Au fost perioade în care oamenii priveau avocatul ca pe o persoană care nu a reușit la magistratură

24 iun. 2016
Vizualizari: 2825
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună cu un tânăr avocat din cadrul Baroului Iași, prezent, de asemenea, alături de colegii domniei sale la această interacțiune legată de admiterea în avocatură, pe care ELSA Iași a organizat-o în parteneriat cu Facultatea de Drept.

Marius Brănici: Bună ziua. Mulțumesc pe această cale ELSA pentru inițiativa foarte bună și – sper eu – și utilă din punctul de vedere al studenților. Pentru că, în primul rând, interesul este un interes comun, dar, cei care au întrebări și cei care ar trebui să aibă răspunsurile suntem noi, și cei care pun filtru sunt studenții.

Nicolae Cîrstea: Domnule avocat, faceți parte din tânăra generație, o generație care a cunoscut, să zic, rigorile unui examen din ce în ce mai greu de admitere în profesia de avocat. Cât de mult s-a schimbat examenul de admitere în profesie de când ați intrat dumneavoastră în barou până acum?

Marius Brănici: Nu s-a schimbat foarte mult, iar actualele limite consider că sunt cele ale unei societăți normale. De ce spun acest lucru? Pentru că au fost perioade în care avocatura era văzută ca o soluție de rezervă. Au fost perioade în care oamenii priveau avocatul ca pe o persoană care nu a reușit la magistratură. Însă putem observa – și chiar vă dau exemplul Baroului Iași, care are un număr de 30 de stagiari anul I și anul II – și putem trage o concluzie: în aceste momente suntem pe o direcție corectă, iar tinerii care cu adevărat promovează acest examen sunt tineri competenți și nu este nimic anormal în a vedea profesia de avocat nu ca pe o alternativă, ci ca pe o principală profesie. Asta vreau să fac, asta vreau să profesez și pentru asta învăț.

Nicolae Cîrstea: S-a discutat astăzi aici inclusiv despre brandul pe care ți-l faci ca avocat. Ce stă la baza brandului în avocatură?

Marius Brănici: Stau foarte mulți factori. Principalul pilon este seriozitatea și munca care trebuie să încununeze întreaga activitate. De ce spun acest lucru? Pentru că un brand nu ți-l poți face într-un an, în doi. Este foarte greu. Trebuie ca pe întreaga perioadă, atât începând cu stagiatura, cât și ulterior acestui moment, pe întreaga această perioadă să depui eforturi uriașe. Eforturi fizice – pentru că nu este ușor să stai nopțile, să studiezi – atunci când este cazul, evident – să reziști unor presiuni din partea clienților. Iar încununarea ta ca avocat este atunci când brandul îți este recunoscut. Iar tu poți să spui că brandul este recunoscut atunci când clienții recomandă cabinetul tău sau societatea profesională de avocatură unor clienți interesați. Acela este momentul în care stabilești că tu ai făcut o muncă care a fost apreciată de către client și ulterior a fost recomandată altor persoane.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi un termen mediu în care poți să reușești ca avocat să-ți faci un asemenea brand?

Marius Brănici: Este o întrebare foarte dificilă și răspunsul este pe măsură. De ce spun acest lucru? Pentru că, pe de o parte, de la caz la caz, vorbesc aici de cei care profesează în penal, cei care profesează în comercial – au parte de o anumită notorietate; care te poate propulsa, astfel cum au spus în mod corect și colegii mei la această conferință. Dar nu acesta este singurul reper. Faptul că apari într-un ziar sau pe un post de televiziune nu este singurul reper. Reperul cel mai bun este atunci când, astfel cum am spus mai devreme, clienții te recomandă. Pot fi mulți ani – pentru anumite persoane – sau foarte puțini – pentru alții, care învață, care își dau interesul și care conștientizează că avocatura este o profesie nobilă, în care trebuie să te perfecționezi tot timpul.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere care este frumusețea avocaturii?

Marius Brănici: Sunt atât de multe puncte pozitive, încât îmi este destul de greu să evidențiez unul. Este o profesie nobilă, iar respectul pe care îl dobândești în timp consider că este unul dintre principalele puncte care definesc acest principiu.

Nicolae Cîrstea: Domnule avocat, vă mulțumesc.

Marius Brănici: Și eu vă mulțumesc.

Au fost perioade în care oamenii priveau avocatul ca pe o persoană care nu a reușit la magistratură was last modified: iunie 25th, 2016 by Marius Brănici
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Marius Brănici

Marius Brănici

Este avocat, mediator și practician în insolvență.
A mai scris: