Recomandări
-
Info legislativ – Martie 2018
-
H.G. nr. 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport – modificări (H.G. nr. 672/2019)
-
Normele de aplicare a O.U.G. nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „INVESTEȘTE ÎN TINE” – modificări (H.G. nr. 343/2019)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
În M. Of. nr. 910 din 11 noiembrie 2019 a fost publicată Legea nr. 206/2019 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE, EURATOM) nr. 1.141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.
În continuare, știrea de față va menționa principalele prevederi expuse de actul normativ sus-vizat.
Astfel, conform art. 1 Regulamentul (UE, EURATOM) nr. 1141/2014 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 317 din 4 noiembrie 2014, iar Autoritatea Electorală Permanentă este autoritatea a cărei responsabilitate rezidă în efectuarea schimburilor de informații, pe această cale îndeplinind atribuțiile care revin punctului de contact național.
Art. 4 expune parcursul cererii de înregistrare a partidului politic european și/sau a fundației politice europene cu sediul în România care trebuie să fie însoțită de decizia Autorității Electorale Permanente, care certifică respectarea reglementărilor legale naționale aplicabile.
Totodată, în vederea obținerii deciziei Autorității Electorale Permanente, alianțele politice constituite ca persoane juridice de naționalitate română trebuie să depună următoarele documente:
– copia statutului partidului politic european și, după caz, a statutului fundației politice europene;
– copii ale actului constitutiv și statutului persoanei juridice de naționalitate română;
– copie a dovezii dobândirii personalității juridice în România;
– dovada privind bonitatea, emisă de banca la care are deschis contul;
– copii ale situației financiare anuale și bugetului de venituri și cheltuieli pe ultimul an de activitate;
– copie a dovezii privind situația juridică a sediului.
În aceeași ordine de idei, potrivit art. 6 decizia Autorității Electorale Permanente, refuzul adoptării acesteia și nesoluționarea cererii în termen de 30 zile lucrătoare de la data primirii documentelor pot fi contestate de către persoanele interesate la instanța de contencios administrativ competentă, în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Art. 8 stabilește faptul că „partidul politic european poate cheltui pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European cel mult 3.225 de salarii de bază minime brute pe țară”.
Mai mult decât atât, art. 10 evidențiază faptul că „, încălcarea dispozițiilor art. 8 alin. (1) – (3) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 200.000 lei”, iar aplicarea sancțiunilor se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptelor.