Aspecte semnificative din activitatea desfășurată în ultima perioadă de profesiile liberale din UE

14 iun. 2016
Vizualizari: 2113

Despre

  • Comisia Europeană este preocupată de facilitarea furnizării de servicii transfrontalier
  • Noi reglementări privind achizițiile publice în Ungaria
  • Grupul Interprofesional din Marea Britanie a organizat o Conferință cu privire la accesul în profesiile liberale
  • Reformarea Profesiilor Liberale în viziunea Comisiei Europene
  • Asociația Profesiilor Liberale din Austria se opune reformei inițiate de guvern care ar permite înființarea de asociații comune între sectorul profesiilor liberal și cel comercial
  • Asociația Federală a Profesiilor Liberale din Germania despre modelul german al profesionistului liberal- șablon pentru Europa

Această Consultare creează, cu adevărat, o oportunitate în ce mai mare parte pentru asociațiile naționale monoprofesionale pentru a împărtăși punctele lor de vedere asupra reglementărilor naționale și cum statul lor pune în practică prevederile Directivei referitoare la calificările profesionale.

Totodată, acesta este o posibilitate pentru ele de a lua parte la Strategia Pieței Unice a Comisiei Europene.

Profesiile interesate pot fi găsite în Baza de date a Comisiei Europene-Profesii Reglementate ( Regulated Professions ).

Respondenții trebuie să transmită contribuția lor până la data de 19 august 2016 via online questionnaire.

Identitatea contributorilor și a contribuției lor va fi publicată de către Comisia Europeană cu condiția ca acesta să nu aibă obiecții cu privire la publicarea datelor sale personale.

În interesul transparenței, Comisia Europeană va transmite  publicului informații relevante despre profesiile liberale prin înregistrarea lor în Registrul de Transparență și aderarea la Codurile de Conduită.

În cazul în care asociația dvs. dorește să-și aducă contribuția la consultarea publică, vă rugăm să transmiteți pe adresele menționate mai sus, contribuția dvs. informând despre aceasta și UPLR.

În continuarea acțiunilor privind Piața Unică, Președinția olandeză a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană cu sprijinul direct al Parlamentului European va organiza în data de 13 iunie 2016 la Amsterdam o Conferință cu tema “ Acționând împreună pentru consolidarea Pieței Unice a Uniunii Europene în beneficiul afacerilor și consumatorilor “.

Scopul acestei conferințe este acela de a uni forțele Președinției olandeze și Comisiei Europene cu părțile interesate pentru a genera o acțiune de un înalt nivel politic și de afaceri în consolidarea Pieței Unice.

Totodată, Conferința crează o excelentă oportunitate de a releva prioritățile privind o acțiune vizând Piața Unică, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și elaborarea unei agende de implementare a Pieței Unice ce urmează a fi adoptată de către Consiliul European la sfârșitul acestei luni.

Promovarea creării de locuri de muncă, creșterea și investițiile reprezintă una dintre prioritățile cheie ale Comisiei Europene și a Președinției Olandeze a Uniunii Europene.

5) Asociația Profesiilor Liberale din Austria se opune reformei inițiate de guvern care ar permite înființarea de asociații comune între sectorul profesiilor liberal și cel comercial

 În prezent, în Austria nu este permisă înființarea de asociații comune ale profesiilor liberale și ale oamenilor de afaceri.

Recent, Guvernul austriac a inițiat un proiect de reformă care prevede înființarea unor „asociații interdisciplinare” pretinzând că aceasta ar conduce la o „simplificare administrativă”.

Asociația Profesiilor Liberale din Austria privește inițiativa guvernului cu îngrijorare, considerând-o drept un pericol potential deorece ar conduce la un  atac devastator la fundamentul profesiilor liberale.

Existența restricțiilor în ceea ce privește înființarea de asociații la care să participle alături de profesioniști liberali și reprezentanți ai sectorului comercial este justificată, în mod obiectiv, de faptul că sunt necesare menținerea confindențialității și independenței, precum și prevenirea conflictelor de interes.

Mai mult, nu este necesar atât din perspectiva profesioniștilor liberali cât și cea a clienților și consumatorilor de a introduce o posibilitate legală de formare de asociații împreună cu reprezentanți ai sectorului comercial.

O colaborare interdisciplinară între profesioniștii liberali și sectorul comercial este deja operațională fără a fi necesară o deschidere a sectorului profesiilor liberale  către cel comercial.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru contracararea inițiativei guvernului, asociațiile de profesii liberale și-au unit forțele și au organizat o serie de acțiuni printre care scrisori de protest, luări de poziție în mass media, elaborarea unui studiu care să demonstreze că înființarea unor “ asociații interdisciplinare “ este contraproductivă și afectează calitatea serviciilor furnizate clienților și consumatorilor.

RUDOLF KOLBE, Președintele Camerei Inginerilor și Arhitecților din Austria și Președinte al Consiliului European al Profesiilor Liberale – CEPLIS a avertizat că o astfel de inițiativă ar putea fi luată în oricare stat din Uniunea Europeană și a făcut apel la solidaritate pentru menținerea statutului actual al profesiilor liberale.

6) Asociația Federală a Profesiilor Liberale din Germania despre modelul german al profesionistului liberal- șablon pentru Europa

 Recent, Asociația Federală a Profesiilor Liberale din Germania a organizat o conferință care a avut ca temă modelul ”profesionistului liberal”.

Participanții la Conferință au subliniat faptul că prin elementele lor sociale, juridice și economice, profesiile liberale sunt o componentă stabilă și pregnantă a structurilor de stat ale Republicii Federale Germania.

Serviciile furnizate de către profesioniștii liberali servesc binele public și asigură o bună protecție a consumatorilor.

Tocmai de aceea, modelul “ profesionistului liberal “ într-o structură care și-a dovedit eficacitatea la nivel federal ar trebui introdus ca șablon pentru întreaga Uniune Europeană.

Participanții la Conferință au adus serioase critici Comisiei Europene care a intensificat acțiunile de dereglementare a profesiilor liberale, inclusiv a celor din Germania.

Totodată, ei au relevat marea capacitate de integrare ce caracterizează profesiile liberale, cu referire directă la actuala situație a imigranților.

Sporirea continuă a numărului salariaților în sectorul socio-economic al profesiilor liberale constituie cea ma bună confirmare a modelului ocupațional al acestora.

Un rol important în dezvoltarea activității profesiilor liberale îl au universitățile care pe lângă cercetare și educație au un rol important în formarea de cadre tinere cu înaltă calificare, fapt ce conduce la prezervarea și consolidarea forței de inovare a societății.

  Sursa informației

Aspecte semnificative din activitatea desfășurată în ultima perioadă de profesiile liberale din UE was last modified: iunie 13th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: