Au fost semnate decretele pentru miniştrii interimari

8 ian. 2019
Vizualizari: 640

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretele prin care numește miniștrii interimari la Transporturi și la Dezvoltare Regională.

„«Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 ianuarie a.c., următoarele decrete: Decret pentru desemnarea domnului Eugen Orlando Teodorovici, ministrul finanțelor publice, ca viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, interimar; Decret pentru desemnarea doamnei Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, ca ministru al transporturilor, interimar», informează un comunicat al Administrației Prezidențiale”, citat de News.ro.

Propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr se află și astăzi în atenția presei.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat luni seară că se va sesiza din nou Curtea Constituțională dacă președintele va refuza revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Toader spune că motivele de revocare sunt «mai puternice, mai evidente, mai multe decât în cazul lui Kovesi»”, scrie News.ro.

Cotidianul scrie azi despre reacția Comisiei Europene la acțiunea deschisă de către Liviu Dragnea la Curtea Europeană de Justiție împotriva OLAF, în scopul anulării raportului Oficiului European prin care a constatat fraude cu fonduri europene în dosarul Tel Drum.

„«Am fost înștiințați de către Curte asupra acestei acțiuni legale (cazul T738/2018) și acum o vom analiza. Respectăm atât independența OLAF, cât și a instanțelor europene. Ca întotdeauna, în astfel de proceduri Comisia va depune observațiile într-un interval adecvat de timp. Comisia nu va face comentarii în acest caz, pentru a respecta independența instanțelor europene», a transmis Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene”, scrie Cotidianul.

„Pe site-ul Curții Europene de Justiție este înregistrată Dragnea vs. Comisie în data de 11 decembrie 2018, fără detalii”, mai arată Cotidianul.

Presa scrie azi și despre situația nou înființatei Secții pentru anchetarea magistraților.

„Tudorel Toader a declarat că statutul Secției pentru anchetarea magistraților va fi consolidat în scurt timp și că structura va fi transformată, astfel încât să își poată îndeplini rolul preventiv. Toader a evitat să lămurească dacă acest demers înseamnă transformarea Secției în parchet”, arată Mediafax.

Presa mai scrie azi că ministrul justiției, Tudorel Toader, a arătat luni seară că se vor lua „măsuri reparatorii” pentru acei condamnați care au sentințe definitive pronunțate de completurile constituite nelegal la ÎCCJ.

„«În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii și pentru cei care au pierdut termenul sau au depășit termenul contestației în anulare, pentru că avem chiar o decizie a Curții Constituționale din 2003, care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeași ipoteză. Ori, că a pierdut termenul de contestație sau nu s-a aflat în aceeași ipoteză, au fost condamnați de complete nelegal constituite», a afirmat Tudorel Toader, luni seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3”, scrie News.ro.

Ministrul justiției a vorbit la Antena 3 și despre răspunderea magistraților din perspectiva noului proiect de lege propus de Ministerul Justiției.

„«Proiectul de lege plecat de la Ministerul Justiției pe 25 octombrie 2017, preluat de Comisia specială, prevedea o riguroasă procedură și norme materiale de procedură pentru angajarea răspunderii magistraților. Nu ne trebuie o lege specială pentru răspunderea lor, pentru că avem un capitol din legile justiției, doar că, din păcate, forma plecată de la Guvern a fost mult atenuată, modificată și, în momentul de față, este dificilă angajarea răspunderii magistraților, că e răspundere civilă, că e răspundere penală, după normele dreptului comun», a mai spus Tudorel Toader”, conform News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre ultimele cereri ale DNA din procesul lui Radu Mazăre de la instanța supremă.

„«Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. […] Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani», a spus procurorul la ultimul termen al procesului. DNA a cerut închisoare orientată spre maximum și pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte CJ Constanța”, notează Cotidianul.

„Radu Mazăre, fugit în Madagascar, a fost condamnat, în acest dosar, în iulie anul trecut, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe”, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Au fost semnate decretele pentru miniștrii interimari was last modified: ianuarie 8th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: