Atenţie la alimente!

18 sept. 2017
Vizualizari: 978

Dacă săptămâna trecută priveam la televizor dezastrul lăsat pe coasta americană de uraganul Irma, iată că o furtună puternică a afectat mai multe județe din vestul și centrul țării în acest weekend. Bilanțul este tragic și ar trebui să ne dea de gândit. Opt oameni și-au pierdut viața în județele Timiș, Arad și Bistrița-Năsăud.

„Opt persoane au murit și alte 67 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în vestul și nordul țării. Cinci decese s-au înregistrat în Timiș, două în Bistrița-Năsăud și unul în stațiunea arădeană Moneasa. În Maramureș, pompierii au coborât din telescaunul blocat în stațiunea Suior un bebeluș de trei luni cu hipotermie și un copil de 4 ani și se îndreaptă spre cota 1000 pentru a acorda îngrijiri unei persoane inconștiente”, notează News.ro.

Premierul și președintele au transmis condoleanțe familiilor îndoliate.

Adevărul scrie despre dezastrul din vestul țării și oferă o declarație a meteorologului de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie, Constanța Vâlciu.

Potrivit meteorologului, citat de Adevărul, „furtuna cu aspect de tornadă care a răvășit Banatul a fost provocată de un front atmosferic care a pătruns în România din regiunea vestică”.

„La acest front se adaugă încălzirea semnificativă a solului, deoarece în această perioadă se înregistrează temperaturi nefiresc de mari. Din această cauză, vântul s-a intensificat”, explică Constanța Vâlciu, mai arată Adevărul

„Primul ministru Mihai Tudose a declarat, duminică seara, că, în urma furtunii care a lovit județele din Vestul țării, MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiș, iar Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate”, scrie azi Cotidianul.

8 morți și aproape 70 de răniți, copaci rupți, acoperișuri și panouri publicitare luate de vânt, drumuri și căi ferate blocate, școli și grădinițe închise, acesta este bilanțul tornadei care a lovit România. Dezastrul ne ia, ca de obicei, pe nepregătite. Poate, printr-o informare mai bună a populației, s-ar fi putut evita pierderile de vieți omenești. Deocamdată rămâne să învățăm ceva din acest tragic eveniment.

TVR prezintă un studiu foarte interesant pe tema cauzelor mortalității pe planetă. „Aproape un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentația necorespunzătoare, potrivit unui studiu publicat vineri. Documentul relevă, totodată, scăderea ratei mortalității infantile și prelungirea speranței de viață și deplânge creșterea numărului de decese din cauza terorismului și a conflictelor”, relatează France Presse, citată de TVR.

Studiul, finanțat de Fundația Bill&Melinda Gates și coordonat de IHME, evidențiază și alte cauze ale deceselor: actele de terorism și bolile hepatice. „Din 2006, numărul de decese din cauza conflictelor și a terorismului a crescut considerabil, ajungând la 150.500 în 2016 (+ 143% din 2006), în mare parte ca urmare a conflictelor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. (…) Numărul de decese cauzate de hepatitele virale (A, E, B, C și D), inclusiv cancerele hepatice, cele mai severe forme de hepatită și ciroză (1,34 milioane în 2016 în întreaga lume), l-a depășit pe cel al deceselor cauzate de tuberculoză (1,2 milioane), HIV/SIDA (1 milion) sau malarie (719.000), potrivit Alianței Globale pentru Hepatită analizând studiul, în condițiile în care există medicamente pentru hepatita C, care pot vindeca infecția în majoritatea cazurilor în trei luni și un vaccin împotriva hepatitei B”, mai scrie TVR.

Președintele Klaus Iohannis se va afla în SUA începând de azi pentru a participa la Adunarea Generală ONU, în calitate de șef al delegației române. Despre întâlnirea din SUA relatează News.ro: „Șeful statului va rosti un discurs, va participa la recepția organizată de către președintele SUA, Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU, cu președintele Adunării Generale, precum și cu omologi din alte state. De asemenea, se va întâlni cu reprezentanții principalelor organizații evreiești din Statele Unite, precum și cu reprezentanții comunității românești din zona Philadelphia”.

La București,Comisarul european responsabil pentru Uniunea securității, Julian King, efectuează azi o vizită oficială în România, unde va avea întâlniri cu premierul Mihai Tudose, miniștrii justiției, Tudorel Toader, și respectiv al afacerilor interne, Carmen Dan, precum și cu comisiile de specialitate ale Parlamentului României, pentru o dezbatere pe tema Uniunii securității”, notează Agerpres.

O delegație a Comisiei Europene începe astăzi misiunea de evaluare în cadrul MCV.

Adevărul scrie despre această vizită a oficialilor europeni, arătând că pe agenda discuțiilor cu autoritățile de la București se află „modalitatea de numire a procurorilor șefi ai principalelor parchete, care se regăsește și în modificările la legile justiției, precum și codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate și raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunității aleșilor”.

„Delegația Comisiei Europene va fi una extinsă, cu participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou și a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.  Misiunea se va desfășura în perioada 18 – 21 septembrie. Procurorul general Augustin Lazăr, șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, și președintele CSM, Mariana Ghena, au participat pe 7 septembrie la Ministerul Justiției, la o ședință cu ministrul Tudorel Toader, premergătoare sosirii în România a comisiei de evaluare a CE în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”, arată Adevărul.

Seară frumoasă!

Atenție la alimente! was last modified: septembrie 18th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: