îndreptăm împreună. Și eu am mizat tot timpul pe o piață a ideilor juridice, comună, deci ceea ce ne unește și ne definește, până la urmă este spațiul acesta cultural, limba comună, motiv pentru care nu mă interesează foarte mult partea statală și că desfășurăm activități în două state diferite, câtă vreme legislația este aproape identică, apropo de publicitate. Este aproape identică legislația și putem să facem pași în continuare pentru o apropiere din acest punct de vedere și să fie o dezbatere reală. Noi credem în mai multă dezbatere, în mai multe întâlniri, discuții. Este foarte adevărat că mediul online ne ajută ceva mai mult. Acesta a fost și motivul pentru care am fost prezenți aici, să menținem această legătură care este de ani și ani de zile, să menținem proiectele noastre, cum sunt cele de carte juridică pentru Republica Moldova sau școala de vară, pe care o organizăm împreună și cu Baroul Chișinău, dar și cu Facultatea de Drept. Schimburile de idei între studenți și avocați sunt utile. Trebuie să avem din ce în ce mai multe astfel de inițiative. Activitatea noastră nu trebuie să se consume exclusiv pe holurile instanțelor, trebuie să ridicăm puțin capul mai sus, să vedem ce este de făcut în viitor.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc, dle decan, și felicitări încă o dată!

Lucian Bernd Săuleanu: Mulțumim!

„Avem foarte mulți avocați care se implică, avem avocați deștepți, oameni care sunt foarte bine pregătiți, și cred că trebuie să-i aducem în spațiul public, să fie reale modele”. Interviu cu av. Lucian Bernd Săuleanu, decan, Baroul Dolj was last modified: noiembrie 4th, 2021 by Lucian Bernd Săuleanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Lucian Bernd Săuleanu

Lucian Bernd Săuleanu

Este decan al Baroului Dolj, doctor în drept cu teza „Specificul obligațiilor comerciale în comparație cu obligațiile civile”, cadru universitar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Universitatea din Craiova, având în prezent titlul de profesor universitar, unde predă dreptul societăților comerciale și operațiuni juridice bancare și de bursă.
A mai scris: