Ioan Schiau

Ioan Schiau

Este fondator al Societății Civile de Avocați „Schiau, Prescure și Asociații” și membru al Baroului de Avocați Brașov. Este doctor în drept comercial și conferențiar universitar la Universitatea "Transilvania" din Brașov, unde predă drept comercial și dreptul comerțului internațional.

Ca avocat, a coordonat și/sau a fost direct implicat în asistență și consultanță juridică acordată de Societate în proiecte importante de dezvoltare imobiliara sau fuziuni și achiziții corporatiste (M&A); de asemenea, a reprezentat interesele clienților în litigii interne și internaționale complexe, implicând valori însemnate.

Ca expert al dreptului, a fost implicat în mai multe proiecte internaționale, finanțate de Comisia Europeana, UNCTAD și Banca Mondială, privind dreptul comunitar, dreptul comerțului internațional, comerțul electronic și insolvența comercială.

Ca teoretician al dreptului, este autor și co-autor al unor importante monografii și cărți juridice, distinse cu premii naționale, în domeniul dreptului societăților comerciale, al dreptului comercial și al dreptului insolvenței; a publicat sau a comunicat la diverse manifestări științifice, naționale și internaționale, peste 50 de studii de specialitate.

Este un reputat arbitru, fiind președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă CCI Brașov, unde a participat la soluționarea a peste 100 de litigii; este, de asemenea, înscris pe lista arbitrilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional - CCIR precum și pe listele mai multor curți de arbitraj teritoriale; în ultimii ani, a fost, în repetate rânduri, desemnat ca arbitru în cauze internaționale administrate de Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris.

Este fluent în limba engleză și stăpânește decent limba franceză. Continuă să-și îmbunătățească cunoștințele de limba italiană și spaniolă.

Sursă info și foto