Doru Ioan Cristescu

Doru Ioan Cristescu

Este doctor în științe juridice al Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, în prezent fiind magistrat pensionar.


A absolvit în anul 1976 Facultatea de Drept din cadrul Universității București, în anul 1990 cursul postuniversitar de criminalistică din cadrul Universității București și în anul 2005 a devenit doctor în științe juridice al Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca.
A activat în calitate de procuror, în perioada 1980-2009, la unități de parchet locale (Alba Iulia, Timișoara), județene (Timiș), deținând funcții de procuror criminalist, procuror inspector, procuror-șef serviciu urmărire penală, la unități regionale (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara) și la unități centrale (Procuratura Generală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, D.I.I.C.O.T. – structura centrală, București), unde a deținut funcții de procuror șef serviciu combaterea corupției și crimei organizate, procuror șef adjunct Direcție, procuror șef serviciu combaterea terorismului, procuror șef birou investigarea infracțiunilor contra securității naționale și de terorism.
A fost directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice București, din cadrul Ministerului Justiției.
A deținut funcții didactice de lector universitar – titular și asociat – la Universitatea Banatului – Timișoara și la Universitatea de Vest Timișoara.
A publicat mai multe lucrări de specialitate și articole (în revista „Dreptul”, Revista de Drept Penal, Revista Criminalistica și altele) și este autorul mai multor cărți de specialitate: autor - Expertiza criminalistică – culegere de texte, în colectiv, sub egida Ministerului Justiţiei, 1999; Interceptarea comunicaţiilor, Ed. Almanahul Banatului, Timişoara, 2000; Criminalistica – Note de curs, Ed. Presa Universitară Română, Timişoara, 2001; Reglementarea şi organizarea activităţii de expertiză criminalistică în România, Ed. Solness, Timişoara, 2001; Investigarea criminalistică a infracţiunilor contra securităţii naţionale şi de terorism, Ed. Solness, Timişoara, 2004, sau coautor – alături de Ieronim Ursu: Elemente de anchetă penală, Ed. Helicon, Timişoara, 1993; Ghidul procurorului criminalist, vol. I-III, Ed. Helicon, Timişoara, 1994-1995; alături de Ioan Popa: Culegere de materiale documentare – criminalistică – Ed. Almanahul Banatului, 1996; alături de Victor Cătălin Enescu: Prolegomene privind administrarea și expertizarea probelor multimedia, coautor Victor Cătălin Enescu, Ed. Solness, Timișoara, 2013, și Practica investigativă penală și judiciară în cazul infracțiunilor contra securității naționale și de terorism, Ed. Solness Timișoara, 2017.