Colegiul Psihologilor din România

Colegiul Psihologilor din România este o asociație profesională a specialiștilor în psihologie din România.



Istoricul instituției:

În data de 25 mai 2004, Președintele României promulgă legea prin Decretul nr. 378/2004. Astfel, în data de 27 mai 2004, Parlamentul României emite Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 1 iunie 2004.

În data de 8 octombrie 2004 are loc adunarea de constitutire a Colegiului Psihologilor din România. Începând cu data 1 noiembrie 2005, Colegiul Psihologilor din România a început să funcționeze. Primul atestat de liberă practică este emis în data de 20 decembrie 2005, această dată constituind data liberalizării reale a serviciilor psihologice și a profesiei de psiholog în România.

Conform art. 24 din Legea 213/2004 atribuţiile Colegiului Psihologilor din România sunt următoarele:

a) asigură respectarea cadrului organizatoric pentru exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică în condiţiile prezentei legi;
b) instituie standarde de calitate a serviciilor psihologice;
c) instituie un cadru de promovare şi de dezvoltare a competenţei profesionale;
d) instituie şi promovează norme deontologice în exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică;
e) reprezintă interesele membrilor săi în faţa autorităţilor publice şi administrative, precum şi în organismele profesionale internaţionale;
f) atestă dreptul de liberă practică al psihologilor şi gestionează Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România.