Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu

Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu

Este doctor în drept al Universității din București, cu distincția „Magna Cum Laude”, cu teza „Regimul juridic al faunei sălbatice terestre și acvatice pe plan național și internațional” (Ed. Hamangiu, București, 2022), și consilier juridic în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Administrația Parcului Natural Comana R.A.



A fost, printre altele, consilier juridic al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (2005-2006) și avocat în Baroul București (2007-2019).

Articolele și studiile sale juridice au fost publicate atât în reviste specializate (Revista Universul Juridic, Studia Universitatis Babeș-Bolyai Iurisprudentia, Palatul de Justiție), cât și în reviste nespecializate (Vânătorul și Pescarul Român, Diana, Colecționarul Român). Amintim lucrările „Contribuții la studiul evoluției legislației de protecție a faunei sălbatice acvatice în România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la apariția legii asupra pescuitului de la 1896” [Studia UBB Iurisprudentia, №. 1/ 2017, pp. 117-128] și „Contribuții la studiul evoluției legislației de protecție a faunei sălbatice în România” [Studia UBB Iurisprudentia, №. 2/ 2016, pp. 75-82].

Acestora li se adaugă o serie de comunicări științifice, după cum urmează:

― „Contribuții la studiul regimului juridic al sturionilor în România” (15p.), prezentată în cadrul Conferinței studenților, masteranzilor și doctoranzilor în drept (Sibiu, 3 iunie 2022);

― „Considerații privitoare la reglementarea daunelor cauzate în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic” (coautor), pp. 107-112 în „Conferința studenților, masteranzilor și doctoranzilor în drept (Sibiu, 3 iunie 2021)”, Monica Gheorghe, Sebastian Spinei (coord.), București: Universul Juridic, 2021;

― „Noțiunile de «mediu înconjurător» și «resurse naturale». Elemente de drept comparat”, pp. 56-64 în „Studii si cercetări juridice europene (Conferința internațională a doctoranzilor în drept, Ediția 10, Timișoara, 2018)”, București: Universul Juridic, 2018;

― „Răspunderea contravențională pentru introducerea de noi specii pe teritoriul României”, pp. 551-557 în „Studii și cercetări juridice europene (Conferința internațională a doctoranzilor în drept, Timișoara, 2017)”, București: Universul Juridic, 2017.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Activitatea sa literară este marcată de obținerea a 11 premii literare și apariția a 3 volume de autor: „Icre negre proaspete” (roman), Ed. Junimea, Iaşi, 2017 [tradus în limba bulgară sub titlul „Пресен черен хайвер”, Ed. Scalino, Sofia, 2018]; „Ciumăfaia” (roman), Ed. Junimea, Iaşi, 2016 și „Strigoii lui Şutu” (proză scurtă), Ed. Junimea, Iaşi, 2015.

Scrierile și fotografiile sale au fost publicate în unele dintre cele mai importante periodice culturale românești, iar prozele scurte i-au fost traduse în limbile bulgară, engleză și italiană.

Postări - Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu