Au fost votate modificările la Codul de procedură penală

7 iun. 2018
Vizualizari: 816

Comisia specială pentru legile justiției a aprobat, astăzi, modificările la Codul de procedură penală.

„Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost aprobat cu 15 voturi «pentru» și 3 «împotrivă» și urmează să intre în dezbaterea Senatului ca primă Cameră sesizată”, scrie Agerpres.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că va publica astăzi, pe site-ul oficial al instituției, motivarea deciziei care stabilește că există un conflict constituțional între Ministerul Justiției și Președinție în privința revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Mediafax scrie despre acest subiect și citează din comunicatul CCR: „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art. 36 din Legea nr. 47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Tot azi, la Timișoara, ministrul justiției, Tudorel Toader, și-a exprimat convingerea că președintele Klaus Iohannis va respecta hotărârea Curții Constituționale în ceea ce privește revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Eu am mai spus […] și îmi exprim ferma convingere: nu cred că Președintele Republicii – indiferent cine e azi, cine va fi mâine sau peste șapte ani de zile – va da românilor un exemplu de nerespectare a Legii fundamentale, pentru că atunci cel care a trecut strada de ce să răspundă, dacă altul nu respectă Constituția? Prin urmare, nu avem amendă «de la – până la» sau închisoare «de la – până la», dar avem obligația respectării Constituției și sancțiunile, care nu sunt cele clasice, pentru că un singur titular al acestei demnități avem în țară – sunt cele care pot să decurgă chiar din Legea fundamentală”, a spus ministrul justiției, scrie Agerpres.

Ministrul Toader a vorbit azi jurnaliștilor și despre soarta arhivei SIPA. Ministrul justiției a declarat că subiectul privind arhiva SIPA nu este clarificat și că o comisie are trei ani la dispoziție să inventarieze documentele de acolo. Potrivit ministrului, documentele care fac referire la viața privată vor fi distruse, iar cele secrete vor fi desecretizate.

„Comisia are trei ani în care să inventarieze documentele. Unele sunt consemnări ținând de viața privată și atunci am spus că e normal ca titularul să aibă acces, poate vrea să vadă ce făcea la 25 de ani. E acces la viața privată. Altele pot ține de arhiva națională și urmează să fie transferate acolo, altele de siguranța statului și trebuie să fie transferate la arhiva de specialitate. Poate unele conțin informații care pot fi valorificate de autorități. Am înființat comisia și, la finalul celor trei ani, vedem ce rămâne din ea. Cele cu viața privată le distrugem, restul le transferăm, iar cele secrete le desecretizăm. La finalul celor trei ani, o să scriem pe ușă: «Aici a fost arhiva SIPA, să le fie de bine»”, a spus ministrul Toader, scrie News.ro.

Azi, la București, a avut loc o nouă reuniune a Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției, ce a avut ca scop pregătirea următoarei misiuni de evaluare a Comisiei Europene.

„«Obiectivul reuniunii a fost pregătirea următoarei misiuni de evaluare a Comisiei Europene în cadrul MCV, atât din punct de vedere logistic, cât și din perspectiva contribuțiilor necesare pregătirii raportului de progrese ce urmează a fi prezentat instituției europene. Comisia va organiza următoarea misiune de evaluare tehnică în România, în perioada 25-27 iunie 2018. Misiunea va fi condusă de domnul Julien Mousnier, șeful unității care gestionează MCV din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene», se arată în comunicatul Ministerului Justiției”, arată Agerpres.

Curtea Constituțională a României a hotărât, astăzi, repunerea pe rol a sesizării referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, stabilind termen pentru dezbatere pe data de 5 iulie, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

„Conform surselor citate, pentru acea dată vor fi citate și părțile implicate în acest caz. Plenul CCR a luat în discuție, joi, un termen de control în dosarul privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil, la două zile după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că statele membre nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor. Pe 29 noiembrie 2016, CCR a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări, adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control”, arată Agerpres.

CJUE a stabilit, marți, în cauza privindu-i pe cetățeanul român Relu Adrian Coman și pe partenerul său de același sex, cetățeanul american Robert Clabourn Hamilton, că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor”, mai notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Au fost votate modificările la Codul de procedură penală was last modified: iunie 7th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: