Atac armat la Strasbourg

12 dec. 2018
Vizualizari: 984

Franța este măcinată nu numai de protestele „Vestelor Galbene”, ci și de atentate. Un atac armat a avut loc ieri seară, în Strasbourg.

„Potrivit unui nou bilanț prezentat de Prefectura regiunii Bas-Rhin, trei persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite în atentatul care a avut loc marți, la ora locală 20.00, în apropierea Târgului de Crăciun de la Strasbourg, cinci dintre acestea aflându-se în stare gravă, scrie Le Figaro”, citat de Mediafax.

„Autoritățile franceze continuă să îl caute activ pe presupusul autor al atacului. Este vorba de Chérif C., în vârstă de 29 de ani. Poliția a fost implicată într-un schimb de focuri cu autorul atacului și se presupune că acesta este rănit. Autoritățile susțin că individul figurează în baza de date a persoanelor suspecte și că poliția a vrut să îl aresteze preventiv marți dimineață, dar agenții nu l-au găsit la domiciliu. Premierul Franței, Édouard Philippe, a anunțat activarea celulei interministeriale de criză pentru suplimentarea măsurilor de securitate”, mai arată Mediafax.

„Președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a anunțat marți noaptea că instituția urmează să-și continue activitatea până la sfârșitul săptămânii, în pofida atacului armat de la Strasbourg și închiderii sediului acesteia”, mai scrie News.ro, citând The Associated Press.

„Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marți noaptea, că până în prezent nu sunt confirmate victime de cetățenie română în urma atacului armat din Strasbourg”, notează Mediafax.

Una dintre cele mai puternice bănci din lume este supusă unor investigații.

„Acțiunile creditorului german Deutsche Bank au scăzut la un nou minim record, în ședința de miercuri, după ce s-a prăbușit sub 8 euro/titlu. Prăbușirea vine în condițiile unei noi anchete ale autorităților, legate de suspiciuni de spălare de bani”, scrie Ziarul Financiar. 

„Autoritățile au percheziționat joi mai multe filiale ale Deutsche Bank AG din orașul german Frankfurt, în urma unor suspiciuni de spălare de bani, legate de cazul Panama Papers, relatează site-ul Bloomberg. […] Procurorii au transmis că peste 170 de oficiali și reprezentanți ai poliției sunt implicați în percheziții”, mai arată Ziarul Financiar.

Rămânem pe pagina externă a presei. La Chișinău, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost suspendat temporar de Curtea Constituțională.

„Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis luni suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi, acesta fiind suspendat pentru a cincea oară în puțin mai mult de un an, relatează Radio Chișinău. Curtea Constituțională a decis suspendarea lui Igor Dodon, la solicitarea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a deputatului PDM Sergiu Sârbu, după ce șeful statului a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi”, notează Mediafax.

Mediafax arată și ce proiecte de lege au determinat suspendarea președintelui Dodon: „Este vorba despre o modificare ce prevede marcarea concomitentă, la 9 mai, a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei, adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, care prevede, printre altele, interdicția retransmiterii emisiunilor informative și politice din anumite țări din care face parte și Rusia, precum și legea care permite transmiterea unui teren de peste 5 hectare din centrul Chișinăului, pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova. Alte două proiecte legislative țin de reforma trupelor de carabinieri”.

La București, ședința de ieri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost suspendată.

„Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a avut loc marți, a fost suspendată de către președintele Klaus Iohannis, «la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante, referitoare la apărarea țării și securitatea națională, fapt care a generat discuții prelungite», a anunțat Administrația Prezidențială într-un scurt comunicat”, notează Cotidianul.

„Iohannis a decis reluarea ședinței CSAT în data de 19 decembrie, pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi, se mai arată în comunicat. Ședința CSAT a început la ora 13.00, iar anunțul privind suspendarea ei a fost făcut după ora 17.00. Potrivit unor surse, unul dintre subiectele pe care s-ar fi putut bloca discuțiile ar fi cel al bugetelor serviciilor. Anul acesta, la rectificarea bugetară, bugetele serviciilor au fost tăiate”, relatează Cotidianul.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat ieri că decizia Curții Constituționale a României privind conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție a vizat exclusiv situația completurilor de 5 judecători de la Instanța supremă.

„«Decizia Curții Constituționale nr. 685/2018, prin care s-a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, a vizat exclusiv situația completurilor de 5 judecători de la instanța supremă», arată CSM, într-un comunicat” transmis marți Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre o lege votată recent de Parlamentul din Ucraina, care are efecte și peste graniță, în România.

„Șoferii ucraineni sunt obligați să plătească taxe și impozite uriașe, de câteva mii de euro, pentru mașinile vechi aduse de Uniunea Europeană. Speriați, mulți preferă să le abandoneze la noi în țară. Așa că parcările și terenurile virane din orașele aflate în apropierea Ucrainei sunt pline și riscă să devină cimitire de mașini. […] Ucrainenii susțin că au fost nevoiți să le abandoneze. Dacă ar încerca să intre în legalitate, ar plăti aproape 2.000 de euro taxe și impozite la ei în țară, pentru o mașină mai veche de 10 ani, care costă cel mult o mie de euro și a fost adusă din Uniunea Europeană. Iar amenzile în acest caz depășesc 5.000 de euro”, arată Știrile ProTv.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Atac armat la Strasbourg was last modified: decembrie 12th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: